Mόνο ο Christopher Lee επισκίασε τόσο πολύ τον James Bond

Διαφωνεί κανείς ότι ο Christopher Lee ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο The Man with the Golden Gun;

Ίσως δεν υπάρχει άλλη τόσο έντονη περσόνα στο Hollywood, όσο αυτή του Christopher Lee. Μπορεί το όνομά του σπάνια να «παίξει» ανάμεσα στις αγαπημένες προτιμήσεις μιας παρέας όταν μιλάνε για κορυφαίους ηθοποιούς, ούτε καν ίσως για τους κορυφαίους που έχει βγάλει ποτέ η βρετανική σχολή υποκριτικής. Αδικία ή όχι, είναι ένα γεγονός, ακόμα και αν μιλάμε για το απόλυτο πρόσωπο του τρόμου στη «δισκογραφία» της Έβδομης Τέχνης.

Διότι ο Christopher Lee είναι πολλά πράγματα παραπάνω από τον Saruman στο Lord of the Rings ή τον Κόμη Δράκουλα. Δείτε τους πιο εμφατικούς ρόλους του στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Ανάμεσά σε αυτούς δεν είδες ποτέ τον Francisco Scaramanga ή αλλιώς τον Άνθρωπο με το Χρυσό Όπλο (The Man with the Golden Gun), για τον απλούστατο λόγο το ότι θα τον αναλύσουμε παρακάτω. Μιλάμε άλλωστε για έναν κακό που ενδεχομένως ήταν η απόλυτη μορφή villain, ένα «είδωλο» του James Bond από την απέναντι πλευρά το οποίο αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση του 007 από όσες ταινίες τον έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Για τους λάτρεις του James Bond, η φιγούρα του Roger Moore αποτελεί μέχρι σήμερα μία τεράστια έριδα, με ορισμένους να θεωρούν πως στο πρόσωπό του ο Bond βρήκε έναν εξαιρετικό διάδοχο του Sean Connery, άλλοι πάλι ότι το πιο γοητευτικό και εντελώς αταίριαστο στυλ του σε σχέση με τον κορυφαίο Bond στην ιστορία, μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό για το franchise. Τελικώς ο Roger Moore μπορεί να μην ήταν ο κορυφαίος 007 που είδαμε ποτέ, ωστόσο έβγαλε εξαιρετικές ταινίες στην περίοδό του ως το απόλυτο όπλο της Αυτού Μεγαλειότητας.

Μία εξ αυτών ωστόσο δεν θεωρείται το «The Man with the Golden Gun». Ασχέτως εάν η ταινία θεωρείται κλασική, ο λόγος δεν είναι η σπουδαιότητα της πλοκής και γενικότερα των ερμηνειών, οι οποίες απέσπασαν κριτικές όπως «παιδικές», «ελλιπείς» έως και «βαρετές». Όλες εκτός από μία. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια για βρεις ποια διέπρεψε.

 

 

 

Ο antagonist που τόσο άξιζε στον 007

Σε όσες ταινίες έχουμε δει τον 007, ελάχιστες είναι οι φορές που τον είδαμε να ιδρώνει μήπως επιζήσει, εκτός βέβαια και αν μιλάμε για ταινίες του Daniel Craig. Στην εποχή όμως προ του τελευταίου Bond, ο αγαπημένος μας πράκτορας «ρίχτηκε» στη μάχη με φαινομενικά «θηρία», τους αντιμετώπισε στα ίσα αλλά στο τέλος δεν αισθανθήκαμε ποτέ το μάτι του (και το δικό μας παράλληλα) να ιδρώνει από αγωνία.

Ο Francisco Scaramanga του Christopher Lee ωστόσο ήταν μια άλλη ιστορία. Η παρουσία του ως Κόμης Δράκουλας και Τέρας του Frankenstein σίγουρα μεγάλωνε το hype του χαρακτήρα του, ωστόσο η σιωπή των κινήσεων, η σιγουριά πίσω από κάθε του απόφαση, το coolness και το μυστήριο πίσω από τους μορφασμούς, μέχρι και τις λέξεις του, έφτιαξαν ένα προσωπείο κακού που σε άγχωνε σε κάθε του εμφάνιση.

 

 

Ο Christopher Lee πήρε έναν χαρακτήρα που στα βιβλία του (ξαδέρφου του) Ian Fleming, παρουσιαζόταν ως ένας κοινός κακοποιός από την Ινδία, αλλά με την ερμηνεία του ουσιαστικά έφερε στο προσκήνιο έναν άνθρωπο σαν τον James Bond απλώς από την αντίθετη πλευρά του νόμου. Έναν κακό πραγματικά επικίνδυνο, με τρομακτικές ικανότητες στο σημάδι, χωρίς καμία έπαρση και συναισθηματισμό πριν αφαιρέσει μια ζωή, στο κυνήγι της απόλυτης πρόκλησης. Αυτής που θα του δώσει νέο νόημα στη ζωή, αυτό το εξαιρετικό 1 on 1 που είδαμε στο νησί του Scaramanga στην Ταϊλάνδη.

 

 

Ακόμα και αν δεν έχεις δει το συγκεκριμένο φιλμ, δεν χρειάζεται και μεγάλη σκέψη για να μαντέψεις το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά κανείς δεν αναιρεί πως ίσως και να ήταν η μόνη φορά που πραγματικά κάποιος κακός μας άγχωσε για το τελικό αποτέλεσμα του duel. Από την αρχή του έργου σου δίνει την αίσθηση ότι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον Bond, εκείνος κινεί τα νήματα και εκείνος θα δράσει όταν το αποφασίσει. Δεν τον νοιάζει όμως να κερδίσει τον μεγάλο του αντίπαλο υποχθόνια από εκεί που δεν το περιμένει, αλλά σαν ίσος προς ίσο.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα που το «The Man with the Golden Gun» δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των οπαδών του 007, ωστόσο ακόμα και έτσι θεωρείται μοναδική στο είδος της. Διότι για πρώτη φορά στα χρονικά του franchise ένας τύπος με πολύ λιγότερη παρουσία από τον μεγάλο πρωταγωνιστή κατάφερε να κλέψει όλη τη δόξα της ταινίας. Είναι η πρώτη εμφατική «ήττα» του James Bond από έναν villain, ακόμα και αν στο τέλος κατάφερε να επιζήσει από τη μονομαχία τους.

 

 

Αυτός ήταν ο Francisco Scaramanga του εμφατικού Christopher Lee.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved