O Colonel Sanders ήξερε να τηγανίζει το κοτόπουλο καλύτερα από εσένα
Η ιστορία του ιδρυτή των KFC. Οι αυτοκτονικές σκέψεις, το ασταμάτητο βρίσιμο και το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του.

Fast Forward: Στα 5 του χρόνια έχασε τον πατέρα του. Στα 16 παράτησε το σχολείο. Μέχρι τα 17 του είχε χάσει ήδη τέσσερις δουλειές. Στα 18 παντρεύτηκε. Πήγε στο στρατό. Στα 20 τον παράτησε η γυναίκα του και πήρε μαζί το παιδί τους. Έγινε μάγειρας σε ένα μικρό καφέ. Έπεισε την γυναίκα του να επιστρέψει. Στα 65 πούλησε το πρώτο του εστιατόριο. Αποφάσισε να αυτοκτονήσει διότι θεωρούσε τον εαυτό του αποτυχημένο. Καθώς έγραφε την διαθήκη του, συνειδητοποίησε πόσο καλός μάγειρας ήταν. Δανείστηκε 87 δολάρια, τηγάνισε μερικά κοτόπουλα και πήγε από πόρτα σε πόρτα, από εστιατόριο σε εστιατόριο να βρει αγοραστές, χρησιμοποιώντας την μυστική του συνταγή. Ο Colonel Sanders έγινε εκατομμυριούχος.

Rewind

Pause

Play: Ο μεγαλύτερος φόβος του, είναι πως κάποιος εκεί έξω κάνει κακό στο όνομά του, πως δεν τον νοιάζει αρκετά το franchise που ανέλαβε και πως ένας απλός μάγειρας το παρακάνει με το τηγάνισμα. Ο Colonel Harland David Sanders, παρά την ηλικία του, είναι τρομερά ανήσυχος. Ακόμα και όταν ξεκουράζει το σώμα του, κουράζει το μυαλό του. Είναι πάντα σε εγρήγορση. Για τον Colonel, τα χρήματα έρχονται πια σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που μετράει για εκείνον είναι η αρτιστική προσέγγιση των KFC και αν το ταλέντο των ανθρώπων της είναι αρκετό ώστε το κοτόπουλο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του πελάτη να θυμίζει τον ίδιο, ακόμα και αν δεν εντοπίζει κανείς αλεύρι κάτω από τα νύχια του.

Η KFC έπαψε να του ανήκει από το 1964 όταν και πούλησε τα δικαιώματά της. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση ζητά τη γνώμη του και τις συμβουλές του πάνω στο φαγητό που σερβίρει. Πληρώνεται για να μιλά, να συμβουλεύει και να διαφημίζει το τηγανητό κοτόπουλο σε ένα χάρτινο κουβά. Το πρόσωπό του συνεχίζει να βρίσκεται εκεί, είναι η σφραγίδα, αυτό που διαχωρίζει την KFC από τα υπόλοιπες fast food αλυσίδες που ξεπετάγονται η μία μετά την άλλη απαιτώντας το δικό τους μερίδιο από το «αμερικανικό όνειρο».

Ο Colonel Sanders αποτελεί το τέλειο παράδειγμα. Ένας αποτυχημένος αποφάσισε να γίνει επιτυχημένος και το κατάφερε. Ίσως το όνομά του βρεθεί σε μία από τις ομιλίες του Προέδρου της Αμερικής για να τονίσει την αναγκαιότητα του ανταγωνισμού στην οικονομία και πως, αν κάποιος εργαστεί σκληρά, θα επιβραβευτεί. Υπερβολή, αλλά δεν θέλουν και πολύ να πουν κάτι τέτοιο.

Stop

Rewind

Play: Το πρόσωπό του είναι κόκκινο. Οι παλμοί του δεν είναι αυξημένοι και δεν ευθύνονται αυτοί για το χρώμα του. Είναι 1.82 και βλέπει τον κόσμο από αρκετά ψηλά. Σίγουρα δεν τον λες βραχύσωμο. Σε συνδυασμό με τα 90 κιλά του, ο μεγαλόσωμος κύριος Sanders μοιάζει επιβλητικός. Το υπόλοιπο παρουσιαστικό του, ωστόσο, αφαιρεί λίγο από τον θαυμασμό που προκαλεί στους γύρω του όταν τον αντικρίζουν για πρώτη φορά. Θα μπορούσε να είναι απλά ένας γλυκύτατος ηλικιωμένος που ταΐζει περιστέρια σε κάποιο πάρκο. Δεν είναι. Φημίζεται για την κρυφή του συνταγή, όχι για την γλυκύτητά του και τους καλούς του τρόπους.

 

Ο Colonel δεν παίζει χαρτιά και πηγαίνει κόντρα στις συνήθειες της εποχής του. Δεν πίνει πάνω από ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό του και δεν καπνίζει. Βρίζει. Βρίζει πολύ. Για την ακρίβεια, το λεξιλόγιό του είναι περιορισμένο καθώς οι προτάσεις του ξεκινούν από fuck και τελειώνουν σε fuck. Όπως ο ίδιος είχε πει, προσπάθησε πολλές φορές να αλλάξει. Μάταια. Πού καιρός για κάθαρση; Ο χρόνος τρέχει και η Γη γυρίζει, έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά ζητήματα. Τα λεπτά που πνίγεται μια φτερούγα στο λάδι πρέπει είναι συγκεκριμένα.

Λευκά μαλλιά, λευκό μουστάκι και ένα θρυλικό -όπως εξελίχτηκε- λευκό goatee. Τα μαύρα του γυαλιά και τα μαύρα του παπούτσια δημιουργούν την πολυπόθητη αντίθεση με το λευκό του κοστούμι και το τέλειο ταίριασμα με το μαύρο του παπιγιόν. Φυσικά, το πουκάμισό του δεν θα μπορούσε να είχε άλλο χρώμα εκτός από λευκό. Το Colonel, δηλαδή ο βαθμός του συνταγματάρχη, του δόθηκε τιμητικά από τον κυβερνήτη του Kentucky. Είχε υπηρετήσει για πολλούς μήνες στην Κούβα όταν ήταν ακόμα νέος και οι τρίχες του δεν είχαν ασπρίσει. Η περσόνα του, συνοδευόμενη από το όνομα Colonel, αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από κερδοφόρα.

 

Stop

Forward

Play: Το 1964 και σε ηλικία 73 ετών, θεώρησε πως ήρθε ο καιρός να παραδώσει τα κλειδιά και να λάβει για το franchise που δημιούργησε 2 εκατομμύρια δολάρια. Τα KFC μετρούν πια 600 εστιατόρια στις ΗΠΑ. Το fast food γίνεται παγκόσμιο trend και βλέπει το περίφημο τηγανητό του κοτόπουλο να προτιμάτε σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αγγλία, η Τζαμάικα και το Μεξικό. Μέχρι το τέλος της ζωής του συνέχισε να φορά το λευκό του κοστούμι, παγιδευμένος στη δημόσια εικόνα που κάποτε δημιούργησε. Μάλλινο κοστούμι το χειμώνα, λεπτό βαμβακερό το καλοκαίρι.

Το Kentucky Fried Chicken παραμένει το πιο γνωστό τηγανητό κοτόπουλο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Colonel θα ήταν περήφανος γι’ αυτό, δεν ήταν ωστόσο και για τη σάλτσα που άλλαξε μέσα στα χρόνια και δεν θύμιζε με αυτή που έφτιαχνε αρχικά. Έφτασε μέχρι και στα δικαστήρια για να αλλάξει αυτό. Το κατάφερε.

Ο Colonel Harland Sanders γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1890.

Με πληροφορίες από The Verge, History, The New Yorker



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved