Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Μεγάλης Εβδομάδας

Το Πάσχα έχει άρωμα από συγκεκριμένους ηθοποιούς, οι οποίοι έμειναν στη μνήμη μας χάρη στις ερμηνείες ηρώων της Βίβλου.

Κάθε Μεγάλη Βδομάδα είναι ευκαιρία για να αράξεις, να ηρεμήσεις, να νηστέψεις και την Κυριακή του Πάσχα να ορμήσεις στον οβελία. Πέραν όμως της καλοπέρασης, είναι και η απόλυτη εποχή για να στηθείς μπροστά στην οθόνη σου, απολαμβάνοντας τους ήρωες της Βίβλου. 

Και αυτοί είναι οι εξής:

 

Robert Powell - Jesus of Nazareth

Δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι άλλο στην καριέρα του για να μείνει στη συνείδηση του κόσμου. Η εποποιΐα του Franco Zeffirelli δεν είναι απλώς μια ιστορία για τον Μεσσία, είναι ό,τι πιο κοντινό, ό,τι πιο απλησίαστο έγινε ποτέ για τη ζωή και τα πάθη του Χριστού.

Δεν αποτελεί υπερβολή ότι αν κάποια στιγμή η τεχνολογία μας αποκαλύψει το πώς ήταν πραγματικά το πρόσωπο του Ιησού και αποδειχθεί ότι ουδεμία σχέση έχει με εκείνο του Powell η απογοήτευσή μας θα είναι τεράστια.

 

 

Charlton Heston -Ten Commandments, Ben Hur

Για πολλούς ο Charlton Heston αποτελεί τοτέμ, για άλλους πάλι ένας τύπος ατάλαντος με επιβλητικό στυλ που εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις και έγινε είδωλο. Κανείς δεν μπορεί να πείσει τους πολέμιους του για το αντίθετο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι Heston και Πάσχα πάνε πάντα μαζί. Άλλωστε είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε δύο εκ των κλασικότερων ταινιών όλων των εποχών.

Είναι ο αυθεντικός Μωυσής της μεγάλης οθόνης, παράλληλα όμως πήρε έναν φανταστικό χαρακτήρα και τον παρουσίασε με τέτοιο επικό τρόπο ώστε να θεωρούμε αληθινή την ύπαρξή του. Το αν ο Judah Ben-Hur υπήρξε στην πραγματικότητα δύσκολα θα το μάθουμε, ωστόσο και μόνο ότι δημιούργησε την πιο δυνατή σκηνή στην ιστορία του σινεμά, τον κάνει αυθεντικό στα μάτια μας.

 

 

Christian Bale - Exodus: Gods and Kings, Mary, Mother of Jesus

Τελικά δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να παίξει ο Christian Bale. Είναι ο Σκοτεινός Ιππότης του Nolan (Dark Knight Franchise), οδηγός αυτοκινήτων (Ford vs Ferrari), είναι ψυχάκιας (American Psycho) και πολλά ακόμα. Πέραν των παραπάνω διαθέτει το μοναδικό ρεκόρ του μοναδικού ηθοποιού που έχει υποδυθεί τα δύο «βαριά» ονόματα των ονομάτων της Βίβλου. Τον Μωυσή και τον Ιησού Χριστού.

Και αν για τον πρώτο το θυμόσουν καθώς παίχτηκε πρόσφατα στο «Exodus: Gods and Kings», για τον ρόλο του Μεσσία λίγοι το θυμούνται. Αν θες αποδείξεις μπορείς να δεις το «Mary, Mother of Jesus» και θα πειστείς ότι δεν σε δουλεύουμε.

 

 

Richard Burton -The Robe

Ο αξιωματικός Marcellus δεν θα έφτανε ποτέ τη φήμη του Πόντιου Πιλάτου, εάν δεν είχε κατά τον συγγραφέα, Lloyd Douglas, κερδίσει τον Χιτώνα του Χριστού στα ζάρια. Όχι ότι του έδωσε κάποια μαγική δύναμη, αλλά γιατί ξυπνάει μέσα του το Άγιο Φως.

Ο Richard Burton μας έχει δώσει πολλούς λόγους στην καριέρα του για να τον θυμόμαστε, ωστόσο στις μνήμες μας δεν παύει να είναι ο Ρωμαίος ο που σταύρωσε τον Ιησού Χριστό, που όμως αναγεννήθηκε ως χριστιανός ο οποίος μετατράπηκε σε υπηρέτη του Ναζωραίου.

 

 

Anthony Quinn – Barabbas, Jesus of Nazareth

Για τους Έλληνες ειδικά, ο Anthony Quinn δεν χρειαζόταν ποτέ τις ταινίες της Βίβλου για να μείνει στις καρδιές μας. Τα ζεϊμπέκικα του Αλέξη Ζορμπά θα μείνουν ανεξίτηλα στην καρδιά του καλοπερασάκια που κρύβουμε μέσα μας, ωστόσο ακόμα και έτσι, ο Quinn έχει δύο συμμετοχές και μάλιστα βαρβάτες στην Βιβλική ταινιοθήκη.

Αμφότεροι οι ρόλοι του είναι απέναντι στον Ιησού Χριστό, ο καθένας εξ αυτών με διαφορετικό τρόπο και ιστορία. Ο Anthony Quinn συνδέθηκε όσο κανείς με τον ρόλο του Βαραββά, του ανθρώπου ο οποίος κέρδισε το «δημοψήφισμα» για τη ζωή απέναντι στον Μεσσία, ωστόσο εμείς θα τον θυμόμαστε για πάντα ως Καϊάφα και τον μοναδικό του λόγο στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»: «This Jesus must die».  

 

 

Robert Taylor – Quo Vadis

Ποιος είπε ότι στη Βίβλο δεν υπάρχουν ιστορίες απαγορευμένης αγάπης, έστω και αν είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Ο Μάρκος Βινίσιος επιστρέφει θριαμβευτής στη Ρώμη μετά από πολλά χρόνια μαχών, αλλά πέφτει στην παγίδα του έρωτα για την όμορφη Λυγία. Τι γίνεται όμως όταν το κορίτσι έχει ασπαστεί τον χριστιανισμό;

Ένα love story με φόντο τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης, ένας ρόλος που απογείωσε τον Robert Taylor ως τον απόλυτο γόη του Πάσχα.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved