Ένας χρόνος χωρίς τον Chadwick Boseman

O σούπερ ήρωας πίσω από τη μάσκα του Black Panther

Ένα γεγονός θανάτου από μόνου του προκαλεί θλίψη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άτομο «δικό σου». Όχι ότι ο Chadwick Boseman ήταν κάποιος που ξέρω προσωπικά αλλά η «σχέση» που χτίσαμε εδώ και λίγα χρόνια βλέποντάς τον με τη μαύρη στολή του Black Panther να σκαρφαλώνει σε τοίχους, να κάνει τα ακροβατικά του και να χαρίζει εκρηκτικές σκηνές δράσης, ήταν αρκετή για να προκαλέσει σε μένα και πολλούς ακόμα Marvel fans έναν μίνι πόνο.

 

 

Δίχως να έχω ανοίξει το ίντερνετ παρά μόνο να χαζέψω κάποια stories στο Instagram βλέπω το πρόσωπό του σε πολλά προφίλ τα οποία με προϊδεάζουν ότι κάτι περίεργο έχει συμβεί. Είναι στιγμές που έχω την ελπίδα από μέσα μου «ευχήσου να ανακοινώθηκε νέο Black Panther» ή έστω «θα έχουμε τον πρώτο μαύρο James Bond», ωστόσο ένα quote με μια φωτογραφία του που είδα «The strungles along the way are only meant to shape you for your purpose» (δηλαδή οι δυσκολίες της ζωής είναι αυτές που θα σε οδηγήσουν σε αυτό για το οποίο προορίζεσαι) ουσιαστικά ήταν οι λέξεις που επιβεβαίωσαν ότι κάτι πολύ κακό είχε συμβεί. Ακόμα και το «Chadwick Boseman 1976-2020» από κάτω δεν είχε καν σημασία.

 

Ο Black Panther της καρδιάς μας δεν ήταν πλέον εν ζωή

Ένα δάκρυ σου έρχεται να ρίξεις, παρότι δεν ήταν δικός σου άνθρωπος καθώς έστω και σαν ήρωας της Marvel, ήταν ένα κομμάτι της ζωή σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το εκρηκτικό του ντεμπούτο στο «Captain America: Civil War» που επισκίασε ακόμα και την πρεμιέρα του πιο διαφημισμένου Spider-Man στο ίδιο φιλμ, την επική του μάχη με τον Killmonger του Michael B. Jordan ή τον Κώστα Βαϊμάκη να γράφει κείμενο-αποθέωση για τον Boseman που η solo ταινία του «Black Panther» στη βραδιά των Όσκαρ του 2019 ξεπέρασε σε βραβεία το «The Favorite» του Γιώργου Λάνθιμου.

 

 

Ο Boseman είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου από το 2016 αλλά σαν αυθεντικός σούπερ ήρωας ο οποίος κρύβει την πραγματική του ταυτότητα, κάλυπτε την δυσκολία που του έτυχε και ακόμα και αν χρειάστηκε να περάσει αρκετές ώρες χειρουργείων και χημειοθεραπειών, εκείνος έχοντας πλέον αποκτήσει τις υπερδυνάμεις από τη Wakanda συνέχιζε να εργάζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ταινίες όπως τα «Marshall», «Da 5 Bloods» και το «Ma Rainey's Black Bottom» τα ολοκλήρωσε περνώντας τότε τον γολγοθά του.

Θα είμαι ειλικρινής, δεν τον έχω δει ποτέ σε άλλο ρόλο πέραν του «Black Panther» ενώ τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουν να δω το φιλμ που γύρισε μετά το «Avengers: Endgame», «21 Bridges». Μπορεί μέχρι σήμερα τα μόνο δείγματα που έχω από τον Boseman να είναι αυτά που υποδύεται τον King T’Challa και όχι τον αυθεντικό του εαυτό, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι η ηρεμία που ενέπνεε στη μεγάλη οθόνη και η διαφορετική ενέργεια που διέδιδε ήταν κάτι δικό του. Κάτι το αυθεντικό και όχι για τους λόγους της ταινίας.

 

 

Ατάκες συναδέλφων του απλώς επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αίσθηση πρέπει να μου γίνει σιγουριά.

«Ήταν τιμή μου που σε γνώρισα και εργάστηκα μαζί σου. Πίστευες στην ιερότητα της δουλειάς και πάντα έδινες όλο σου το είναι», Mark Ruffalo.

«Ενέπνεες ενέργεια και ηρεμία», Brie Larsson.

«Ένας από τους πιο καλούς ανθρώπους που γνώρισα ποτέ», Chris Hemsworth.

Φήμες λένε ότι το 2013 πριν καν έρθει ο Black Panther στη ζωή του, ο Boseman ετοιμαζόταν να αποσυρθεί από την ηθοποιΐα για να βρει μια άλλη καριέρα όπως αυτή του σκηνοθέτη. Παρόλα αυτά η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά και σήμερα είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας σούπερ ήρωας της Marvel. Ένας άνθρωπος-έμπνευση, που με την επιμονή και τη διάθεσή του να ξεπερνά τις δυσκολίες έγινε ένα παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας ότι ο καθένας μπορεί να γίνει ό,τι θέλει. Ακόμα και σούπερ ήρωας.

Γιατί ο άνθρωπος Chadwick Boseman ήταν μεγαλύτερος ήρωας ακόμα και από το alter ego του στη Marvel.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 43 ετών, στο σπίτι του πλάι στη γυναίκα και την οικογένειά του.

Chadwick Boseman 1976-2020


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved