Peter Sellers: Ο άνθρωπος που έκανε το γέλιο πραγματική τέχνη

Ο επιθεωρητής Κλουζό και όλοι οι ρόλοι που ενσάρκωσε και μπήκαν στην καρδιά μας.

Ποιος δεν έχει δει έστω και μία φορά στη ζωή του μία ταινία Ροζ Πάνθηρας; Αλήθεια τώρα; Ίσως δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο που να μην ξέρει τον Peter Sellers.

Ο Peter Sellers - πραγματικό όνομα Richard Henry Sellers - γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1925, στο Σάουθσι του Πόρτσμουθ. Ίσως είναι ένας από τους πιο γνωστούς κωμικούς του 20ου αιώνα και είναι ο μόνος που το κατάφερε να κάνει τον κόσμο να γελάσει χωρίς ο ίδιος να χαμογελάσει σχεδόν ποτέ.

Η οικογένειά του συμμετείχε στα βαριετέ της εποχής, κάτι που έκανε και ο ίδιος από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας στην πράξη χορό, τραγούδι και ηθοποιία, ενώ έπαιξε και ντραμς σε διάφορες τζαζ μπάντες. Ναι ο άνθρωπος είναι πολλά ταλέντα αλλά τελικά αυτό που τον κέρδισε ήταν η κωμωδία στην μεγάλη οθόνη.

 

 
 

Και μετά ήρθε ο Κιούμπρικ και η Λολίτα. Εκεί ήταν το σοβαρό του breakthrough. Ο Peter Sellers υποδυόμενος τον ρόλο του Κλαιρ Κίλτι, αν και σε δεύτερο ρόλο, κερδίζει τις εντυπώσεις χαρίζοντας μας μία από τις καλύτερες ερμηνείες του. Κάπου εδώ γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο.

 

 

Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τον Κιούμπρικ, που καταλαβαίνοντας την αξία και το ταλέντο του, του προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ: «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove) - παίζοντας τρεις διαφορετικούς ρόλους και αποσπώντας τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ.

Η καριέρα του εδώ απογειώνεται και πλέον θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κωμικούς παγκοσμίως. Και χωρίς καν να έχει ακόμη εμφανιστεί στη σειρά ταινιών που θα τον έκανε διάσημο μέχρι την άκρη του σύμπαντος, δηλαδή τον Ροζ Πάνθηρα.

 

 
 

O Sellers είχε όμως και πολλά περίεργα κολλήματα στη ζωή του. Κάποια από αυτά πραγματικά ήταν ακατανόητα από τους γύρω του. Μπορεί να ήταν ένας αξιαγάπητος ηθοποιός αλλά στην πραγματική του ζωή ήταν ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος.

Το πράσινο χρώμα ενοχλούσε πολύ τον Sellers. Δεν το φορούσε ποτέ και αρνείτο να συνεργαστεί με οποιονδήποτε το φορούσε. Επίσης, το ίδιο πρόβλημα είχε και με το μωβ χρώμα, αφού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "After The Fox" ο σκηνοθέτης του Vittorio De Sica του είπε πως είναι το "χρώμα του θανάτου" και από τότε αυτή η ιδέα τον στοίχειωσε.

Ο Peter Sellers, σημείωσε μεγάλη και διεθνή επιτυχία με την εμφάνισή του στην ταινία «Ο Ροζ Πάνθηρας» το 1963, καθώς και στις δημιουργίες που ακολούθησαν το σχετικό franchise. Καρποί της επιτυχημένης συνεργασίας του με τον Μπλέικ Έντουαρντς. Μία συνεργασία η οποία όμως θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια, αρκετές δυσκολίες και εντάσεις.

 

 
 

Ο Sellers υπήρξε μια αινιγματική φιγούρα του κινηματογράφου και σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωνε, δεν είχε καμία προσωπική ταυτότητα πέρα από τους ρόλους που υποδύθηκε. Δεν θεωρούσε πως είχε ένα δικό του προσωπικό «εγώ». Ζούσε μόνο για τους ρόλους του.

Μάλιστα, σε επεισόδιο του "The Muppet Show" όπου εμφανίστηκε, δήλωσε: «Δεν έχω «εγώ». Δεν υπάρχω. Κάποτε υπήρχε κάτι σαν «εαυτός», αλλά έβαλα να μου τον αφαιρέσουν χειρουργικά». “There is no me. I do not exist. There used to be a me, but I had it surgically removed". Η ατάκα αυτή έμεινε στην ιστορία.

Και μετά φυσικά είναι και η ταινία The Party, ίσως μία από τις πιο αστείες κι ευρηματικές ταινίες στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Κάθε φορά που βλέπω αυτή την ταινία με το ζόρι κρατιέμαι για να μην τα κάνω πάνω μου από τα γέλια.

Παντρεύτηκε 4 φορές κι απέκτησε 3 παιδιά. Ο Sellers είχε πάντοτε όμορφες γυναίκες δίπλα του και λέγεται πως οι γάμοι του ήταν πολυτάραχοι, γεμάτοι ίντριγκες.

Ο Peter Sellers θα μείνει στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που μας έκανε να γελάσουμε με στυλ και θα τον θυμόμαστε πάντα σαν τον απόλυτο επιθεωρητή Κλουζό που πέρασε από την μεγάλη οθόνη.

Δες εδώ για να δεις στιγμές από την πολύχρονη καριέρα του:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved