Gary Oldman: Ο άνθρωπος που έδωσε νόημα στο κινηματογραφικό cool evilness

Τι θα κάναμε χωρίς αυτόν τον ογκόλιθο της ερμηνείας;

Όχι δεν είναι ο αγαπημένος μου ηθοποιός αλλά σίγουρα κάθε φορά που τον βλέπω φτιάχνει αυτομάτως η διάθεση μου. Δεν ξέρω γιατί. Το αστείο είναι πως παίζει μόνο, σχεδόν, κακούς ρόλους. Τύπους που τους έχει αδικήσει η μοίρα αλλά σίγουρα όχι το στυλ και η ειρωνεία.

O Herman J Mankiewicz δεν είχε ανάγκη το Mank

 

Έλα τώρα. Ποιος δεν έχει δει έστω και μία ταινία του Gary Oldman; Μάλλον κανείς. Ο άνθρωπος έχει μπουκάρει εντελώς ύπουλα μέσα στις καρδιές μας και με το δίκιο του. Η φάτσα του σου μένει αξέχαστη. Όλο ψιθυρίζεις από μέσα σου πως κάπου τον ξέρω εγώ αυτό τον τύπο.

Ο Γκάρι Όλντμαν (Gary Leonard Oldman, 21 Μαρτίου 1958) είναι Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για ρόλους κακών και χωρίς ηθική χαρακτήρων. Κι αυτό είναι φυσικά που μας αρέσει. Αν δεν ήταν πάντα ο κακός της υπόθεσης τότε μάλλον θα ξενερώναμε τη ζωή μας…

Laurence Olivier - Vivien Leigh: Το ζευγάρι που κέρδισε Όσκαρ εμμονικότητας

 

Από τον Σκοτεινό Ιππότη μέχρι το Σιντ και Νάνσυ, κι από το Δράκουλα μέχρι το Λεόν, απλά δεν χορταίνουμε να τον βλέπουμε να ξεστομίζει μνησικακίες κι εξυπνάδες. Αν ένας άνθρωπος αγαπήθηκε στο μέγιστο για το ότι ήταν μισάνθρωπος, τότε αυτός είναι ο Gary Oldman.

Nomadland: Ο ωμός ρεαλισμός της Αμερικάνικης κοινωνίας αξίζει ξεκάθαρα Όσκαρ

 

Κανένας σκατόψυχος μίζερος και σκοτεινός τύπος δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο αυτός. Για κάποιο μαγικό λόγο κάθε φορά που παίζει σε ταινία απλά και μόνο την απογειώνει. Δες το Πέμπτο Στοιχείο, δες το Χάρι Πότερ και τον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν. Ο άνθρωπος έχει το άγγιγμα του Μίδα, παίρνει έναν κακό ρόλο και τον κάνει όχι απλά κακό αλλά Σούπερ Κακό και την ίδια στιγμή φουλ μνημειώδη.

Στο Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλi απλά δεν ξέρουμε τι να πούμε για την ερμηνεία του. Σου πέφτει το σαγόνι ξεκάθαρα. Όσο αφορά το τελευταίο του το Mank, εγώ προσωπικά το βρήκα τρομερό και την ερμηνεία του ανατριχιαστική. Όλη η ταινία ήταν ο Oldman.

imageedit 1 6765035968 1

Το 2012 έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011). Το 2018 κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Satellite και SAG Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Η πιο σκοτεινή ώρα, στην οποία υποδύθηκε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Πόσο διαφορετική θα είναι η φετινή Τελετή των Όσκαρ;

 

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που τον είδα να υποδύεται τον Δράκουλα στο αριστούργημα του Κόπολα. Νομίζω πως είναι και ο πιο τρομακτικός μέχρι σήμερα Βλαντ Τέπες. Ήταν λες και ο Μπραμ Στόκερ έγραψε το ρόλο για να τον παίξει ο Oldman.

Τρομερή ερμηνεία και μάλιστα από τις πρώτες του ήταν στην ταινία που υποδύεται τον διαβόητο μπασίστα των Sex Pistols, Sid Vicious.

gary3

Όποιο ρόλο κι όποια ταινία του και να πάρει κανείς και να την αναλύσει διεξοδικά θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην καριέρα του Gary Oldman.

Και τι ακριβώς μας έμαθε; Μας δίδαξε πως ένας ρόλος, ακόμη και μη πρωταγωνιστικός, μπορεί να αναδείξει τον ηθοποιό από μέσα σου.

Εμείς απλά περιμένουμε να δούμε αν θα πάρει το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Mank.

Οψόμεθα…

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικούς από τους καλύτερους ρόλους του Gary Oldman:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved