Εκμέκ Παγωτό: Ο τηλεοπτικός ύμνος για την Ελληνική νευρωτική οικογένεια

Η σειρά που τόλμησε να «αγγίξει» τη ζωτικότερη πηγή της Ελλάδας.

Ποιος δεν έχει απολαύσει τον αγαπημένο ξεμωραμένο γέρο Βασίλη Διαμαντόπουλο να διαολοστέλνει την Μαρία Φωκά με 'κείνο το πληθωρικό αλλά και τόσο γλυκό «άσ’ το διάολο» που έμεινε στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης μια για πάντα απ' το πρώτο μόλις επεισόδιο της απίστευτης σειράς του Βασίλη Νεμέα;

Αν δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάμε εδώ τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις παρακάτω μπας και μάθεις λίγο essential ελληνική τηλεοπτική ιστορία.

Αυθαίρετοι: Η ελληνική σειρά που άγγιξε τα όρια του black comedy

 

Το Εκμέκ Παγωτό είναι η σειρά που ξεκινάει με έναν Νικήτα Τσακίρογλου ο οποίος υποδύεται τον Αύγουστο Πετράκη, πρώην πλούσιο, ελαφρώς απατεωνίσκο διαμαντιών, επιχειρηματία εκ Αφρικής και νυν Νεοέλληνα πληβείο ο οποίος πλέον έχει βουλιάξει στην προσωπική ελληνική ανυπαρξία του, ρουφηγμένος από μία πληθωρική τρελοοικογένεια που τυχαίνει ο ίδιος να είναι η κεφαλή της, βρισκόμενος μέσα σ' ένα παρακμιακό συνοικιακό ηλεκτρονικάδικο της εποχής του ’90, το λεγόμενο Ουφάδικο, και να μας λέει τον πόνο του.

Η Αθήνα τον Αύγουστο είναι ο κρυφός παράδεισος του ονειροπόλου

 

Πόσο πιο καταπληκτική να γίνει η αρχή μιας σειράς; Πόσο εύστοχο υπήρξε άραγε αυτό το ξεκίνημα για την ιστορία της μοντέρνας τηλεόρασης; Το Εκμέκ Παγωτό είναι η επιτομή των ελληνικών σειρών που ασχολήθηκαν ως επί το πλείστον με την απόλυτα σεβάσμια και νευρωτική Ελληνική οικογένεια. Είναι τόσο επίκαιρη όμως που ακόμη και σήμερα αν τη δεις θα ταυτιστείς με όλους ανεξαιρέτως τους χαρακτήρες και σίγουρα θα σου θυμίσει κάτι από τη δική σου ζωή.

«Τρως από τα έτοιμα, γερνάς και γενικά περνάς μια φάση». Κάπως έτσι γίνεται το παρθενικό ψυχολογικό πορτραίτο του Αύγουστου Πετράκη, ενός Έλληνα οικογενειάρχη που πλέον έχει ρουφηχτεί μέσα στο έρμα της ίδιας του της οικογένειας και το μόνο που κάνει είναι να πίνει κονιάκ και να τσακώνεται με τη γυναίκα του την Πιπίτσα (Χρυσούλα Διαβάτη) που πλέον έχει ξεπεράσει ερωτικά αλλά και σχεδόν υπαρξιακά.

Όταν τα καρτούν που βλέπαμε μικροί ήταν μια σοβαρή υπόθεση

 

Η Πιπίτσα είναι ο τύπος της πιστής γυναίκας που όλη μέρα είναι στο σπίτι και παλεύει με τα ραμολιμέντα πεθερικά της τα οποία της έχουν βγάλει το λάδι και πλέον η ζωή της είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην εγγενή ανησυχία της για τα παιδιά της και τον άντρα της ο οποίος την αγνοεί ύπουλα αλλά και επιδεικτικά ταυτοχρόνως και η μόνη του χαρά είναι να πίνει κρυφά κονιάκ τις νύχτες και να παίζει ηλεκτρονικά.

Ένας ημί-παράφρων Σπύρος Παπαδόπουλος (ένα από τα παιδιά)  δίνει ρέστα σαν κτηνίατρος που θέλει να γίνει καρδιολόγος αλλά η κακή του μοίρα του παίζει σκληρό παιχνίδι και για όλα φυσικά φταίει η… κακόμοιρη γραμματέας του η οποία είναι παράφορα ερωτευμένη μαζί του και δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί.  

Ο Σάκης είναι ένας εντελώς αποτυχημένος, ψιλο-αναρχίζων γυμναστής, η Νίκη η επαναστάτρια της οικογένειας θέτει τα σημερινά όρια του κάπως συμβιβασμένου ενοχλητικού νεοχιπισμού και η Ναταλία είναι μία δημοσιογράφος που πήρε τη θέση της στην εφημερίδα με βίσμα του πατέρα της και είναι άκρως νευρόσπαστο.

Προλετάριος: Οι 5 χειρότερες δουλειές που έχω κάνει ποτέ

 

Εμφανίσεις από ηθοποιούς που έγραψαν ιστορία στην Ελληνική τηλεόραση αλλά και στο θέατρο με αρχηγό φυσικά τον παππού Βασίλη Διαμαντόπουλο ο οποίος κλέβει την παράσταση με κάθε βρισίδι που ρίχνει στη «γριά» του Αφροδίτη - ένα γηραιό ζευγάρι που είναι το αποκορύφωμα της απόλαυσης στο Εκμέκ Παγωτό.

Το μόνιμο μεράκι του παππού Χαρίλαου Πετράκη είναι να ερωτευτεί και να πάει διακοπές ενώ ο γιος του όλο λέει πως πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση καθώς κατεβάζει το ένα κονιάκ μετά το άλλο σαν να είναι αγιασμός.

Πώς η βιβλιοθήκη του σπιτιού έγινε το προσωπικό μου καταφύγιο

 

Το Εκμέκ Παγωτό είναι τόσο μπροστά από την εποχή του που ακόμη και σήμερα όταν το βλέπεις σ' αφήνει μ' ανοιχτό το στόμα και σε κάνει να αναρωτιέσαι που πήγε τελικά η Ελληνική τηλεόραση, τι της συνέβη και πλέον τίποτα το πραγματικά καλόγουστο και ωραίο δεν βγαίνει στις οθόνες μας παρά μόνο φυτοζωούμε κι αρκούμαστε σ' άνοστες και μάλλον άτοπες στυλιζαρισμένες υπέρ το δέον Netflix αναθυμιάσεις.

Στο Εκμέκ Παγωτό θα δεις την μοναδική σκηνή που ολόκληρη η Ελλάδα πάει διακοπές μέσα στο σαλόνι της και τρώγεται αιωνίως με το παραμικρό.

Είναι η σειρά που πρέπει να δεις έστω και μία φορά στη ζωή σου για να κατανοήσεις βαθύτερα τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας και το πως κάποτε η τηλεόραση ήταν όντως σκεπτόμενη.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις στιγμιότυπα από το Εκμέκ Παγωτό:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved