Δεν υπάρχει άντρας που να μην ζήλεψε τη ζωή του George Best

Ένα αφιέρωμα γεματό ποτό, γυναίκες και όλα τα υπόλοιπα πάθη του μεγάλου ποδοσφαιριστή.

Ήταν σε μία ραδιοφωνική εκπομπή του BBC που όταν ρώτησαν τον George Best τους λόγους που έπαιξε ποδόσφαιρο σε ομάδες σαν τους Hong Kong Rangers, γύρισε και απάντησε με απορία «Έχω παίξει μπάλα εκεί;». Πολλά είναι γνωστά για τον George Best και πολλά περισσότερα που δεν θα μάθουμε ποτέ, έχουν κάθε λόγο να θεωρηθούν πιστευτά εξαιτίας του lifestyle που ακολουθούσε. Γιατί μπορεί ακόμη και σήμερα οι κριτικοί να λογομαχούν για το αν υπήρξε ή όχι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, αλλά το σίγουρο είναι ένα. Η ζωή που έζησε, ήταν αυτή που κάθε άντρας επιθυμεί να βιώσει έστω και λίγο.

 

 

Για κάποιους, είναι ανθρωπίνως αδύνατο το πως ο Best κατάφερνε να βγάζει τόσο τις προπονήσεις όσο και τα παιχνίδια. Δεν ήταν μόνο το ποτό το οποίο έρεε άφθονο. Ήταν πως ο Best, όταν ήταν νηφάλιος, πραγματοποιούσε μία σειρά από δραστηριότητες που περιλάμβαναν από jet ski μέχρι ιππασία, ορειβασία και αγώνες ταχύτητας. Ήταν κυριολεκτικά ένας playboy που βρισκόταν κάθε μέρα έξω κάνοντας δύο πράγματα. Να σκορπάει λεφτά και να κάνει δραστηριότητες. Και μετά ήταν το σεξ. Γιατί μπορεί την δεκαετία του 70 ο Βορειοϊρλανδός να κοκορευόταν πως έβγαινε με την Μις Κόσμος Marjorie Wallace, αλλά οι φήμες μέχρι και σήμερα, λένε πως δεν υπήρξε γυναίκα που κατάφερε να γλιτώσει από το κρεβάτι του. Ο Best είχε  κάθε όρεξη να συνεχίσει τον ανδρικό του μαραθώνιο και όλα τα λεφτά που χρειαζόταν να τον πραγματοποιήσει. Και αυτό τον κατάστρεψε. Όχι, το παίρνω πίσω. Και αυτό κατάστρεψε την Manchester United. Περίπου δηλαδή.

 

Δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο να παίζει κατά τέτοιον τρόπο, αν έκρινε κανείς το πως έπινε – Pat Crerand

 

Γιατί ο Best μπορεί να έκανε την ζωή που έκανε, αλλά μέσα στο χόρτο ήξερε πως να ρίξει την μπάλα στα δίχτυα. Έχανε τις προπονήσεις του επειδή είχε τρελό hangover, έχανε τις ενημερώσεις με την διοίκηση γιατί όλο και κάποια γυναίκα φώναζε πίσω από την κλειστή πόρτα της κρεβατοκάμαράς του, αλλά σε μία Manchester United που εκείνη την εποχή έδειχνε να πνέει τα λοίσθια, ήταν η μοναδική της λύση και ο απόλυτος σούπερσταρ.  Το είχε καταλάβει η ομάδα από τότε που τον είδε να παίζει μπάλα και με τον scouter Bob Bishop να τηλεγραφεί στον τότε προπονητή Sir Matt Busby γράφοντας «Μας βρήκα μία ιδιοφυία». Και γιατί να μην το πουν άλλωστε; Είχαν βρει αυτό ακριβώς που χρειαζόντουσαν, αλλά άθελά τους δημιούργησαν και κάτι που ποτέ δεν είχαν βάλει στόχο. Τον πρώτο ποδοσφαιριστή που έγινε αντιληπτός στη lifestyle σκηνή και έκανε το ποδόσφαιρο κάτι παραπάνω από άθλημα. Το έκανε αφορμή για δημοσιότητα.

 

 

Ό,τι έχεις διαβάσει, ακούσει, δει, έχει επιβεβαιωθεί από πολλές και διαφορετικές πηγές. Δεν είναι το πόσο μπορούσε να πιει ο Best, αλλά το πώς κατάφερνε να βγάλει τις υποχρεώσεις του τόσο στα ματς, όσο και στο κρεβάτι του. Όμως ήταν ξεκάθαρα ο άντρας που όλοι θα ήθελαν να έχουν κολλητό. Είχε δικά του καταστήματα ρούχων και νυχτερινά κέντρα, κυκλοφορούσε με τις πιο ωραίες γυναίκες του κόσμου και συναναστρεφόταν από τον τελευταίο μπατίρη μέχρι τους διασημότερους της εποχής. Εξαφανιζόταν για διήμερα, χανόταν από τηλέφωνα και μάνατζερ και κανείς δεν μπορούσε να πιστοποιήσει πως θα γυρνούσε για την προπόνηση ή ότι έστω ήταν ακόμη ζωντανός. Αποκορύφωμα, ένα τηλεφώνημα από διάσημο ξενοδοχείο της Ζυρίχης στα γραφεία της ομάδας, όπου παρακαλούσαν να έρθει κάποιος να τον μαζέψει από την σουίτα-κολαστήριο που είχε δημιουργήσει. Ο Best ήταν η ενσάρκωση του sex, drugs and rock n’ roll, πριν αυτό αποκτήσει την βαρύτητα που απέκτησε.

 

Λίγο πριν κλείσω τα 25 έβλεπα πως η ομάδα είχε πάρει την κάτω βόλτα και το αλκοόλ την πάνω. Για τρία χρόνια έβγαινα κάθε μέρα έξω και ο τζόγος έγινε άλλο ένα ναρκωτικό μου – George Best

 

Τόσο οι επόμενοι μάνατζερς της United, ο Wilf McGuinness και ο Frank O’Farrell, απέτυχαν να κοντρολάρουν τον Best. Κανείς δεν μπορούσε άλλωστε. Παρόλα αυτά, από το 1963 μέχρι το 1974, ο Best πραγματοποίησε 470 εμφανίσεις με την United σημειώνοντας 179 γκολ. Στους τοπ ποδοσφαιριστές της ομάδας του τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Eric Cantona και τον Ryan Giggs. Όμως η ταπεινή μου άποψη, που σίγουρα ήταν και όλων των υπολοίπων εκείνης της εποχής, είναι πως ο Best σταμάτησε να ενδιαφέρεται για την μπάλα. Έμαθα σχετικά πρόσφατα πως υπήρξε δημόσια κατακραυγή για την μεταμόσχευση ήπατος που του έκαναν το 2002, μιας και ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα χαράμιζε αυτό το δώρο μόνο και μόνο για να το ξαναρίξει στο ποτό. Και όλα αυτά είναι αλήθεια.

 

 

Ταυτόχρονα όμως, ο George Best έζησε μία «τζεημσμποτική» ζωή, γεμάτη ποτό, γυναίκες, γρήγορα αυτοκίνητα και λεφτά. Λίγο-πολύ, όλα όσα θέλαμε κάποτε και κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν. Από ένα σημείο και μετά, το ερώτημα για το αν ο Best υπήρξε ή όχι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα, σταματά να αποκτά σημασία. Εκεί που μένει πίσω ο αθλητής, έρχεται ο άντρας που έζησε τον μύθο που ήθελε κάνοντας τον πραγματικότητα. Γιατί η ουσιαστική μας διαφορά μαζί του, είναι πως κανείς δεν ξέρει για εμάς, αλλά όλοι ήξεραν τον Best. Και μόνο ότι μιλάμε και γράφουμε και μιλάμε ακόμη γι’ αυτόν, δείχνει πόσα πολλά κατάφερε και πόσο εμείς, σε μία άκρη του μυαλού μας, έχουμε αυτήν  εδώ την ακόλουθη σκέψη.

Ήταν ξεκάθαρα ο κολλητός που θα θέλαμε να παρτάρουμε μαζί του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved