Assosiated Press LeBron James: O δεκάλογος του Βασιλιά

Τι μπορεί να σε διδάξει ο Βασιλιάς του ΝΒΑ για τη ζωή.

Δεν έχει σημασία αν τον συμπαθείς ή τον μισείς. Δεν έχει να λέει καν εάν τελικά συγκρίνεται ή ξεπερνάει τον Michael Jordan. O LeBron James είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και συζητημένα πρόσωπα της εποχής μας, όχι μόνο σε μπασκετικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για μερικούς είναι ό,τι καλύτερο πέρασε ποτέ από τον αθλητισμό, για άλλους πάλι θα είναι πάντα ο αλαζόνας που τόλμησε να αυτοανακηρυχθεί «Βασιλιάς». Για χάρη του άνθρωποι έχουν δώσει το όνομα «King» στα παιδιά ή τα κατοικίδιά τους, άλλοι πάλι παραλίγο να προκαλέσουν πυρκαγιά από το κάψιμο φανέλας το 2010 μετά το περίφημο «The Decision». Τότε που αποφάσισε να φύγει από το Cleveland για χάρη του Miami.

 

 

Ο LeBron λοιπόν όσο περίεργο και αν ακούγεται σήμερα κλείνει τα 38 του χρόνια ωστόσο μέσα στο γήπεδο είναι ίσως πιο dominant από ποτέ. Στην ηλικία του άλλοι συνάδελφοί του έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν κοιλιά έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό δράση, ενώ όσοι συνέχισαν είδαν το χρόνο να τους αφήνει δύο βήματα πίσω σε σχέση με το λαμπρό παρελθόν τους. 

 

 

Ο «Βασιλιάς του ΝΒΑ» ωστόσο παραμένει στο θρόνο του, δεν σκέφτεται καν την απόσυρση και σίγουρα δεν σκοπεύει να αφήσει το έργο του αν δεν πείσει τους πάντες ότι είναι ο κορυφαίος. Όποιος παρακολουθεί την πορεία του από το 2003 όταν και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ΝΒΑ, μόνο να διδαχτεί μπορεί.

Είτε τον συμπαθεί, είτε τον μισεί. «Haters gonna hate» που λέμε.

 

 

Ιδού 10 πράγματα που μας έχει διδάξει για τη ζωή ο King James.

 

Να εκτιμάς και να εξελίσσεις όλα όσα έχεις

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα εκτιμάμε κάτι πραγματικά μέχρι να μας λείψει. Ο LeBron από την πλευρά του εντόπισε από νωρίς τα χαρίσματά του, τα οποία φρόντισε να εξελίξει στο έπακρον. Είχε μακρύ δρόμο να διανύσει ωστόσο κάθε χρόνο εμφανίζεται καλύτερος. Όχι από αυτό που τον περιμένεις, αλλά από ότι ήταν. Και με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχος κάνει το επίτευγμά του ακόμα πιο σπουδαίο.

 

Πάντα έχεις να μάθεις κάτι από τους γύρω σου

Μπορεί να είναι ο Βασιλιάς, αλλά μέχρι το 2010 δεν ήταν αυτό που λέμε winner. Μπορεί να μετακόμισε στο Miami παρέα με τον Dwayne Wade και τον Chris Bosh φτιάχνοντας την απόλυτη superteam, ωστόσο μαζί με τους δύο τίτλους έμαθε πλάι στον πρώτο και τον πρόεδρο της ομάδας, Pat Riley ποιο είναι το μέταλλο του νικητή. Αυτό που πήρε μαζί του αργότερα όταν επέστρεψε με το πρωτάθλημα στο Cleveland, το ίδιο πνεύμα που έφερε ξανά τον τίτλο στους Lakers στην μετά-Kobe εποχή. Και αυτό επειδή πήρε στοιχεία από άλλους, δεν του ήταν έμφυτα.

 

 

Να προσέχεις τον εαυτό σου

Πλέον μπορεί να σουτάρει, να βάζει τα κρίσιμα καλάθια και να εμπνέει σιγουριά σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην ομάδα του. Αν όμως πρέπει να επιλέξουμε το μεγάλο του όπλο, αυτό είναι η τρομακτική σωματοδομή του και πόσο πολύ δουλεύει για να τη διατηρήσει. Είναι το κορμί που δεν βγάζει τραυματισμούς τόσα χρόνια και τον κρατάει στην πρώτη γραμμή ακόμα και στα 36 του χρόνια. Κοιμάται αρκετά, τρώει σωστά, γυμνάζεται και έχει χρόνο χαλάρωσης. Εσύ φροντίζεις τόσο πολύ τον εαυτό σου;

 

Να είσαι κορυφαίος στο ρόλο σου

Για τον κορυφαίο όλων είναι μια ατάκα που εύκολα μπορεί να την πει, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμογή και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Ουσιαστικά έχει να κάνει με το να έχεις πίστη στις δυνατότητές σου και να μην μπαίνεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Άμα ξέρεις ποιος είσαι και επιμείνεις σε αυτό που κάνεις, αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς. Είναι το ίδιο ρητό που ουσιαστικά ανύψωσε το ηθικό του μέτριου Tristan Thompson και τον έκανε ογκόλιθο μέσα στα καλάθια.

 

 

Μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις

Οι άνθρωποι τείνουμε να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και πολλές φορές δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Ο LeBron επιστρέφοντας στο Cleveland το 2014 υποσχέθηκε ότι θα φέρει ένα πρωτάθλημα στην πόλη. Με την πρώτη απέτυχε, τη δεύτερη χρονιά όμως το κατάφερε και μάλιστα με κορυφαίο τρόπο. Το αν το ήξερε ή όχι το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Η ουσία είναι ότι η υπόσχεση που έδωσε στην ομάδα και τόσους κατοίκους πόλης έγινε πραγματικότητα.

 

Η οικογένεια πάντα έρχεται πρώτη

Ο Βασιλιάς έχει τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή, αλλά αυτό το οποίο ξεχωρίζει περισσότερο από όλα είναι εκείνο του γάμου του. Με κάθε ευκαιρία μιλάει με στοργικά λόγια για τη γυναίκα του, ενώ ασχολείται ανελλιπώς με τα παιδιά του. Μπορεί η δουλειά και γενικότερα τα επαγγελματικά να τρώνε το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ωστόσο μην αφήσεις ποτέ να γίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από ότι η οικογένεια.

 

Δεν είναι ντροπή να κλαις

Μας έμαθαν από μικρούς, ότι οι άντρες μόνο δακρύζουν. Το κλάμα δεν είναι μόνο στενοχώρια, ούτε σύμπτωμα αδυναμίας αλλά εξωτερίκευση συναισθημάτων. Όταν μέσα σου είσαι γεμάτος κάπως πρέπει να το βγάλεις. Τα συναισθήματά σου δεν είναι εχθρός, είναι ο καλύτερός σου φίλος και οφείλεις να τα αφήνεις να εξωτερικεύονται. Αν ο LeBron έχει διδάξει κάτι, τότε αυτό είναι ότι «το κλάμα δεν είναι αδυναμία, αλλά για πρωταθλητές».

 

 

Μην ξεχνάς ποιος είσαι

Όπου και να βρεθείς, ό,τι και όσο και να πετύχεις στη ζωή σου, ο τόπος που μεγάλωσες και το ξεκίνημά σου θα είναι πάντα το σπίτι σου. Το εφαλτήριο, τα θεμέλια της ζωής σου. Μπορεί να είσαι πλέον μέσα στη χλίδα και τους celebrities αλλά οι αναμνήσεις και οι άνθρωποι που μεγάλωσες μαζί είναι αυτοί σου θυμίζουν ποιος πραγματικά είσαι. «I’m just a kid from Akron» συνηθίζει να λέει ο Βασιλιάς. Και δείτε πού είναι τώρα.

 

Η δύναμη της συγχώρεσης

Όταν αποφάσισε το 2010 να αφήσει το Cleveland για το Miami πολλοί πληγώθηκαν, ειδικά με τον τρόπο τον οποίο το έκανε –μέσω τηλεοπτικής εκπομπής-. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Dan Gilbert μάλιστα το πήρε τόσο κατάκαρδα που σε κάθε ευκαιρία έσταζε χολή για τον διάδοχο του Michael Jordan και μοναδική ελπίδα για τους κατοίκους του Ohio να δουν έναν τίτλο. O LeBron ο ίδιος δεν περίμενε να θεωρείται ξένος στο ίδιο του το σπίτι ωστόσο θα έκανε την καρδιά του πέτρα και θα δεχόταν την συγνώμη του Gilbert όταν άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του. Μπροστά στο ευρύτερο καλό, αξίζουν να γίνονται υποχωρήσεις και στην περίπτωση του Βασιλιά, ο τόπος στην οργή ουσιαστικά τον ανύψωσε στα μάτια όλων. Ακόμα και των haters.

 

 

Όταν κάνεις κάτι κάν’ το με αγάπη και σεβασμό

Είναι ίσως αυτό που τον κρατάει αυτή τη στιγμή στην κορυφή. Πολλοί λένε ότι το κάνει προκειμένου να ξεπεράσει τον Jordan, ωστόσο η δύναμη που τον οδηγεί στο απόλυτο domination είναι μία: η αγάπη και ο σεβασμός για αυτό που κάνει. Είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς δεν μπορείς να μην τον παραδεχτείς. Άσχετα με το εάν ο LeBron θα ξεπεράσει τον Jordan, έχει διαγράψει τον δικό του διαφορετικό δρόμο στο μπάσκετ και την ποπ κουλτούρα. Είναι μια φυσιογνωμία ευγενική που όλοι έχουν να πουν πως «είναι ο καλύτερος συμπαίκτης» αντί για «one man show». Ο LeBron ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι, σέβεται το ότι είναι ομαδικό και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το αφήσει καλύτερο από ότι το είχε γνωρίσει όταν φτάσει στο σημείο να αποσυρθεί.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved