Crash: Το χειρότερο Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας» που δόθηκε ποτέ

Μήπως το «Crash» δεν ήταν και τόσο κακό τελικά;

Το 2004 ο Paul Haggis σκηνοθέτησε μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Matt DIllon ο οποίος υποδύθηκε έναν αστυνομικό που εμπλέκεται σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η ταινία πήγε πολύ καλά εμπορικά και τελικά κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και μοντάζ.

O Colonel Sanders ήξερε να τηγανίζει το κοτόπουλο καλύτερα από εσένα

 

Το σενάριο επικεντρώνεται στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Η ταινία εμπλέκεται όμως σε μία αντίθεση σε σχέση με την παράδοση των Όσκαρ που θέλει τις ταινίες να κερδίζουν πρώτα μία χρυσή σφαίρα και μετά να πηγαίνουν σαν φαβορί στο Χόλυγουντ.

 

 

Το Crash δεν κέρδισε καμία Χρυσή Σφαίρα και πολλοί κατηγόρησαν το σενάριο ως «ειρωνικό» και πως το Brokeback Mountain ήταν πολύ καλύτερη ταινία και άξιζε το Όσκαρ. Μην ξεχνάμε επίσης ότι πέραν αυτού, κόντραρε και τελικά κέρδισε την κορυφή από άλλες κορυφαίες ταινίες της χρονιάς όπως το «Capote», το «Goodnight and Good Luck» και το εξαιρετικό «Munich». 

Πώς θα σώσεις τον ύπνο και την ερωτική σου ζωή

 

Εμείς που θυμόμαστε το Crash έχουμε να πούμε πως η ταινία ήταν πολύ καλή και πως ίσως είναι υπερβολική η αντίδραση του κοινού. Η ερμηνεία του Matt Dillon ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική και σε καμία περίπτωση δεν την βρήκαμε ειρωνική, την ώρα που η Thandie Newton κέρδιζε την μία υποψηφιότητα για Βραβείο μετά την άλλη για το ρόλο της Christine Thayer. Το cast είναι τρομερό, με μία Sandra Bullock να δίνει ρέστα ερμηνείας και την διεύθυνση φωτογραφίας να μας βάζει αμέσως μέσα στο κλίμα με τις πολύ ζωντανές λήψεις.

Το θέμα της πραγματικά άγγιζε τις έντονες φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική και όποιος τη δει σήμερα ενδέχεται να τη βρει ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω των όσων ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του George Floyd.

Μάλλον πρέπει να την (ξανα)δείς. Γιατί αξίζει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved