Η Domino Harvey δεν φοβήθηκε ποτέ τις σφαίρες των επικηρυγμένων

Η συγκλονιστική ιστορία της μοναδικής bounty huntress των καιρών μας.

Όποιος δεν έχει ακούσει για την γυναίκα που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Tony Scott να γυρίσει την ταινία Domino τότε μάλλον δεν έχει ιδέα για το τι σημαίνει contemporary bounty hunting. Αυτή η γυναίκα τα είχε κάνει όλα, έφτασε τη ζωή της στην άκρη και κάπου εκεί βούτηξε στο κενό.

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία της από την αρχή. Μία ιστορία που θα σε κάνει πραγματικά να εμπνευστείς για λογαριασμό όλων των δυνατών γυναικών εκεί έξω.

Οι κυνηγοί επικηρυγμένων είναι μετρημένοι πλέον, αφού σε πολύ λίγες χώρες επιτρέπεται ένας ιδιώτης να πάρει άδεια ώστε να βρει εγκληματίες φυγάδες και να τους επιστρέψει στις αρχές, ζωντανούς ή νεκρούς. Μια χώρα που εφάρμοσε την συγκεκριμένη τακτική από πολύ παλιά, από τα χρόνια της λεγόμενης Άγριας Δύσης, είναι οι ΗΠΑ. Και ακόμα το εφαρμόζουν.

 

 
 

Το bounty hunting στις ΗΠΑ θεωρείται πλέον ένα πολύ κερδοφόρο αλλά επικίνδυνο επάγγελμα. Έχει ρίζες από τον καιρό του Χρυσού στη Δύση και στην ουσία ποτέ δεν σταμάτησε να υπάρχει σαν επάγγελμα. Μέχρι και σήμερα μπορείς να βρεις άπειρους bounty hunters στην Αμερική. Και μάλιστα κανείς δεν είναι άνεργος μιας και από πάντα υπήρχαν αρκετοί εγκληματίες και δολοφόνοι για να ζήσουν όλοι.

Πρόκειται για ένα περιπετειώδες επάγγελμα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, που συνήθως γίνεται από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί ή έχουν την πεποίθηση ότι δικαιούνται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Παραμονεύουν, μετακινούνται και είναι έτοιμοι να πάρουν οποιαδήποτε αμοιβή για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες. Πραγματικά οι bounty hunters δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό παρά μόνο σε εκείνον το χρήματος.

H Domino Harvey δεν έκανε τη ζωή που κάνουν οι περισσότερες κόρες εύπορων οικογενειών. Δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις συνηθισμένες γυναίκες του καιρού της. Κόρη του Lawrence Harvey, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους αστέρες του σινεμά, και του πρώην μοντέλου της Vogue, Pauline Stone, η Domino ταξίδεψε όσο πιο μακριά μπορούσε από τον κόσμο των πάρτι και των ακριβών ιδιωτικών σχολείων. Έκανε τα πάντα για να μην μοιάζει με κανένα κορίτσι από το Beverly Hills. Η ζωή της δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο παρά άψογο σενάριο για το σινεμά.

 

 

Έκανε περιπετειώδη ζωή, εργαζόμενη ως DJ, βοηθός αγρότη, πυροσβέστρια και τα δέκα τελευταία χρόνια έκανε τον κυνηγό κεφαλών, αναζητώντας σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές του Λος Άντζελες κατάδικους που είχαν δραπετεύσει, έμπορους ναρκωτικών και δολοφόνους. H ζωή της Domino ήταν τόσο συναρπαστική που το Hollywood την έκανε ταινία, δίνοντας τον χαρακτήρα της Domino, στην ηθοποιό Keira Knightley.

Εκπαιδεύτηκε από του πιο σκληρούς bounty hunters στις δυτικές πολιτείες κι έμαθε όλα τα ρίσκα και τα κόλπα του επαγγέλματος πολύ γρήγορα. Από πάντα η Domino είχε μία έλξη για τα όπλα. Το δωμάτιο της, πάνω από το garage της μητέρας της στο Beverly Hills, ήταν γεμάτο με "σιδερικά". Τα AK 47 ήταν πάντα κρεμασμένα στους τοίχους.

 

 

Αλλά ακριβώς τα ίδια στοιχεία που προκαλούσαν το ενδιαφέρον των κουτσομπολίστικων εφημερίδων - η επαναστατικότητά της, η ανήσυχη αναζήτησή της για ακόμα πιο απίθανα πράγματα, τα προβλήματά της με τα ναρκωτικά - χρωμάτισαν τη ζωή της με τη γνώριμη απόχρωση της θλίψης. Σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδωσε στη ζωή της μίλησε για τη δυστυχισμένη παιδική της ηλικία και για την αίσθηση που είχε ως έφηβη ότι η ζωή χωρίς κάποιο σημαντικό προορισμό έμοιαζε να είναι άσκοπη.

Ο δικός της σημαντικός προορισμός ήταν φυσικά το «κυνήγι κεφαλών».

Ο εκπαιδευτής, Ed Martinez ήταν βετεράνος του Βιετνάμ. Είδε πολλές δυνατότητες στην Domino και μαζί με τον σκληρό Choco, έφτιαξαν ένα τρίο που έγινε ο φόβος και ο τρόμος των φυγάδων. Ο Choco ποτέ δεν κατάλαβε γιατί η Domino παράτησε τα πάντα για να γίνει κυνηγός επικηρυγμένων. Όμως έβλεπε κι αυτός πως η 25χρονη τότε κοπέλα δεν έκανε για μια συμβατική ζωή. Ήταν ένα ατίθασο αγρίμι που μπορούσε να σκοτώσει αν χρειαζόταν.

Η πορεία όμως της Domino δεν ήταν ρόδινη προς το τέλος. Έμοιαζε να μην είναι ικανή να χαλιναγωγήσει τον εαυτό της. Έμπαινε σε παράξενα μονοπάτια.

Όμως παρόλη την επιτυχημένη εν τέλει καριέρα της σε αυτό το παράξενο επάγγελμα, δεν πέτυχε ποτέ να ξεφύγει από την χρήση ναρκωτικών. Μπήκε πολλές φορές σε κλινική αποτοξίνωσης. Το 2005 συνελήφθη με την κατηγορία εμπορίου μεθαμφεταμίνης. Παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση αλλά όχι και εμπόριο. Η εγγύηση πληρώθηκε αλλά η Domino αναγκάστηκε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

 
 

Αυτό όμως δεν το άντεξε, το τόσο ελεύθερο πνεύμα της μέσα στο σπίτι έμοιαζε να εξασθενεί και να θέλει να αυτοκαταστραφεί.

Ήταν σαν την σκότωνες. Δεν άντεξε ούτε έναν μήνα. Στις 27 Ιουνίου βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση χαπιών. Λίγο πριν κλείσει τα 36, η Domino Harvey και η παράξενη αλλά συναρπαστική ιστορία της, έπαψαν να υπάρχουν.

Τον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε η ταινία με τον τίτλο «Domino», όπου πρωταγωνίστησε η Keira Knightley. Και παρόλο που η ταινία αποτύπωσε τα χρόνια της ως κυνηγού επικηρυγμένων, απέτυχε να μπει στην ψυχολογία της, όπως αναφέρουν πηγές, μιας και η ίδια η Domino δεν ήταν ικανοποιημένη με την ταινία. Το μόνο που θυμόμαστε είναι ο τρόπος που μας συστήνεται: Το όνομα μου είναι Domino Harvey. Είμαι κυνηγός επικηρυγμένων.

Δες εδώ στιγμές από την ταινία και τη ζωή της:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved