The Expendables: Όταν ο Stallone ενώθηκε με όλους τους «σκληρούς» του σινεμά

Το franchise που έφερε όλους τους action heroes στην ίδια οθόνη έκλεισε ενδεκαετία και συνεχίζει.

Μπορεί να μην είσαι ο τύπος που τρελαίνεται για ταινίες δράσης. Να είσαι εκείνος που στο άκουσμα της ατάκας «θα πέσει πιστολίδι», «cultίλα των 90’s» ή απλώς «μια ταινία με τον Stallone» πιάνεις το τηλεκοντρόλ και αλλάζεις κανάλι, μόλις έμαθες ωστόσο για το συγκεκριμένο εγχείρημα μία περιέργεια την είχες.

Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, δεν είμαι και τόσο των «action movies» ωστόσο δεν ξεχνώ ποτέ εκείνο το καλοκαίρι πριν μια δεκαετία, τη μέρα που η τεστοστερόνη μου εκτοξεύτηκε επικίνδυνα μόλις αντίκρισα το συγκεκριμένο τρέιλερ περιμένοντας να δω τότε το «Α-Team». Ένα βίντεο δυόμισι λεπτών γεμάτο εκρήξεις και σκηνές ξύλου, το εκρηκτικό soundtrack των Shinedown, «Diamond Eyes» να εκτοξεύει αδρεναλίνη και τα «βαριά» ονόματα που απλώνονταν στην οθόνη να προκαλούν κάτι πολύ ισχυρότερο από απλό ενθουσιασμό.

 

 

O Stallone επιτέλους στην ίδια οθόνη με τον Schwarzenegger, από δίπλα ο απόλυτος Ivan Drago των ταινιών «Rocky», Dolph Lundgren με τους Jason StathamBruce Willis, Terry Crews (του Brooklyn 99), Jet Li, τον ΜΜΑer Randy Couture, τον Mickey Rourke και τον Stone Cold Steve Austin να «εκτοξεύουν» την τεστοστερόνη σε επικίνδυνα επίπεδα.

Με λίγα λόγια, όλοι οι σκληροί του Hollywood στην ίδια ταινία.

 

 

Κάποιοι πιο light τύποι το αποκάλεσαν «ανδρικό “Sex and the City”», εγώ θα έλεγα ότι οι Avengers των action movies είχαν μαζευτεί πολύ πριν το κάνει η Marvel στη μεγάλη οθόνη, ενώ ένας τύπος από πίσω μου ούρλιαζε με λυγμούς στην πρώτη σκηνή δράσης κατά την πρώτη προβολή της ταινίας:

«Πόση τεστοστερόνη Θεέ μου».

Σε μια φυσιολογική ταινία πολλοί θα τον έβριζαν, σε αυτή όμως την προβολή η αίθουσα ήταν γεμάτη με τύπους –άντε να υπήρχαν 3 γυναίκες- στο ίδιο μήκος κύματος με αυτόν. Τον χειροκροτήσαμε λοιπόν όλοι και συνεχίσαμε να μασάμε ποπ-κορν με αγωνία.

 

Η κατάσταση είχε ως εξής

Stallone και σία, μια ομάδα μισθοφόρων που όλοι έχουν περάσει από αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, ελεύθεροι σκοπευτές, δολοφόνοι και «τζεντάι», αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας, απέναντι σε εξίσου εκπαιδευμένους τύπους που έχουν δέσει μπαϊράκι σε κάποια χώρα που δεν ξέρουμε την ύπαρξή της βγάζοντας λεφτά με κάθε τους επιτυχία. Απλό σενάριο, συνηθισμένες «εκρηκτικές» καταστάσεις και μπόλικο αίμα. Η απόλυτη αντρική ταινία. Ταυτόχρονα όμως, δεν έλειπε το χιούμορ με τους σεναριογράφους να τοποθετούν αστεία από την πραγματική ζωή των ηθοποιών, στο έργο. 

 

 

Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία, με εξαιρετικές ατάκες και δράση που δεν σε άφηνε να ησυχάζεις παρατηρώντας την ποικιλία χαρακτήρων που απλώνονταν μπροστά σου, αλλά επειδή δεν είχαν μαζευτεί όλοι οι «σκληροί» από το πρώτο φιλμ οι παραγωγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν το franchise μέχρι να πάρει οριστικά σύνταξη ο Stallone.

 

Στο επόμενο επεισόδιο το πρεστίζ ανέβηκε κατακόρυφα

Kακός ανάλαβε ο Jean-Claude Van Dame παρέα με τον Scott Adkins, πιο γνωστός ως Juri Boyka από τα «Undisputed» ενώ στην παρέα των Αναλώσιμων προστέθηκε το βαρύ πυροβολικό που λέγεται Chuck Norris και τα επίπεδα αδρεναλίνης εκτοξεύτηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα. Ξεχνάει κανείς την υπέρτατη ατάκα (δηλαδή το αστείο Chuck Norris) που εκτόξευσε ο cult ήρωας σε έναν από τους ελάχιστους διαλόγους του;

 

 

Η τριλογία μπορεί να έκλεισε με το λιγότερο καλό επεισόδιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε επίπεδα casting δεν σημειώθηκε ξανά μια μίνι υπέρβαση. Wesley Snipes, Harrison Ford, Antonio Banderas και για κακός ο Mel Gibson, φάνταζαν εξαιρετικές πινελιές πλάι στις νέες αφίξεις των Kellan Lutz και Ronda Rousey που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να σώσουν τον αδύναμο επίλογο.

Εν έτει 2020 έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο «Expendables» και ομολογώ να πω πως ένα κενό το νιώθω. Άλλωστε όλο ακούμε νέα ότι η καινούργια ταινία πλησιάζει αλλά τη μία στραβώνει η παραγωγή, μετά δίνουν έμφαση σε σόλο ταινία του Christmas (o χαρακτήρας του Statham στο franchise), μετά τσακώνεται ο Stallone και αποχωρεί παρασύροντας μαζί του το μισό cast.

Αν κάτι ισχύει αυτή τη στιγμή είναι ότι η Lionsgate σε συνεργασία με τη Millennium Films, ανακοίνωσαν ότι το «Expendables 4» είναι μέσα στα νέα τους projects και βασικοί Αναλώσιμοι θα είναι οι Statham, Stallone, Banderas και Lundgren.

 

Πρόκειται όμως για μοναδικό franchise

Σίγουρα η μόδα που συμβαίνει με όλα τα παλιά franchise, δηλαδή η διαιώνισή τους μέσω νέων επεισοδίων χτυπώντας το κοινό στη νοσταλγία ήταν δεδομένο όπως δεν ξέφευγε από τους Expendables, ωστόσο υπάρχει μια συγκεκριμένη διαφορά.

Όταν ο Stallone ερχόταν μαζί με τον Arnie, τον Dolph και τον Bruce Willis τα χρόνια της δόξας τους ένιωθες πως είχαν περάσει ανεπιστρεπτί, λες και δεν θα τους ξανάβλεπες ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να επιστρέψουν όλες οι «παλιοσειρές» για ένα τελευταίο γύρο μάχης, πλαισιώνοντάς τους με τον πάντοτε εμπορικό Statham.

 

 

Οι «Avengers του Stallone» δεν ήταν μια απλή ένωση σούπερ ηρώων που μετά από λίγα χρόνια μπορεί άνετα να τους υποδυθεί ένας άλλος ηθοποιός μέσω reboot. Τα χιλιόμετρα που έχουν γράψει ο Stallone, ο Schwarzenegger, o Lundgren, o Willis, o Rourke, o Van Damme και οι υπόλοιποι της συνομοταξίας τους είναι που τους κάνει μοναδικούς στο είδος τους. Είναι λόγος που τους λατρεύει ο κόσμος, η νοσταλγία προς το πρόσωπό τους ήταν αυτή που τράβηξε το κοινό στον κινηματογράφο.

Εμένα προσωπικά αυτό το κάτι ήταν να δω επιτέλους τον Lundgren με τον Stallone στο ίδιο σετ σε κάτι διαφορετικό από έναν αγώνα μεταξύ Rocky Balboa και Ivan Drago, σε έναν άλλο φίλο μου την πρώτη ένωση «Σλάι» και Arnie στη μεγάλη οθόνη. Οι πρωταγωνιστές της «παλιάς φρουράς» των action movies είναι αυτοί που δίνουν πνοή στο franchise και όχι κάποιος καινούργιος που θα αναλάβει τον ρόλο τους.

Καλός και τίμιος ο Statham αλλά όταν περνάει ο Stallone, ακόμα και εκείνος χτυπάει προσοχή.

Ασχέτως που σύντομα θα έχει δικό του spin-off, με τίτλο THE EXPENDABLES: A CHRISTMAS STORY.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved