Assosiated Press John McAfee: Το τρελό παιδί της Silicon Valley και η εξωφρενική ιστορία του

H απίστευτη ιστορία του ανθρώπου που βρέθηκε νεκρός στο κελί του και χρωστούσε παντού.

Ο John McAfee είναι ο άνθρωπος που όλοι χρωστάμε την υγεία των υπολογιστών μας. Αυτός είναι που ανακάλυψε το λεγόμενο anti-virus. Δισεκατομμυριούχος αλλά την ίδια στιγμή σκοτεινή φιγούρα μιας και εκτός του ότι τον κυνηγούσε ολόκληρη η Εφορία των ΗΠΑ για χρωστούμενα, κατηγορήθηκε και για τον φόνο ενός από τους γείτονες του, όταν ο δεύτερος βρέθηκε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Ο John McAfee ήταν στην ουσία ο άνθρωπος που έβαλε στις ζωές μας αυτό το πολύ χρήσιμο λογισμικό. Γι’ αυτό του χρωστάμε και είναι ενδιαφέρον να δούμε την παράξενη ιστορία του γιατί μοιάζει να είναι όντως βγαλμένη από κάποιο παρανοϊκό βιβλίο με μυστήρια.

Αν ξεκινήσουμε από την παιδική του ηλικία τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο καλά. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός ο οποίος κακοποιούσε κι αυτόν αλλά και τη μητέρα του. Τελικά ο πατέρας αυτοκτόνησε με πιστόλι όταν ο μικρός John McAfee ήταν 15 χρονών.

Από αυτό το γεγονός ίσως να βγαίνουν πολλά από τη ζωή που έκανε στη συνέχεια ο ίδιος.

 

 

Σπούδασε μαθηματικά και μπορούμε άνετα να πούμε πως από μικρός ήταν ιδιοφυία. Τελικά κατάφερε να χωθεί σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα της NASA. Από το ’68 μέχρι και το ’70. Μετά ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη νέα μόδα. Δηλαδή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την δημιουργία software. Και ήταν καλός σε αυτό. Τόσο καλός που δεν ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του.

Ξεκίνησε να ειδικεύεται μόνο σε στρατιωτικούς ιούς υπολογιστών και με το πώς θα μπορούσε να κάνει counter attack. Αυτό ήταν το ερευνητικό του πεδίο. Ίσως ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να φέρει όλο αυτό το στρατιωτικό ζήτημα με τους ηλεκτρονικούς ιούς σε οικιακό επίπεδο. Πολλοί λένε πως ο ίδιος ήταν από τους πρώτους χάκερ οι οποίοι κατασκεύασαν έναν δυνατό ιό έτσι ώστε να εισχωρεί στους οικιακούς υπολογιστές.

 

 

Δεν ακούγεται εντελώς παράλογο έτσι δεν είναι;

Και το 1987 ιδρύει την εταιρία McAfee Associates. Η ιστορία είναι γνωστή μιας και από τότε ο ίδιος ο McAfee έγινε δισεκατομμυριούχος. Το 2010 πούλησε την εταιρία στην Intel η οποία και την έκανε ακόμη πιο γνωστή στο κοινό.

Σιγά, σιγά όμως η περιουσία του άρχιζε να φθίνει πολύ σημαντικά. Η παγκόσμια κρίση του 2007 τον χτύπησε άσχημα και κατέληξε να χάνει όλη του την περιουσία μέσα σε μερικές νύχτες. Του έμειναν μόνο 4 εκατομμύρια δολάρια.

Και κάπου εδώ αρχίζει η παράνοια που λέμε. Το 2010 μετακομίζει στην Μπελίζ και ιδρύει μία εταιρία με το όνομα QuorumEx η οποία κατασκευάζει βιολογικά αντιβιοτικά. Το 2013 ο ίδιος δημοσιεύει ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο How to Uninstall McAfee Antivirus το οποίο τον δείχνει γυμνό από τη μέση και πάνω, παρέα με διάφορες γυναίκες να κράζει την ίδια την εταιρία του, η οποία φυσικά πλέον άνηκε στην Intel. Σίγουρα το βίντεο είναι πολύ καλό από άποψη ειρωνείας, από την άλλη όμως δεν μπορείς να μην σκεφτείς πως κάτι δεν πάει καλά με αυτόν το τύπο. Είτε είναι υπερβολικά ειλικρινής είτε είναι απλά για δέσιμο.

 

 

O McAfee είναι ένας θρύλος ανάμεσα στου κύκλους των τεχνικών υπολογιστών.

«Πολλοί με λένε τρελό, το τρελό παιδί της Silicon Valley» είχε δηλώσει ο ίδιος. «Νομίζω κάνουν όμως ένα βασικό λάθος στην κρίση τους. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να λύνω προβλήματα».

Ο McAfee είχε δηλώσει το 2019 πως δεν πλήρωνε φόρους στις ΗΠΑ για οκτώ έτη, για ιδεολογικούς λόγους και αργότερα μέσα στη χρονιά εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη, μένοντας κυρίως στο τεράστιο γιωτ του.

Αυτά μόνο ένας εντελώς τρελός τύπος τα κάνει, από την άλλη όμως οι τρελοί τύποι είναι που πάνε λίγο πιο μπροστά αυτό τον κόσμο.

Προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κούβα να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, ενώ προσπάθησε να θέσει και υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ με το Ελευθεριακό Κόμμα.

 

 

Ο John McAfee σίγουρα υπήρξε κάτι παραπάνω από ένας ακόμη τεχνικός υπολογιστών.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε ένα tweet του κάτι που μόνο ένας ηγέτης με όραμα θα μπορούσε να είχε πει:

«Σε μία δημοκρατία, η εξουσία δίνεται, δεν παίρνεται. Αλλά είναι και πάλι εξουσία. Η αγάπη, η συμπόνια και η φροντίδα, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Αλλά είναι καύσιμο για την απληστία, την εχθρότητα, τη ζήλια… Κάθε εξουσία διαφθείρει. Φροντίστε ποιες εξουσίες θα επιτρέπετε να έχει μία δημοκρατία».

 

 

Τελικά όμως το τέλος του ήταν κάπως άδικο.

Το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε στις ΗΠΑ αφορούσε κατηγορίες περί διαφυγόντων φόρων από έσοδα κρυπτονομισμάτων καθώς και από έσοδα από τις ομιλίες του και την πώληση των δικαιωμάτων για ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

 

 

Γενικά χρωστούσε σε όποιον έχει δύο μάτια, αυτό είναι σίγουρο. Βρέθηκε χτες νεκρός στο κελί του, σε φυλακή της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου η ισπανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo το υπουργείο Δικαιοσύνης της Καταλονίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του 75χρονου McAfee.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής προσπάθησαν να του κάνουν ανάνηψη, όμως χωρίς επιτυχία.

«Η δικαστική επιτροπή μετέβη στο σωφρονιστικό κέντρο και ερευνά τα αίτια του θανάτου.

Όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για αυτοκτονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επιχειρηματίας ήταν καταζητούμενος στις ΗΠΑ για φοροδιαφυγή.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις ποια ήταν η ζωή του παράξενου αυτού ανθρώπου:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved