AP | Shizuo Kambayashi Για τον Nicolas Cage τα όρια μεταξύ του cool και του cult είναι δυσδιάκριτα

Ο όρος αμφιλεγόμενος έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές καταχρηστικά, αλλά μόνο αυτός μπορεί να θεωρείται ένας από τους χειρότερους ηθοποιούς και ταυτόχρονα να έχει κερδίσει ένα από τα πιο πανάξια Oscar όλων των εποχών.

Το παρουσιαστικό του ποτέ δεν έβγαλε την αύρα του μεγάλου κινηματογραφικού αστέρα. Τα μαλλιά που αραιώνουν και πυκνώνουν κατά βούληση και αυτά τα θλιμμένα διαπεραστικά μάτια παραπέμπουν περισσότερο σε έναν καρατερίστα που κάνει συνεχώς τον ίδιο, συνήθως μικρό, ρόλο. Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Nicolas Cage, και μπορεί να τον κατηγορήσει για πάρα πολλά, είναι ότι υπήρξε καρατερίστας και κομπάρσος. Φέρτε στο μυαλό σας τον πιο πολυσχιδή ηθοποιό με την πιο εκτενή γκάμα ρόλων και συγκρίνετε τη φιλμογραφία του με αυτή του Cage. Το πιο πιθανό είναι η σύγκριση να αποβεί συντριπτική. Η φιλμογραφία του μετράει 97 ταινίες και τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο πιθανότατα να έχει ξεπεράσει τις 100 με τον ρυθμό που γυρίζει ταινίες.

Σαν μην μπορεί να πει όχι σε κάθε πρόταση που του γίνεται ή να ψάχνει εναγωνίως εκείνο τον ρόλο που δεν έχει υποδυθεί ακόμα. Ούτε ο Tom Hanks που έχει παίξει επίσης απίθανα πολλούς και διαφορετικούς ρόλους δεν τον φτάνει. Μάλιστα η ευκολία με την οποία περνάει τις όχθες καλού-κακού στο ίδιο είδος είναι ζαλιστική. Έχει παίξει το βαμπίρ με την ίδια ευκολία που έχει παίξει και τον κυνηγό των βαμπίρ. Το έγκλημα είναι απλά μία λέξη γι’αυτόν αφού έχει υποδυθεί κάθε έναν από τους συντελεστές που υπάρχει πιθανότητα να εμπλέκεται. Αστυνομικός, ιδιωτικός ερευνητής, εγκληματίας, φυλακισμένος, δικηγόρος υπεράσπισης και μάλιστα αρκετές φορές από τον κάθε ένα. Μοιραία γεννιέται η απορία γιατί να το κάνει αυτό. Τι έχει να αποδείξει στον εαυτό του και στο κοινό του ο 58χρονος πλέον Nicolas Cage;

 

 

Στην ουσία δεν έχει να αποδείξει τίποτα κια σε κανέναν, για την ακρίβεια ποτέ δεν ένιωσε αυτή την ανάγκη. Από πολύ μικρός, όταν ακόμα σπούδαζε και αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική άλλαξε το επώνυμό του για να μην χρειάζεται να απολογείται για αυτό. Είναι πια ευρέως γνωστό ότι το πραγματικό του είναι Coppola και είναι ανιψιός του Francis, αλλά δεν ήθελε να συσχετιστεί η καριέρα του με καμία οσμή νεποτισμού και προνομιακής μεταχείρισης. Πραγματικά αν είσαι ανιψιός του Coppola μπορείς να είσαι πολύ επιλεκτικός κι ελιτιστής, κάνοντας μόνο δουλειές που σου αρέσουν και τις γουστάρεις. Ίσως τελικά ο Nicolas να ήθελε απλά να τα κάνει όλα. Έχει ακουστεί η άποψη ότι ο λόγος που έχει αναλάβει τόσους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ηθοποιός, αλλά performer. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει κάθε ρόλο συνηγορεί σε αυτό.

Αντί να μπαίνει ο ίδιος στον ρόλο, παίρνει τον ρόλο και τον ξεχειλώνει τόσο ώστε να τον φέρει τόσο πολύ στα μέτρα του ώστε να αδυνατείς να σκεφτείς κάποιον άλλο ηθοποιό που θα μπορούσε να τον υποδυθεί. Για παράδειγμα στο Lord of War, μία ταινία η οποία στηρίχθηκε από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία ώστε να αναδειχθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα του εμπορίου όπλων στην Αφρική, υποδύεται έναν έμπορο όπλων τα έργα και οι ημέρες του οποίου βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Η πρόζα του κατάπιε τον διώκτη του Ethan Hawke, γνωστό για το ότι φέρνει αγνό κι ανόθευτο coolness μέσω του κάθε ρόλου του. Αν ισχυριστεί κάποιον ότι λέει ναι σε κάθε είδους παράξενο ρόλο απλά για τα λεφτά, μάλλον γίνεται άδικα κακός.

 

nc7

 

Zει για παράξενους ρόλους και μάλιστα τους ζει όσο μπορεί όταν του δίνεται η ευκαιρία. Το φλερτ του με το μεταφυσικό δεν εξαντλείται στην ανάγνωση του σεναρίου. Όταν ο Idris Elba τον είδε εμφανώς «κομμάτια» στο σετ του sequel του Ghost Rider, πήρε μια αφοπλιστική απάντηση, τυπική για τον Nicolas Cage. Από τη στιγμή που γύριζαν μία ταινία με θέμα έναν καβαλάρη που τα βάζει με τον Εωσφόρο (του άρεσε τόσο πολύ η πρώτη που δεν μπορούσε να πει όχι και σε μία δεύτερη) στη Ρουμανία δεν μπορούσε να αντισταθεί σε μία επίσκεψη στο κάστρο του Bran. Γνωστό και ως το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στο οποίο και διανυκτέρευσε αφού λαγοκοιμήθηκε κάπου στον αρχαιολογικό χώρο. Για τους ίδιους λόγους αγόρασε και το πιο «στοιχειωμένο» σπίτι του κόσμου. Πρόκειται για την έπαυλη της κυρίας LaLaurie στη Νέα Ορλεάνη. Η εν λόγω συμπαθητική κατα τα άλλα κυρία θα μπορούσε να είναι ρόλος στο Django αφού ήταν μία σαδίστρια που απολάμβανε να βασανίζει και να σκοτώνει τους σκλάβους της και ο θρύλος λέει πως τα πνεύματά τους κατοικούν ακόμα εκεί. Το να δώσει 3,5 εκ. δολάρια για να την αποκτήσει και να τεστάρει αν όντως υπάρχουν φαντάσματα ήταν το πιο λογικό πράγμα για τον Cage. Οι παράξενες αγορές του όμως όχι μόνο δεν έχουν τέλος, αλλά η μία είναι πιο εξωφρενική από την άλλη. Όταν βρέθηκε ένα τεράστιο κρανίο Τυραννόσαυρου προς πώληση δεν το σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή και έσκασε επιτόπου 300.000$ για να το βάλει πάνω από το τζάκι. Κύριος όμως, με το που ενημερώθηκε ότι το συγκεκριμένο κρανίο ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας και είχε κλαπεί από την έρημο του Gobi στη Μογγολία, το επέστρεψε με συνοπτικές διαδικασίες στους νόμιμους κατόχους του χωρίς πείσματα και δισταγμό. 

 

nc8

 

Κάθε φορά που το cult μοιάζει να τον καταβροχθίζει δημιουργείται η απορία, πόσο ακόμα αντέχει; Με το που συνήλθαμε από το τηλεοπτικό του Tiger King, βγήκε η είδηση ότι θα γυριστεί πολύ σύντομα μία βιογραφία του Joe Exotic. Η αναγγελία ότι θα τον υποδυθεί ο Nicolas Cage, όχι μόνο ενθουσίασε το φανατικό κοινό του, αλλά φάνηκε και ως η απολύτως λογική επιλογή και από όλους τους υπόλοιπους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολύ κοντά μάθαμε ότι πρόκειται να γυριστεί και μία βιογραφία του Nicolas Cage με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage. Ας το παραδεχτούμε, αν το ακούγαμε για οποιονδήποτε άλλο αυτό θα φάνταζε τελείως γελοίο ή είδηση από το Κουλούρι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι η πιο λογική επιλογή. Ποιος άλλος θα μπορούσε να υποδυθεί, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το πολυδιάστατο ερμηνευτικό του παλμαρέ;

Όσοι πεισματικά αρνούνται να του αναγνωρίσουν οποιοδήποτε ψήγματα υποκριτικού ταλέντου και καλλιτεχνικής αξίας θα ανασύρουν ακόμα μία «αυτοβιογραφική» ταινία. Για πολλούς το βραβείο Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου που κέρδισε για το Leaving Las Vegas δεν ήταν καμία απόδειξη της αξίας του ως ηθοποιού. Διέκριναν ομοιότητες στον χαρακτήρα και στις δικές του αυτοκατατροφικές αδυναμίες όπως η εξάρτησή του από το αλκοόλ και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες από τις οποίες έχει περάσει στη ζωή του. Το ότι κάποιος μπορεί να παλεύει με τον δαίμονα του αλκοολισμού βέβαια δεν σημαίνει πως μπορεί να το κάνει και επί σκηνής με μεγάλη υποκριτική επιτυχία. Το ψυχολογικό βάρος μιας τέτοιας κατάστασης τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως αναστολέας δράσης και το μυαλό κλειδώνει από άρνηση σε μία προσπάθεια αυτοσυντήρησης.

 

 

Το γεγονός ότι στην τεράστιας έκταση φιλμογραφία του έχει συνεργαστεί με όλους τους αξιόλογους σκηνοθέτες μάλλον επιβεβαιώνει την αξία του. Το όλοι δεν είναι σχήμα λόγου ή λεκτική υπερβολή, είναι κυριολεξία. Στην καριέρα του που μετράει 40 περίπου χρόνια έχει δουλέψει με τους David Lynch, αδερφούς Coen, Spike Jonze, Werner Herzog, Oliver Stone, Ridley Scott και τον Martin Scorsese. Όλοι αυτοί οι σκηνοθέτες αποκλείεται να μην είδαν κάτι περισσότερο από το ανήψι του Coppola και να του έδωσαν τόσες ευκαιρίες. Φυσικά δούλεψε και με τον θείο του τον Francis Ford Coppola. Ούτε με αυτόν συνεργάστηκε βυσματικά, αφού η συνεργασία τους στο Peggy Sue Got Married σημαδεύτηκε από εντάσεις και προστριβές. Ο ίδιος ο Francis προσπάθησε να τον διώξει από την ταινία, όμως οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων συντελεστών έπεισαν τον σκηνοθέτη ότι ο ανιψιός του ήταν αναντικατάστατος.

Σήμερα στα 58 του χρόνια ο μεγαλύτερος χαμαιλέοντας του Hollywood δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι κόπωσης. Συνεχίζει να αποδέχεται τη μία πρόκληση μετά την άλλη.Πρώτα θα στερέψει η φαντασία σεναριογράφων και σκηνοθετών και μετά θα πει όχι σε πρόταση ο Nicolas Cage. O τάφος σε σχήμα πυραμίδας που έχει αγοράσει για τελευταία του κατοικία θα περιμένει για πολύ ακόμα ακατοίκητος. Bring it on που θα έλεγε και ο ίδιος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved