Indiana Jones: Πώς μία εντερική επιπλοκή δημιούργησε την πιο fun σκηνή μάχης

Η απίστευτη ιστορία πίσω από τη σκηνή «μάχης» του Harrison Ford με τον Άραβα ξιφομάχο.

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς το όνομα Indiana Jones; Harrison Ford, μαστίγιο, αρχαιολογία, Χαμένη Κιβωτός, Holy Grail, Sean Connery ή περιπέτεια είναι ορισμένα ενδεικτικά γνωρίσματα που προκύπτουν από τον θρυλικό action hero και απόλυτο alter ego του Harrison Ford μετά τον Han Solo.

Εμένα πάντως ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό και δεν είναι κάτι από τα παραπάνω. Πέρα από τις επικές κωλοτούμπες, τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις και (κυρίως) τις γκάφες, υπάρχει καλύτερη σκηνή από την επική –τρόπος του λέγειν- μάχη του Indiana Jones στο «Raiders of the Lost Ark» από το 1on1 με τον «σαμουράι-σαολίν-τζεντάι» Άραβα ξιφομάχο;

Η απόλυτη σκηνή της ταινίας και γενικότερα του franchise, ένας εκρηκτικός συνδυασμός «Gun Fu» και χιούμορ που ακόμα και αν κράτησε το πολύ τρία δευτερόλεπτα, μένει δικαίως στην ιστορία για τον απόηχό του. Μία στιγμή που μας έπεισε ότι ο Indiana Jones μπορεί να τα βγάλει πέρα κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμα και αν φαινομενικά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Η μεγάλη απόδειξη ότι η ουσία μπορεί να αποδειχτεί εντυπωσιακότερη από ότι το θέαμα.

 

 

Όντας πλέον στο 2021, ο Harrison Ford κλείνει σήμερα τα 79 του χρόνια ως τραυματίας στον ώμο καθώς χτύπησε σε πρόβα μάχης για την πέμπτη ταινία του Indiana Jones, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα γυρίσματα να σταματήσουν για όσο καιρό θα βρίσκεται σε αδράνεια. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τη συνέχεια του franchise, ωστόσο ακούγεται ότι μετά και από αυτή την ταινία ο Ford θα παραδώσει μαστίγιο και καπέλο σε μια άλλη περσόνα καθώς (σχεδόν) στα 80 του πλέον δεν θα μπορεί να κινείται όπως συνήθιζε, ούτε καν να μας προκαλεί γέλιο με τις υπέροχες γκάφες στις οποίες έπεφτε συχνά πυκνά.

 

 

Μία από αυτές τις σκηνές λοιπόν, ήταν και η επίμαχη στιγμή που συζητάμε στο συγκεκριμένο κείμενο. Πριν όμως προλάβεις να δώσεις τα συγχαρητήρια στον Steven Spielberg για την καταπληκτική ιδέα του, απλώς θα σου αναφέρω πως το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν καν στο σενάριο.

Όπως θέλει κάθε σκηνοθέτης αλλά και το κοινό της εκάστοτε ταινίας, μια σκηνή μάχης χρειάζεται μελετημένη και λεπτομερή χορογραφία, με εντυπωσιακές κινήσεις, χτυπήματα, αρκετές λήψεις και υπερβολική πρόβα. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι ο Άραβας αντίπαλος του Indiana Jones ήταν ειδικός κασκαντέρ που εξασκούταν βδομάδες για τη σκηνή, τότε καταλαβαίνουμε ότι το 1on1 είχε διαφορετική βάση και προσδοκίες. Ωστόσο αυτό που κανείς δεν λογάριαζε ήταν ότι πέρα από τις αρκετές επίπονες σκηνές στη ζέστη του Μαρόκο, στην εξίσωση είχε πλέον μπει και το… έντερο του Harrison Ford.

 

 

Με τον 39χρονο τότε ηθοποιό να ταλαιπωρείται από δυσεντερία και μετά από κάθε cut να τρέχει στην τουαλέτα και τον χρόνο να πιέζει, η σκηνή μάχης ήταν σχεδόν αδύνατο να γυριστεί όπως την είχε προγραμματίσει ο Spielberg. Συγκεκριμένα στο μυαλό του σκηνοθέτη οι δύο άντρες θα έδιναν μάχη με σπαθιά, ωστόσο ο Ford πρότεινε να χρησιμοποιήσει όπλο και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που έμεινε τελικά στην ιστορία.

Μπορεί ο κασκαντέρ να θύμωσε που τόσες βδομάδες προπόνησης τέλειωσαν με έναν απλό πυροβολισμό, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι πρόκειται για μια σκηνή που ταιριάζει άριστα στον περιπετειώδη και ταυτόχρονα κωμικό χαρακτήρα που έκανε γνωστό τον Indiana Jones μέχρι σήμερα.

Μερικές φορές ακόμα και από ένα απλό ατύχημα (και μάλιστα δυσεντερικό) μπορεί να γραφτεί ιστορία.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved