Keanu Reeves: Όταν ο Neo μετονομάστηκε σε John

Μετά τα John Wick, ο Keanu Reeves δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

H δεύτερη δεκαετία της νέας χιλιετηρίδας έδειχνε να μην ξεκινάει καλά για τον Keanu Reeves. Τα χρόνια που έπαιζε αξιοπρόσεκτους ρόλους («Δικηγόρος του Διαβόλου», «Speed», «Bram Stoker's Dracula») έδειχναν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ ο ρόλος της καριέρας του, ο Neo του «Matrix» περισσότερο έδειχνε να τον χαντακώνει παρά να του ανοίγει πόρτες. Μέσα σε όλα, λίγα χρόνια πριν είδε το παιδί του να πεθαίνει στη γέννα, ενώ το 2001 έμεινε χοίρος με τη γυναίκα του να χάνει τη ζωή της σε αυτοκινηστικό δυστύχημα.

Τι και αν προσπάθησε να κάνει το comeback με κάτι χαζοταινίες τύπου «47 Ronnin», ο 56χρονος σήμερα ηθοποιός φαινόταν (και ήταν) ξεγραμμένος στα μάτια μας. Πολλοί τον είπαν ατάλαντο, βαρετό και άξεστο και σιγά-σιγά όλοι εμείς που κάποτε τον θαυμάζαμε χάσαμε την πίστη μας.

 Ώσπου μία μέρα του 2014, εμφανίστηκε αυτό:

 

 

Το φιλμ ήταν τόσο καλό που έβγαλε δεύτερο και τρίτο μέρος, με κάθε ταινία να είναι καλύτερη και από την άλλη, σε τέτοιο βαθμό που θα περιμένουμε δύο ακόμα φιλμ για να κλείσει σωστά η ιστορία του.

 

Ο John Wick έστειλε δεύτερο τον Bryan Mills του «Taken»

Τα trailer φαίνονταν πιασάρικα. Όπως και να το κάνουμε ο αγαπημένος cult τύπος της εποχής  -ο «έχω εκπαιδεύσει τον Μπάτμαν, ήμουν Τζεντάι, σπάω στο ξύλο τη μαφία και γδέρνω λύκους με τα χέρια μου» - Liam Neeson, είχε προλάβει να μας βάλει για τα καλά στο κλίμα τέτοιου τύπου ταινιών με τα «Taken». Δηλαδή πρώην εκπαιδευμένων δολοφόνων που κάτι δυσάρεστο τους συμβαίνει στην ηλικία των 50-60, ξυπνάνε από την λήθαργο, τους γεννάται ανάγκη για εκδίκηση και σφάζουν τα πάντα στο διάβα τους.

Στην περίπτωση του John Wick, ήταν ο γιος ενός Ρώσου μαφιόζου - o αγαπημένος μας ευνούχος από το «Game of Thrones»,  Theon Greyjoy, κατά κόσμον Alfie Allen -, νόμιζε πως είδε έναν καημένο κυριούλη και αποφασίσει να τον εκμεταλλευτεί. Έπειτα από μία λογομαχία τους αποφασίζει να μπουκάρει στο σπίτι του, να του κλέψει το αμάξι και σκοτώσει τον σκύλο του. Μεγαλύτερο λάθος και από τον τύπο που απήγαγε την κόρη του Bryan Mills στο «Taken» δηλαδή.

Διότι ο John εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε απλώς και (δεν είπε) στον μικρό μας Theon: «Θα σε κυνηγήσω. Θα σε βρω. Και θα σε σκοτώσω. Και εσένα. Και όποιον άλλον έχει σχέση με σένα». Ο John Wick απλά το ‘κανε.

 

 

Here's Johnny

Πλέον γεγονός. Ο Keanu είχε επιστρέψει και καμία σχέση με τον ηθοποιό που γνωρίζαμε. Άλλος άνθρωπος. Από ντελικάτος εκλεκτός, παιδί του Μορφέα στον κυβερνοχώρο και την αιώνια μάχη με έναν θρασύτατο ιό – a.k.a. Agent Smith του Hugo Weaving – μετατράπηκε σε αδίστακτο hitman που η ζωή τον διάλεξε για να απολαμβάνουμε τους σκοτωμούς του στη μεγάλη οθόνη. Η αθωότητα των ματιών του, έδωσε τη θέση της σε ένα νέο, σκοτεινό και βαθιά βασανισμένο βλέμμα, το οποίο κρύβει μέσα του ένα βαθύτατο μυστήριο. Μία ιστορία βαριά και ασήκωτη, που από τις στάχτες και τις κακουχίες της, «γεννήθηκε» μια νέα περσόνα που ήρθε να εφαρμόσει τέλεια στο κινηματογραφικό alter ego του. 

Οι σκηνές μάχης άλλωστε ήταν κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές και κυρίως, απολαυστικές. Ίσως είναι ιεροσυλία αλλά ίσως περισσότερο και από αυτούς του Wolverine στα X-Men. Χρησιμοποιώντας πιστόλι μαζί, και κινήσεις Sambo και Judo, κάθε φόνος του έμοιαζε διαφορετικός με τις φονικές κλωτσιές του να κάνουν τον Jean Claude Van Damme να φαίνεται... γατάκι.

 

 

Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με το «Matrix» δεν μπορούμε να πούμε κακή κουβέντα για τον Neo, ακόμα και αν τα δύο σίκουελ ήταν κινηματογραφικές «πατάτες». Ο εκλεκτός της τριλογίας των Wachowskis ήταν και θα είναι πάντα στην καρδιά μας, ωστόσο είναι πια παρελθόν. Πλέον υπάρχει μόνο ο John Wick. 

Εκτός βέβαια και αν εξιλεωθεί στο «The Matrix 4». 

Θα μπορούσε κανείς να δει το «John Wick Franchise» ως μία πλευρά της ζωής του Keanu Reeves. Όπως και o αδίστακτος δολοφόνος των ταινιών, έτσι και ο Keanu έψαχνε ένα τρόπο να εξιλεωθεί με την επιστροφή του.

Ο John κοιτάει τον αντίπαλο με μίσος, δείχνοντάς του ότι ο ένας από τους δύο θα επιζήσει με τις πιθανότητες σίγουρα να μην είναι ποτέ με το μέρος του κακού. Κάπως έτσι πρέπει να είναι και ο Keanu πλέον. Αποφασισμένος να παραμείνει στον «αφρό» στον οποίο προσπαθούσε τόσα χρόνια να ξαναβρεθεί μετά το «Matrix».

 

 

Και για να λέμε του στραβού το δίκιο δεν είναι και κομματάκι εύκολο να μπεις στις μπότες του Neeson, πόσο μάλλον να κάνεις επιτυχίες καλύτερες από εκείνον περίπου χρονικά όταν εκείνος μεσουρανούσε. Πέραν αυτού δεν ήταν εύκολο για τον Keanu να πετάξει από πάνω του την «ρετσινιά» του ατάλαντου, του τύπου που κάθε προσπάθεια για comeback (βλέπε «47 Ronnin») έπεφτε πάνω σε τοίχο γιατί κυρίως δεν τον γούσταρε το κοινό.

 

Πλέον όμως το τοπίο άλλαξε

Και η τρανή απόδειξη είναι ο John Wick που αποτελεί πλέον έναν χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο για τον ίδιο. Έναν χαρακτήρα τόσο μυστήριο που όμως δεν χαντάκωσε σε καμία περίπτωση τον ταλαιπωρημένο ηθοποιό. Η πρώτη ταινία ήταν ρίσκο που τελικά βγήκε και έφερε πολλά κέρδη (γύρω στα 60 εκατομμύρια δολάρια) στην παραγωγή. Τι να πούμε για τη δεύτερη ταινία που έκανε σχεδόν διπλάσιο σκορ εκτινάσσοντας στα ύψη τη μπάνκα (171 εκατομμύρια έσοδα) και τις ελπίδες για ένα πραγματικά κερδοφόρο franchise. 

Μπορεί το 2022 όταν και θα επιστρέψει ως John Wick να αργεί ακόμα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα «ζεσταθούμε» ιδιαίτερα τον Μάιο του 2021 όταν θα δούμε τον Eκλεκτό να επιστρέφει στο «Matrix 4». Ποιος ξέρει, μπορεί να έχει ακόμα πολλά να δείξει ως Neo και να γράφουμε άλλα πράγματα για τον ήρωα των Wachowskis.

Μέχρι το 2021 η αγωνία μας μέχρι τότε θα βαρέσει κόκκινο. Και δίκαια...

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved