Assosiated Press Leslie Howard: Ο ηθοποιός-κατάσκοπος που δολοφόνησαν οι Ναζί

Από Ashley Wilkes του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», σε «πιόνι» του Churchill και από εκεί στο έλεος των Γερμανών.

Ο χώρος του θεάματος ανέκαθεν έκρυβε πολλά μυστήρια, «σκιές» και πολλές μαριονέτες οι οποίες έπαιζαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Η εκδήλωση της τέχνης είναι μονάχα το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που θέλει να δει ο κόσμος, ένας τρόπος έκφρασης ο οποίος όμως πολλές φορές κρύβει βαθιά το αληθινό πρόσωπο αυτού που το ποιεί. Ίσως δεν υπήρχε καλύτερο καμουφλάζ από την τέχνη για επίδοξους κατασκόπους στο «μυστήριο» πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Mata Hari, η χορεύτρια με τη μοναδική ομορφιά και τον σέξι αισθησιακό χορό που «σκλάβωνε» όποιον άντρα την παρακολουθούσε και ακόμα και σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί για ποια πλευρά κατασκόπευε πραγματικά. Πέρα από τη Mata Hari ωστόσο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι της τέχνης οι οποίοι πίσω από το πρόσωπο για το οποίο τους λάτρευε ο κόσμος, υπήρξαν προπαγανδιστές, πραγματοποιώντας μέσω της δημοφιλίας και της αναγνωρισιμότητάς τους, κρυφά σχέδια και αποστολές από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Δείτε ορισμένους στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Όπως είδες στο τέλος της λίστας βρίσκεται το όνομα του Ashley Wilkes στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» ο οποίος πίσω από το προσωπείο του ηθοποιού και του αντίζηλου του Rhett Butler, είχε καθήκοντα κατασκόπου για τους Βρετανούς κάτι που τελικά (λέγεται ότι) του κόστισε τη ζωή την 1η Ιουνίου του 1943.

Πάντα πίσω από ένα φριχτό ατύχημα ή μια δολοφονία, «γεννιούνται» άπειρα σενάρια και θεωρίες συνομωσίας, ωστόσο στην περίπτωση του Leslie Howard, η δολοφονία του που προήλθε από την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου BOAC Flight 777 από γερμανικά πυρά πάνω από τον Βισκαϊκό Κόλπο (δυτικά της Γαλλίας και βορειοδυτικά της Ισπανίας) δεν είναι άλλη μία υπόθεση υπερβολής προκειμένου να τυπωθούν παραπάνω σελίδες εφημερίδων και να «πουληθεί» το θέμα. Διότι ο άλλοτε πρωταγωνιστής του Hollywood έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από πλέον σημαντικά πρόσωπα της βρετανικής προπαγάνδας» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η παρουσία του στο συγκεκριμένο αεροπλάνο από τη Λισαβόνα προς Μπρίστολ δεν ήταν τυχαία διαδρομή, αλλά εξυπηρετούσε μια αποστολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, τον Winston Churchill.  

 

 

Τι ετοίμαζε τελικά ο Howard;

Η παρουσία του Leslie Howard σε έναν τόσο «εκνευριστικό» ρόλο όπως του Ashley Wilkes, ήταν αρκετός για να τον κάνει αναγνωρίσιμο στο κοινό, ενώ η θέλησή του να βοηθήσει τη χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτουργούσε τέλεια για τον Winston Churchill και τις μυστικές υπηρεσίες για τις οποίες δούλευε. Σε μια εποχή ωστόσο που στην Αγγλία έψαχναν απεγνωσμένα για συμμάχους στην Ευρώπη, δεν  ήθελαν να σκέφτονται στο ελάχιστο ότι μπορεί η Ισπανία του δικτάτορα Franco, να βρίσκεται εναντίον τους στο μέτωπο καθώς τόσο ο Hitler όσο και ο Musolini είχαν παίξει το ρόλο τους στην ανέλιξή του στην εξουσία. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν κάποιος να μεταφέρει τη θέση των Άγγλων προκειμένου να μην συνταχθεί με τις δυνάμεις του Άξονα. Και τελικά ο κλήρος έτυχε στον Howard.

 

 

Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την παλιά σχέση του με την «Greta Garbo της Ισπανίας», Conchita Montenegro προκειμένου να συναντήσει τον Ισπανό δικτάτορα, ο Howard κατάφερε να μεταφέρει το γράμμα του Churchill και σύμφωνα με τον Ισπανό συγγραφέα, Jose Chimena, «χάρη στον Howard η Ισπανία πείστηκε να μην αναμειχθεί στον πόλεμο».

Ο Franco ενθουσιάστηκε με τον ερχομό του Howard, καθώς εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε ότι Βρετανός ενδιαφερόταν για το ρόλο του Χριστόφορου Κολόμβου σε μια ισπανική παραγωγή. Ωστόσο το γεγονός ότι αφίχθη ένας αστέρας του Hollywood στην Ισπανία την οποία περιφρονούσε έντονα η διάσημη κινηματογραφική βιομηχανία προκάλεσε αίσθηση και πολλά ερωτηματικά στους Γερμανούς, οι οποίοι σύντομα έμαθαν για τα σχέδια του δευτεραγωνιστή του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

Τελικώς ο Howard επιβιβάστηκε την 1η Μαΐου του 1943 στο αεροπλάνο από Λισαβόνα για Μπρίστολ μαζί με 13 ακόμα επιβάτες ωστόσο πάνω από τον Βισκαϊκό κόλπο είδε τη Luftwaffe του Hitler να καταρρίπτει το αεροπλάνο, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους. 

 

 

Ο Churchill δήλωσε την επόμενη μέρα σοκαρισμένος από το συγκεκριμένο γεγονός, τονίζοντας παράλληλα πως «η βαρβαρότητα των Γερμανών μπορεί να συγκριθεί μονάχα από την ηλιθιότητα των κατασκόπων τους» απαντώντας στις φήμες ότι η Gestapo νόμιζε ότι μαζί με τον Howard βρισκόταν και ο ίδιος στο μοιραίο αεροπλάνο.

Μέχρι σήμερα πολλές εκδοχές έχουν ακουστεί για το συμβάν, όπως το ότι η κατάρριψη του Flight 777 ήρθε ύστερα από εντολή του Joseph Goebbels γνωρίζοντας για την αποστολή του Howard, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο Churchill ήξερε για ενδεχόμενη επίθεση των Γερμανών αλλά έστειλε τον ηθοποιό του Hollywood να πάει σαν το πρόβατο στη σφαγή.

Θεωρίες θα υπάρχουν πάντα, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Howard δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός, αλλά από τα σημαντικότερα «πιόνια» στην σκακιέρα που έστησε ο Churchill κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved