Ποια είναι τελικά η πραγματική ιστορία του Oscar Pistorius;

Σαν σήμερα το 2014 βγαίνει η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου. H απόφαση αυτή θα αλλάξει αρκετές φορές μέχρι να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη.

O Oscar Pistorius βγάζει τα προσθετικά του πόδια και ξαπλώνει. Είναι η ώρα που εκείνος και η κοπέλα του, η Reeva Steenkamp, θα προσπαθήσουν να κοιμηθούν. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα μιας απλής Πέμπτης στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, ο Oscar ακούει έναν θόρυβο, σαν να προέρχεται από το μπάνιο. Θεώρησε πως κάποιος ληστής είχε μπει στο σπίτι τους. Τον πλημμύρισε, όπως αναφέρει ο ίδιος, φόβος και τρόμος. Η πρώτη του κίνηση, ήταν να πιάσει το όπλο του. Είναι τρομοκρατημένος. Άρχισε να τρέμει, να ιδρώνει και να ουρλιάζει. «Βγες από το σπίτι μου! Έξω από το σπίτι μου» φωνάζει καθώς στηρίζεται στο ένα του χέρι με το όπλο να σημαδεύει προς τα πάνω. Βρίσκεται ήδη στο πέρασμα που οδηγεί στην τουαλέτα και ακούει την πόρτα της πόρτας να κλείνει με δύναμη.

Δεν είχε χρόνο να φορέσει τα προσθετικά του πόδια. Φώναξε στη Reeva να καλέσει την αστυνομία ώστε να τρομάξει τον εισβολείς. Το μυαλό του κάνει πολλές σκέψεις ταυτόχρονα. Κρύβεται στον τοίχο, πίσω από την πόρτα του μπάνιου και βλέπει πως όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Ακούει έναν θόρυβο, η πόρτα ανοίγει και πριν το καταλάβει, πυροβολεί τέσσερις φορές. Γυρίζει στο κρεβάτι και βλέπει πως εκείνο είναι άδειο. Η σύντροφός του λείπει. Φωνάζει επανειλημμένα το όνομά της και ψάχνει για εκείνη. Επιστρέφει όσο πιο γρήγορα μπορεί στο μπάνιο, φοβούμενος πως κάποιος είναι ακόμα στο σπίτι. Η πόρτα είναι κλειδωμένη. Επιστρέφει στο δωμάτιο, βάζει τα προσθετικά του μέλη και προσπάθησε να σπάσει την πόρτα.

 

 

Το ίδιο δρομολόγιο έγινε ξανά, αυτή τη φορά για να πάρει το ρόπαλο του κρίκετ. Έπρεπε με κάθε τρόπο να δει ποιος ήταν μέσα στην τουαλέτα. Το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να είναι η Reeva μέσα εκεί, είχε ήδη παιχτεί σαν σύντομη σκηνή μιας απαίσιας ταινίας που πάντα τον φόβιζε. Σπάει ένα μέρος της πόρτας με το ρόπαλο και τότε βλέπει την κοπέλα του πάνω στην τουαλέτα. Ανοίγει γρήγορα, την πλησιάζει και καταλαβαίνει τι έχεις μόλις συμβεί. Υπάρχουν αίματα παντού. Τοποθετεί το κεφάλι της σε μια πετσέτα. Της κάνει τεχνητή αναπνοή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να της σώσει τη ζωή. Η Reeva Steenkamp, η οποία στην αρχή της ιστορίας μας ήταν δίπλα στον Oscar Pistorius αλλά μετά πεσμένη πάνω στην τουαλέτα, ξεψύχησε τα χέρια του. Όλα όσα γράφτηκαν παραπάνω, είναι μερικά από τα λόγια που συγκίνησαν το ακροατήριο του δικαστηρίου, δεν είναι όμως και η απόλυτη αλήθεια. Για την ακρίβεια, η αλήθεια φαίνεται να είναι αρκετά μακριά από όσα υποστήριξε ο Blade Runner.

 

Το «γυμνό» περπάτημα και οι γείτονες που «καίνε» τον Pistorius

Μετά από αίτημα των δικηγόρων και για να προσφέρουν μερική ακόμα συγκίνηση στο ακροατήριο, ο Oscar περπάτησε στην αίθουσα χωρίς τα προσθετικά του άκρα. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να πείσει το δικαστήριο για το πόσο ευάλωτος και φοβισμένος ήταν εκείνη τη νύχτα, ειδικά όταν πίστεψε πως κάποιος ληστής είχε μπει στο σπίτι του. Τα όσα είπε, όμως, ήρθε να αντικρούσουν οι γείτονές του. Μία από τις 107 μάρτυρες που εμφανίστηκαν στην δίκη, κατέθεσε πως άκουσε τις κραυγές τις Reeva Steenkamp στις 3 τα ξημερώματα. «Ήταν πολύ τραυματικό για εμένα. Η κοπέλα ούρλιαζε και φώναζε για βοήθεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κύριος Pistorius δεν άκουσε τις φωνές της».

Μία ακόμη μάρτυρας, η Estelle van der Merwe, υποστήριξε πως άκουσε φωνές πριν τους πυροβολισμούς και πως οι δυο τους λογομαχούσαν. Ο υπεύθυνος της κατοικίας του Pistorius, όταν κατάλαβε πως υπάρχει αναστάτωση, τηλεφώνησε στον Oscar και παρά τα όσα του είπε ο δεύτερος, πως δηλαδή δεν συμβαίνει τίποτα, κατάλαβε πως έκλαιγε. Από εκεί και πέρα, μια πρώην συγκάτοικος της Reeva, υποστήριξε πως η φίλη της ένιωθε εγκλωβισμένη και θεωρούσε τον Oscar πιεστικό, κτητικό και κακοδιάθετο. «Πήγαν μαζί σε μια απονομή βραβείων και από τότε δεν την άφηνε σε ησυχία. Της έστελνε συνεχώς μηνύματα, ήταν φορτικός, της τηλεφωνούσε συνέχεια», συμπλήρωσε.

 

 

Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, αναφέρουν πως η Reeva ήταν γυμνή κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών και δεν φορούσε μαύρο φόρεμα με το οποίο την βρήκε η αστυνομία. Σύμφωνα με τους δύο ιατροδικαστές, ο δράστης την έντυσε πριν καλέσει την αστυνομία. Παρά τις μαρτυρίες των γειτόνων, τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, η δικαστής Thokozile Masipa δεν πείστηκε για την πρόθεση του Pistorius να σκοτώσει τη σύντροφό του.

 

Η ποινή, οι αντιδράσεις και η μετέπειτα αλλαγή της

O Oscar Pistorius κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι από πρόθεση, αφήνοντας πίσω του τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και φόνο β’ βαθμού. Μετά από 8 μήνες, τα πέντε χρόνια κάθειρξης μετατράπηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι αντιδράσεις για την απόφαση αυτή, ακόμα και για τα χρόνια τα οποία θεωρήθηκαν λίγα, ήταν τεράστιες. Ποινικολόγοι που δεν είχαν καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, πήραν ξεκάθαρη θέση λέγοντας πως η απόφαση της Thokozile Masipa δεν ήταν η σωστή.

 

οπ

 

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 υπήρξε ανατροπή στην υπόθεση και τελικά κρίνεται ένοχος για το φόνο της Reeva, αφού πρώτα υπήρξε αναίρεση της προηγούμενης απόφασης από το νοτιοαφρικανικό εφετείο. Ποιο ήταν το συμπέρασμά τους; Πως ο Pistorius ήθελε να σκοτώσει τη σύντροφό του και για αυτό ακριβώς το λόγο εκείνη κλειδώθηκε στην τουαλέτα. Τελικά, η ποινή φυλάκισης αυξήθηκε στα 6 χρόνια. Ο Blade Runner θα εκτίσει το 50% της ποινής του.

Η απόφαση θα αλλάξει και πάλι, αυτή τη φορά στις 24 Νοέμβρη του 2017 και αυτό γιατί, ξανά, η ποινή του θεωρήθηκε μικρή. Τελικά, ο Pistorius καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών και δεν μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους μέχρι το 2023. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved