Viggo Mortensen: Η επιστροφή του Βασιλιά

Ο Viggo Mortensen δεν ήταν ποτέ μόνο ο Aragorn από το «Lord of the Rings».

Πριν το 2001 δεν τον γνώριζαν πολλοί. Τουλάχιστον όχι για αυτό που είναι σήμερα. Κάτι πήγε να κάνει το 1997 ως εκπαιδευτής της Demi Moore στο «G.I. Jane» αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετός. Τον είχε χαλάσει φαίνεται αρκετά η συμμετοχή του στο remake-ντροπή του «Psycho» και το όνομά του έπεσε ακόμα χαμηλότερα. 

Σήμερα όμως το τοπίο δεν είναι το ίδιο. Πας για ταινία του και ξέρεις πως θα δεις ποιότητα. Αυτός είναι ο Viggo Mortensen. Η πιο πρόσφατη απόδειξη λέγεται «Green Book».

 

 

Πολλά χρόνια πριν την υπέροχη αυτή ταινία, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την τρομακτική εξέλιξή του. Ο τύπος που μέχρι τα 30 -όταν έκανε το ντεμπούτο του στο «Witness» με τον Harrison Ford- ήταν ένας οδηγός φορτηγών, σήμερα είναι γνωστός ως ένας εκ των πλέον διάσημων ηρώων του κινηματογράφου. Ο λόγος δεν θέλει και πολύ ψάξιμο. Το alter ego του, ο διάσημος Γοργοπόδαρος των ιστοριών του Tolkien, Aragorn, προφανώς έκανε καλά τη δουλειά του...

 

 

Από τη μέρα εκείνη όλος ο κόσμος του Viggo άλλαξε. Ο Aragorn του άνοιξε το δρόμο για πολλές επιτυχίες και πλέον αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όνομα στο Hollywood. Ο κόσμος όμως κάνει το λάθος και τον θυμάται για αυτόν και μόνο τον ρόλο. Κακώς...

Οι 5 παρακάτω ρόλοι είναι η τρανή απόδειξη ότι ο 63χρονος (τα κλείνει σήμερα 20/10) ηθοποιός έκανε και κάνει ακόμα σπουδαία δουλειά μετά τον «Lord of the Rings». Δεν έχουμε συμπεριλάβει το Green Book επειδή έχουμε κάνει ειδική ανάλυση σε άλλο κείμενο.

 

1. A History of Violence

Ρόλος: Tom Stall / Joey Cusack

Μαγνητίζει γιατί: Χαρωπός, κύριος και ευγενέστατος, ο Tom Stall ζει μια ζωή με την οικογένειά του σε μια κωμόπολη των ΗΠΑ μέχρι να κάνει το μεγάλο λάθος να υπερασπιστεί το ταμείο του μαγαζιού του από επίδοξους ληστές. Ο τρόπος με τον οποίο αφοπλίζει τους κακοποιούς γίνεται θέμα στις ειδήσεις και το κακό δεν αργεί να γίνει. 

Λίγες μέρες αργότερα ένας μυστήριος άντρας (Ed Harris) έρχεται να τον απειλήσει καθώς ισχυρίζεται ότι τον ξέρει από το παρελθόν. Ο Tom Stall ξαφνιάζεται και δεν ξέρει τι να κάνει. Μήπως όμως έχει μια σκοτεινή πλευρά του στο παρελθόν η οποία κινδυνεύει να έρθει ξανά στην επιφάνεια;  

 

 

 

2. The Road

Ρόλος: Άντρας

Μαγνητίζει γιατί: Σε ένα αυθαίρετο και κατεστραμμένο τοπίο, Άντρας και Γιος προσπαθούν να επιβιώσουν από το κρύο, τη μοναξιά και κυρίως τους επιζήσαντες κανίβαλους που θα βρεθούν στο δρόμο τους. Η Γη της Επαγγελίας βρίσκεται κάπου προς το Νότο και προς τα εκεί βαδίζουν. Θα τα καταφέρουν όμως;

Ο Viggo παραδίδει μαθήματα γονικής αγάπης και προστασίας στο βραβευμένο βιβλίο του Cormac McCarthy κάτι που σε συνδυασμό με την τρομερή ένταση και προσμονή να αλλάξει κάτι, σε κρατούν καθηλωμένο σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ένας ρόλος στον οποίο είδαμε πραγματικά τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον τίμιο πατέρα και τον αιμοβόρο survivor. Μία απόδειξη ότι για τους ανθρώπους που αγαπάς δίνεις κυριολεκτικά τα πάντα.

 

 

3. A Dangerous Method

Ρόλος: Sigmund Freud

Μαγνητίζει γιατί: Μία ταινία, δύο τεράστιες προσωπικότητες. Carl Young (Michael Fassbender) από τη μία, Sigmund Freud (Viggo) από την άλλη. Μαθητής και δάσκαλος της ψυχανάλυσης από τη φάση της κατανόησης θα περάσουν στη σύγκρουση και την κόντρα, για χάρη μιας νέας, επικίνδυνης μεθόδου που θέλει να ακολουθήσει ο πρώτος (να περνάει τις νύχτες του με την Keira Knightley δηλαδή αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).  

Ένας ρόλος κόντρα στον αρρενωπό και action τύπο που συνηθίσαμε, ο Viggo εμπνέει σοφία σε κάθε του λέξη και μια διαφορετικού είδους ενέργεια. Είναι ίσως η τρανή απόδειξη ότι μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα και αν δεν παίζει action figure.

 

 

4. Captain Fantastic

Ρόλος: Ben Cash

Μαγνητίζει γιατί: Ένα αντισυμβατικό story με δυο γονείς που ζουν μακριά από τον πολιτισμό των ΗΠΑ, ανατρέφοντας τα παιδιά τους όπως οι ίδιοι θεωρούν σωστά. Όταν όμως η μητέρα θα πάει στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων, ο Captain Fantastic πρέπει να συνεχίσει μόνος του τα μαθήματα νομάδων. Ποια είναι αυτά; Ορειβασία, κυνήγι αγριογούρουνου, καλλιέργεια γης, ασκήσεις μάχης και διάβασμα συγκεκριμένων επιστημονικών και λογοτεχνικών συγγραμμάτων. 

Ένα έργο που ρίχνει γερή «γροθιά» στο αχανές και γεμάτο γενικότητες εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, ένα φιλμ γεμάτο συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, που χρωστάει πολλά στην ερμηνευτική αυτοκυριαρχία του επιβλητικού Mortensen.

 

 

 

5. Eastern Promises

Ρόλος: Nikolai Luzhin

Μαγνητίζει γιατί: Βία, σκοτεινό τοπίο και μαφία. Ένας Viggo όχι τόσο αιματηρός όσο ο Aragorn αλλά σίγουρα πιο αδίστακτος από ποτέ μας ρίχνει στα άδυτα της ρωσικής μαφίας κάνοντάς μας από την αρχή να τον λατρέψουμε και ταυτόχρονα να τον φοβηθούμε.

Προκειμένου να κατανοήσει το ρόλο του, ο Viggo επισκέφθηκε μόνος του τις φυλακές της Ρωσίας για να συναναστραφεί με πραγματικούς Ρώσους μαφιόζους. H επιτυχία του φιλμ ήταν τεράστια και το γεγονός ότι ετοιμάζεται σίκουελ μας γεμίζει ανατριχίλα. 

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved