Ο Apollo Creed είναι ο άνθρωπος που θα ήθελες να σου μιλήσει για την ζωή

Ένα κείμενο για τον κινηματογραφικό χαρακτήρα που μας έκανε λίγο καλύτερους άντρες.

Η πρώτη σου άποψη σαν παιδί, θα μπορούσε να είναι πως ο Apollo Creed δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας showman. Όλα είναι πιο εύκολα να τα εξηγήσεις όταν είσαι παιδί. Ο Rocky είναι ο καλός, ο Apollo ο κακός και αυτή είναι η ιστορία. Επειδή ωστόσο τα Rocky ανήκουν σε εκείνες τις ταινίες που έχουμε δει ξανά και ξανά, κάθε φορά η σοφία που σε πλαισιώνει είναι πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Και φτάνεις στην ενηλικίωση, γίνεσαι άντρας και συνειδητοποιείς πως ο Apollo είναι ο life coach που θα ήθελες να έχεις. Για ένα σωρό λόγους.

 

 

O μονομάχος

O Rocky έλεγε πως o Apollo ήταν ο τέλειος μαχητής. Και πρέπει να μεγαλώσεις, να δεις αρκετό μποξ στη ζωή σου και να συνειδητοποιήσεις πως χτίστηκε ο χαρακτήρας του Creed. Ήταν μεγαλόσωμος, αλλά ήταν γρήγορος. Ήταν δυνατός και ήξερε να μπλοκάρει. Είχε μεγάλα πόδια, αλλά χόρευε λες και ήταν επαγγελματίας χορευτής. Ο Apollo έμαθε να κάνει καλά την δουλειά του πάνω στο ρινγκ γιατί ήταν το μόνο που ήξερε. Αναγκάστηκε ωστόσο ακόμη και αυτός, να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Πούλησε σωστά τον εαυτό του. Έγινε επιχειρηματίας. Ήξερε πως για να σε λατρέψει ο κόσμος έπρεπε να δώσεις ένα καλό σώου. Όμως το μοναδικό που δεν ανήκει στα σώου, είναι οι ικανότητές του. Και γι’ αυτό έμεινε πρωταθλητής, μέχρι την γνωριμία στο ring με το Rocky.

 

 

Ο δάσκαλος

Στη ζωή ενός άντρα, ο Apollo έχει να σου διδάξει περισσότερα από όσα νόμιζες. Γιατί; Γιατί ανήκει σε εκείνους που ένιωσαν τη γη να γκρεμίζεται. Είναι αυτός που γνώρισε την ήττα, που ένιωσε την αμφιβολία που αποφάσισε να την ξεφορτωθεί κάνοντας κάτι γι’ αυτό. Ο Apollo όμως ήταν ο κατάλληλος για να σου πει πως πρέπει να ξανασταθείς στα πόδια σου. Θυμήσου το περίφημο there is no tomorrow. To πιο δύσκολο που καλείσαι να κάνεις είναι να αφήσεις πίσω σου την αποτυχία. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα που θα καλεστείς να κάνεις. Γιατί για να αφήσεις πίσω τη αποτυχία πρέπει να αφήσεις πίσω σου τον εγωισμό σου. Και αυτό είναι το πιο ζόρικο. Ο Apollo το ξεπέρασε κάνοντας το αδιανόητο. Έβαλε ένα στόχο πολύ δυσκολότερο από εκείνον που είχε χάσει. Και αυτό θέλει κότσια.

 

 

Η κληρονομιά

Τι έχει σημασία στο τέλος; Η ζωή που θέλεις να ζήσεις. Ο Apollo συμβολίζει τον άντρα που θέλει να αφήσει το στίγμα του στον κόσμο. Που ζει για κάτι περισσότερο από μία καλή ζωή, από όνειρα για μεγάλο σπίτι, χρήματα και την γυναίκα των ονείρων μας. Είναι δίψα για κάτι πιο μεγάλο και σημαντικό από εμάς. Τα κατορθώματα μας. Στα μάτια μας, ο ρόλος του Carl Weathers, είναι ένας μαχητής που δίδαξε τον αφοσιωμένο άντρα. Τον άντρα με στόχους. Τον άντρα που ξέρει να χάνει και βγαίνει δέκα φορές πιο δυνατός από αυτό. Τον άντρα που φεύγει με το κεφάλι ψηλά. Γιατί αυτή η ματωμένη πετσέτα που δεν έπεσε ποτέ στον αγώνα του Apollo με τον Drago, είναι αυτή η ματωμένη πετσέτα που πετάμε καθημερινά και δεν το καταλαβαίνουμε. Που το βάζουμε κάτω και μετά το μετανιώνουμε. Ο Creed, ο αυθεντικός Creed, στήριξε την τεράστια ατάκα «όλα ή τίποτα». Και στο τέλος, ακόμη και αν έχασε τον αγώνα, τα πήρε όλα. Γιατί έφυγε σαν μαχητής και αγωνιστής. Όπως θα έπρεπε να φεύγει κάθε άντρας.

 

 

Τι μας κάνει σημαντικούς; Η έμπνευση. Οι ήρωες από όπου και αν προέρχονται. Οι ήρωες σαν τον Apollo Creed που έχουν κερδίσει αγώνες τόσο μέσα όσο και έξω από τα ρινγκ. Οι ήρωες της ζωής. Γι αυτό και ο Rocky του το είπε ακριβώς όπως θα του το λέγαμε και εμείς.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved