Ava Gardner: Η γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του Frank Sinatra

«Στη ζωή μου έκανα πολλά. Αλλά ποτέ δεν αγάπησα καμία όσο την Ava».

Υπήρχε πάντα κάτι το υπερφυσικό στις εμφανίσεις της Ava Gardner στον κινηματογράφο. Η υποκριτική της έμοιαζε να είναι από άλλο κόσμο. Δεν είχε, για εκείνη την εποχή, καμία σχέση με το στημένο Χολιγουντιανό λοβ στόρι που προωθούσαν οι ταινίες. Γιατί η Gardner ήξερε πως να είναι γατούλα, αλλά και πως να βγάλει νύχια. Αυτό το τελευταίο το έδειχνε τόσο στη ζωή της απέναντι στους άντρες όσο και μέσα στο πλατό, όταν στα γυρίσματα του Mogambo το 1955 (σ.σ.: πήρε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για αυτή την ταινία), είχε μία έντονη λογομαχία με τον Donald Sinden που την απείλησε ότι «θα ξεχάσει τους καλούς του τρόπους και ότι είναι γυναίκα». Η Ava του απάντησε λέγοντας «Τόλμα να με ξανακοιτάξεις έτσι και θα σε τσακίσω με τρόπους που μόνο μία γυναίκα ξέρει».

 

 

Ακόμη και αυτή η εκρηκτικότητα της ήταν υπερφυσική. Η επιρροή της στους άντρες ακόμη πιο εξωπραγματική. Ο Gregory Peck την είχε για γούρι επειδή γεννήθηκε μία μέρα πριν τα Χριστούγεννα. Την έπαιρνε τηλέφωνο λέγοντας της «Σε παρακαλώ Ava προσευχήσου για ειρήνη ανάμεσα μας» και εκείνη γελούσε επειδή αισθανόταν σαν κάποια ιέρεια που δεχόταν προσφορά από έναν ικέτη. Ποιος ξέρει, ίσως από εκείνη την ημέρα που την είδε να παίζει στο ''One Touch of Venus'' τη θεά Αφροδίτη, να ένιωσε πως υπάρχει πράγματι κάτι το θεϊκό μέσα της. Κανείς δεν ξέρει αν οι πλανήτες τα έφεραν έτσι ώστε η Gardner να αποκτήσει μία πιο «ημιθεϊκή» υπόσταση, αλλά σίγουρα δεν περίμενε ούτε η ίδια να φτάσει στο σημείο να λατρεύεται σαν θεά.

Η Ava Gardner στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ζούσε ένα ζωντανό μύθο. Ήταν η γυναίκα που κάθε άντρας ήθελε στο πλευρό του και που ήξερε παράλληλα ότι δεν μπορεί να την έχει. Και πώς συμπεριφέρεσαι όταν γνωρίζεις πως κάτι δεν θα γίνει ποτέ δικό σου; Είτε το κοιτάζεις από μακριά με δέος και θαυμασμό, είτε τρελαίνεσαι. Γίνεσαι εμμονικός σαν τον πολυεκατομμυριούχο Howard Hughes Jr. που έφτασε στο σημείο να δωροδοκεί αστυνομικούς για να παρακολουθούν αν έχει σχέση και να βάζει…κοριούς στο τηλέφωνό της. Όμως η αντίδραση της Gardner ήταν η αντίδραση μίας θεάς. Που δεν ασχολείται με τιποτένιους θνητούς και τους συμπεριφέρεται όπως η Αφροδίτη στο νάνο Πυγμαλίωνα, χαρίζοντάς τους μόλις ένα χαμόγελο από τον χρόνο της. Ακόμη και εκείνοι που βρέθηκαν στο πλάι της, οι πρώην σύζυγοι της Artie Shaw και Mickey Rooney, δεν κατάφεραν να δαμάσουν τον χαρακτήρα της. Και η μέρα που η Αφροδίτη  έπεσε από το θεϊκό της θρόνο, ήταν όταν γνώρισε αυτόν εδώ τον τύπο.

 

 

 

Επειδή δεν είμαστε γυναίκες, δεν μπορούμε να νιώσουμε το συναίσθημα να παραδίδεις ψυχή και σώμα στο θείο Frank. Εκείνη θα έλεγε αργότερα πως ήταν ο μοναδικός άντρας που αγάπησε. Και πως ο έρωτας της για εκείνον ήταν τόσο εκτός ελέγχου που γι’ αυτόν το λόγο ο γάμος τους κράτησε μόλις επτά χρόνια. Η σχέση τους θυελλώδης από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν. Ξεκίνησαν να έχουν σχέση μερικούς μήνες νωρίτερα πριν κάνουν την πρώτη κοινή τους εμφάνιση σε δείπνο το 1950. Αξίζει να αναφερθεί πως όταν γνωρίστηκαν, εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος με τη Nancy ενώ εκείνη δεν είχε χωρίσει με τον Mickey Rooney. Ο Sinatra ήταν αποφασισμένος για δύο λόγους. Αρχικά ήταν ερωτευμένος και κατά δεύτερον δεν του άρεσε που η Gardner βρέθηκε στο στόχαστρο της εκκλησίας και των media. Την έλεγαν «αντροχωρίστρα», της έλεγαν πως η ψυχή της θα πάει στην κόλαση και πως θα πεθάνει στην ψάθα. Μπορούμε να πούμε σίγουρα πως η καριέρα της δεν έπαθε το παραμικρό. Στο υπόλοιπο Rat Pack, ο Frank δήλωνε πως θα την παντρευτεί και σε εκείνη έλεγε πως από την ημέρα που την έχει γνωρίσει, δεν θέλει καν να τραγουδάει. Μόνο να είναι μαζί της.

Η σχέση ήταν έντονη σαν τον χαρακτήρα τους. Ποτό, τσακωμοί, χωρισμοί, μόνοιασμα από την αρχή και μετά πάλι τα ίδια. Αυτά τα σενάρια που βλέπεις στις παλιές χολιγουντιανές ταινίες; Η Ava και ο Frank τα ζούσαν στην πραγματικότητα. Το 1957 που τελείωσε ο γάμος, ο τελευταίος περνούσε την δυσκολότερη περίοδο της ζωής του και εκείνη το γνώριζε. «Δεν ξέρω αν όντως τον στήριζε η Μαφία, αλλά εκείνη την περίοδο κανείς δεν εμφανίστηκε να τον στηρίξει» θα έλεγε αργότερα σε συνέντευξή της. Στη δήλωση αυτή, έρχεται και μία που ακόμη αμφισβητείται. Ότι στα επτά χρόνια γάμου αναμεταξύ τους, ο Sinatra έκανε τρεις φορές απόπειρα αυτοκτονίας. Η πρώτη με όπλο που δίστασε τελευταία στιγμή και πυροβόλησε το στρώμα, η δεύτερη με χάπια όταν εκείνη τον βρήκε αναίσθητο και την τρίτη άφησε το γκάζι ανοιχτό. Τον έσωσε τελευταία στιγμή ένας φίλος του. Για το στόρι, ο Sinatra ξαναβρήκε τον εαυτό του μετά το From Here to Eternity που κέρδισε το Όσκαρ. Αλλά ποιος άντρας δεν περνάει την δική του προσωπική σκοτεινή περίοδο;

Η Gardner έκανε δύο εκτρώσεις όσο ήταν με τον Frank. Έκρινε το περιβάλλον ακατάλληλο για να μεγαλώσουν δύο παιδιά με αποτέλεσμα η Καθολική Εκκλησία να την μισήσει ακόμη περισσότερο. Ακόμη και εκείνος είχε πει πως «αν υπήρξε ποτέ κάτι που δεν συγχώρησα στην Ava, ήταν αυτό». Η Gardner συνέχισε να σκαρφαλώνει στην κορυφή, αλλά ο λύκος από τον οποίο έπασχε σε συνδυασμό με το κάπνισμα και το ποτό, της προκάλεσε εγκεφαλικό και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είχε πει σε συγγενικό της πρόσωπο, «τι δεν θα έδινα για να μου τραγουδούσε ο Frank». Και ο Frank φρόντισε να το μάθει και σαν φίλος, πλέον, της τραγούδησε στο νοσοκομείο το ‘‘Im A Fool to Want you’’.

 

 

Παρότι είχε τα λεφτά, ο Sinatra κανόνισε ειδικό τζετ επανδρωμένο με ιατρικό προσωπικό, ώστε η Gardner να διαγνωστεί από ειδικό γιατρό. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1990 σε ηλικία 67 ετών, με τον Sinatra να μονολογεί πως ήταν ο έρωτας της ζωής του. Πολλοί άντρες δάκρυσαν, ο κινηματογράφος έχασε ένα διθυραμβικό πρόσωπο, αλλά ο Frank ήταν ο μόνος που μπορούσε να ισχυριστεί ότι εκείνη την ημέρα μαζί με την Gardner πέθανε και ένα δικό του κομμάτι.

Έτσι όμως δεν είναι όλοι οι μεγάλοι έρωτες; Το θέμα είναι ποιοι έχουν τα κότσια να τους ζήσουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved