Sacha Baron Cohen: H ενσαρκωμένη πεμπτουσία του ακραίου χιούμορ

Ο άνθρωπος που εξέκφραζε την αλήθεια χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν.

O άνθρωπος πίσω από την επική ταινία Borat έχει να το καυχιέται σε όσους ρεμβάζουν μέσα στα στεγανά τους: Πέρσι δήλωσε στο περιοδικό Time πως τη γλίτωσε παρά τρίχα όταν στα γυρίσματα του Borat 2, σε μία διαδήλωση - σκέτη παλινωδία των αξιών - μανιακών με τα όπλα Αμερικάνων, που παραλίγο να πάει πολύ στραβά και τώρα να μην μιλάμε για τα γενέθλια του Sacha αλλά για την νεκρολογία του.

Ναι ο Cohen σβήνει τα 49 κεράκια φέτος.

Αυτά όμως που δεν σβήνονται με τη γόμα και μένουν στις καρδιές των ανθρώπων είναι eo ipso και τα πιο σημαντικά και δόξα τω Θεώ (ή την γενναιότητα του καθενός μας) ο Cohen έχει αφήσει πίσω του μπόλικα τέτοια ντοκουμέντα στην καριέρα του σαν κωμικός ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός.

Γιατί τα social media δεν αρέσουν στον Sacha Baron Cohen

 

Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε κάνει κάτι παρόμοιο. Πήρε τη σάτιρα και την έριξε μέσα στον οφιοειδή λάκκο του πολιτικού προβληματισμού με την άνεση ενός αλχημιστή των μεταπτώσεων. Το έκανε τόσο καλά που όσοι είδαν για πρώτη φορά το Borat απλά δεν πίστευαν στους οφθαλμούς τους: Δεν ήταν δυνατόν να ξεδιαλύνεις αν αυτά που έβλεπες την οθόνη ήταν αλήθεια ή στημένα αθύρματα ενός παρανοϊκού νου.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως ο Sacha Baron Cohen είναι κραταιά ακραίος κι αυτό το αποδεικνύει με κάθε του συγχεόμενη αλλά την ίδια στιγμή τόσο διαφορετική εμφάνιση.

Όταν εισήλθε μέσα στην διαδήλωση των πολεμοχαρών Αμερικάνων, είχε φυσικά μεταμφιεστεί σε έναν από αυτούς, τόσο καλά που κανείς, σχεδόν, δεν το πήρε χαμπάρι. Μάλιστα άρχισε να ξεσηκώνει το κοινό με συνθήματα του τύπου: Πρέπει να μολύνουμε τον Ομπάμα με κορονοϊό κι άλλα τέτοια ευτράπελα και τραγικωμικά που ακόμη κι ένας γιγαντιαίος Ραμπελαί θα ζήλευε. Το κοινό φυσικά ανταποκρίθηκε.

Richard Brautigan: O συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά

 

Ένα μόνο θα πούμε: ο Sacha Baron Cohen φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, κάτω από την μεταμφίεση του, τη στιγμή που ταυτόχρονα γύριζε τη σκηνή με τη διαδήλωση στο Borat 2, αυτοσχεδιαζόμενος μπροστά σε κρυμμένη κάμερα.

Μόνο να σκεφτείς τι έχει κάνει για τις ταινίες του φτάνει. Ο άνθρωπος αυτοσχεδιάζει, τολμά, κρίνει ορθά αλλά όχι δεικτικά και τελικά σε κάνει να γελάς δυνατά (ή να κλαις γοερά αν εμβαθύνεις λιγάκι περισσότερο και συνειδητοποιήσεις τα τεκταινόμενα) με τα χάλια της ανθρωπότητας.

Άραγε αρκούν αυτά για να κάτσει και να ασχοληθεί κάποιος με την περίπτωση Cohen; Ακόμη κι αν δεν το βρίσκω ακριβώς συγγενές της προσωπικής αισθητικής μου, δεν μπορώ παροπλισμένος να μην παραδεχτώ πως η δύναμη του Cohen είναι ανεπανάληπτη και κατακλυσμική.

Ο Sacha Baron Cohen  επιθυμεί να σοκάρει και ξέρει να το κάνει άρτια και πάνω απ’ όλα μ' εκρηκτική φαιά ουσία και με την προβλεπόμενη μη πολιτική ορθότητα που πρέπει να διέπει έναν διαχρονικό ρήτορα της οθόνης. Είναι ο άνθρωπος που η Αμερική (πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ) ίσως χρειάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή.

 

 

Τι να πρωτοθυμηθούμε όμως από την πραγματικά μυθική, σχεδόν επικά ρομαντική, του καριέρα: Bruno, Ali G, Dictator, Spyz και τώρα ίσως ο ιστορικότερος και πιο "εναλλακτικός" (για τον ίδιο) ρόλος της καριέρας του έρχεται με το πολλά υποσχόμενο The Trial of The Chicago 7.

O Sacha Baron Cohen ξέρει καλά να υποδύεται και φοράει την ιερά σινδόνη του εκάστοτε κάφρικου, κλισέ, Καλιγουλικού χαρακτήρα που επωάζει σε κάποια σκοτεινή γωνίτσα της η πλάση, τόσο καλά την ενδύεται που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει εν ολοκληρία ποιος πραγματικά είναι ο ίδιος στ’ αλήθεια, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για το ήθος του.

Εμφανίζεται μόνο για να πει κάτι και πάντα πίσω από μία συγκεκριμένη και πολύ μελετημένη περσόνα. Ο κωμικός που ξέρει να μπερδεύει τον κόσμο χαριτωμένα αλλά την ίδια στιγμή σκληρά, είναι και ο άνθρωπος που έχει κάτι πολύ σημαντικό να εναποθέσει ομπρός των ομμάτων μας, όχι ευθέως αλλά με τη μορφή ενός κωμικού ερωτηματικού, επ’ ουδενί σοβαροφανούς, μα τόσο ξεκαρδιστικά πλαγίως που εμείς μένουμε στήλες άλατος κι απορούμε πραγματικά αν είναι ο άνθρωπος για το τρελάδικο ή αν κάποιος μας κάνει κάποια παχιά φάρσα που δεν καταλάβαμε ακόμη διότι είμαστε συμπιεσμένοι κάτω από εκατοντάδες κιλά χρόνιας προπαγάνδας.

 

 

Κι αυτό είναι και το σημαντικό σ’ έναν ηθοποιό που έχει αφετηρία του το ήθος κι εμβολιάζει με το όνειδος της σύγχρονης πραγματικότητας τα κρανία μας, εν είδει οπτικού αλλεργιογόνου, όχι όμως για να μας κάνει περισσότερο αναίσθητους στην Παράνοια αλλά για να μας αφυπνήσει: να ξεπεράσει τον εαυτό του και να ενσαρκώσει την ίδια την ιδέα του για τον κόσμο μπροστά μας.

Όταν ο Sacha Baron Cohen μπορεί την ίδια στιγμή να υποδυθεί έναν τρελό και κακόγουστο Κεντρομερικάνο υπανάπτυκτο κι απνευμάτιστο πολεμοχαρή φαιδρό βουκόλο που αντιστοιχεί την απανταχού ευμάρεια με τα όπλα και τον ρατσισμό ή μία πλαστικοποιημένα εξωστρεφή καρικατούρα της μόδας ή έναν επιδειξιομανή, φρενοβλαβή, νάρκισσο δικτάτορα, μας αποδεικνύει πως είναι ένας μοντέρνος ρήτωρ, ικανός να ξεσηκώσει διαφορετικά είδη και τάξεις ανθρώπων και να τους βάλει να προβληματιστούν ταυτόχρονα, ουσιαστικά ενώνοντας τους προς στιγμήν. Αυτό πάραυτα μας υποδείχνει πως (μάλλον, αν τα φαινόμενα δεν απατούν τόσο τελικά) είναι ένας μεγάλος μάγιστρος της εικόνας, που φτάνει τα θεωρητικά όρια του φιλοσοφημένου, άκρα πολιτικού και σκεπτόμενου όντος.

Τι είναι τελικά ο Sacha Baron Cohen για σένα;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σ' αυτήν την ερώτηση γιατί είναι φτιαγμένη έτσι απ' τον ίδιο για να μην απαντηθεί μέχρι σήμερα:

Για εμάς, είναι ένας σύγχρονος και κωμικός Εμπεδοκλής Ακραγαντινός της οθόνης που με το υποχθόνιο και πλαγιομετωπικό του χιούμορ πέφτει μονάχος του μέσα στην Αίτνα που ο ίδιος υποσκάπτει καθημερινά, ξεσηκώνει αντιδράσεις που αφυπνίζουν και δημιουργεί συναισθήματα που ταρακουνάνε για να σε κάνουν να δεις τι πραγματικά συμβαίνει σ’ αυτόν τον τρελό κόσμο της βίας, του φόβου και της παραφροσύνης.

Δες στο παρακάτω άλμπουμ τις ταινίες του Sacha Baron Cohen μέσα στα χρόνια:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved