Eric Clapton: Ο  άνθρωπος που έβαλε τα γνήσια blues στην pop κουλτούρα

Ο πρώτος λευκός που κατανόησε την τέχνη των μαύρων bluesmen.

Υπάρχει άραγε κανείς που δεν έχει ακούσει έστω και μία φορά το Layla; Δεν νομίζω πως κάποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει το Wonderful Tonight ή το Tears In Heaven κάποιο καλοκαιρινό βράδυ με ένα ποτό στο χέρι.

Ο Eric Clapton είναι ο άνθρωπος που ξεκινώντας στις αρχές των ‘60’ς μαζί με τόσους άλλους νέους μουσικούς κατάφερε να ανέβει στην κορυφή των charts και να θέσει τους όρους για το πώς πρέπει να παίζεται το αληθινό blues rock.

Τα blues βοήθησαν να δημιουργηθούν καλύτεροι άνθρωποι

 

Αφού τελείωσε το σχολείο έπαιξε για λίγο ως πλανόδιος μουσικός. Το 1963 εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα, στους Roosters μαζί με τον Tom McGuiness οι οποίοι έπαιζαν κυρίως μουσική Rhythm και Blues. Αργότερα έπαιξε στους Yardbirds μαζί με τον Jimmy Page και τον Jeff Beck όπου έγραψαν μαζί την επιτυχία "For your Love" για να προσχωρήσει στη συνέχεια στους Bluesbreakers του John Mayal τον Απρίλιο του 1965.

O Muddy Waters έβαλε την ψυχή στα blues

 

Πραγματικά ο Eric Clapton έχει παίξει με τους πάντες. Έχει κάνει μπάντες που άλλοι δεν θα έκαναν ούτε σε δέκα ζωές. Τι να πρωτοθυμηθούμε: Cream, Blind Faith, John Mayal Bluesbreakers, Yardbirds. Μπάντες που έχουν αφήσει ιστορία στο blues rock.

O Eric Clapton στην ουσία είναι αυτός που κατανόησε πρώτος τα blues του Μισισιπή και των μαύρων και τα έβαλε μέσα στο ροκ. Αν δεν ήταν αυτός σήμερα η ροκ μουσική θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και ο μόνος καλλιτέχνης που απέσπασε τρία βραβεία Grammy το 1993 για την συνεισφορά του στην ροκ ως μέλος των Yardbirds και των Cream και το 2000 για την προσωπική του δουλειά.

Ένα τραγικό γεγονός όμως συντάραξε τη ζωή του Eric Clapton: το 1991 ο μικρός γιος του έπεσε από το παράθυρο ενός ουρανοξύστη και σκοτώθηκε. Από τότε ο Clapton έγινε ένας διαφορετικός άνθρωπος, έκοψε τα ναρκωτικά και το ποτό και αφιερώθηκε περισσότερο στη μουσική του αλλά και στον εαυτό του.

6 εναλλακτικά blues rock τραγούδια που μιλάνε για τον έρωτα

 

Ο Clapton σημαδεμένος από την απώλεια του γιου του γύρισε το καλοκαίρι του 1991 ένα βίντεο για το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με σύνθημα «Βάλτε κάγκελα στα παράθυρα και πόρτες ασφαλείας. Είναι εύκολο και μπορεί να αποτρέψει μια τρομερή τραγωδία, Πιστέψτε με, ξέρω». Έναν χρόνο μετά, ο ερμηνευτής μαζί με τον συνεργάτη του Will Jennings έγραψε το τραγούδι “Tears in heaven”, στο οποίο περιγράφεται ο πόνος από την απώλεια του μικρού Connor.

Είναι Ηγέτης (Commander) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) από το 2004 και ιππότης του τάγματος (OBE) από το 1994 για την προσφορά του στη μουσική.

Εμείς απλά βάζουμε δυνατά τη μουσική του και απολαμβάνουμε το παίξιμο ενός άρτιου κιθαρίστα που πήρε τα blues από την ανυπαρξία τους και τα έκανε διάσημα στην ποπ κουλτούρα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved