Ο Robert Downey Jr. είναι μεγαλύτερος ήρωας από τον Iron Man

Στα 52 του, «καθαρός» από εξαρτήσεις, επιβεβαιώνει ότι στην αληθινή ζωή δεν κερδίζουν οι σούπερ ήρωες.

Μόνο θετική αύρα σου βγάζει ο «Bob». Δες οποιαδήποτε φωτογραφία του θέλεις από δημόσιες εμφανίσεις και βραβεύσεις. Είναι ο τύπος ο χαμογελαστός. Ο ευγενικός. Που δεν είναι σνομπ, που κάνει χαβαλέ στην κάμερα και που του αρέσει να κάνει photobombing σε άλλους διάσημους. Είναι αυτό που λέμε «το καλό παιδί».

Τα πρώτα βήματα

Πολύ περισσότερο όμως, μέσα στα τελευταία 9 χρόνια, κατάφερε να γίνει ο Iron Man της καρδιάς μας. Γιατί, αλήθεια, μπορούμε  να σκεφτούμε και να πούμε χιλιάδες πράγματα για τους ηθοποιούς που έχουν ενσαρκώσει μέχρι σήμερα τους διάσημους υπερήρωες, αλλά κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον άνθρωπο που ενσάρκωσε τον Tony Stark. Ο Downey ήταν μία καλοδουλεμένη επιλογή, η οποία δεν βασίζεται μόνο στο παρουσιαστικό και την cocky συμπεριφορά του μεγιστάνα υπερήρωα. Είναι όλα όσα τον χαρακτηρίζουν που τον έκαναν να μπει στο πετσί του ρόλου.

cjhap

 Το 1992 πρωταγωνίστησε στο «Τσάρλι Τσάπλι» την ταινία που θα του χάριζε την υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ήταν η ταινία που τον έκανε να ξεχωρίσει, που τον έβαλε στους most wanted του Χόλιγουντ  και που του άνοιξε τον δρόμο για ακόμη περισσότερες ταινίες. Έχασε το αγαλματάκι από τον Al Pacino για το «Άρωμα Γυναίκας» (σ.σ.: είχε σχολιάσει μάλιστα πως «είναι αδύνατον να νικήσει κάποιος τον Al») και έκτοτε πρωταγωνίστησε σε ταινίες περιπέτειες μέχρι ρομαντικές κομεντί. Αν όμως πρέπει να εξετάσεις μία σελίδα στην ζωή του «Bob», αυτή είναι η σελίδα της εξάρτησης του.

 

Η εξάρτηση

Το 2000 συμμετείχε στην πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Ally McBeal». Παρότι ο χαρακτήρας του ξεχώρισε και έλαβε υποψηφιότητες για βραβεία, ο Downey απολύθηκε όταν γνωστοποιήθηκε πως συνελήφθη για ναρκωτικά. Τα προβλήματά του με αυτά είχαν ξεκινήσει από το 1996, αλλά η είδηση γνωστοποιήθηκε το 2001. Ο ηθοποιός έκανε συστηματική χρήση ηρωίνης, κοκαΐνης, μαριχουάνας, ενώ σε έναν τυπικό έλεγχο που υπεβλήθη από τροχονόμο, έκρυβε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και ένα περίστροφο. Από εκείνη τη στιγμή και στο εξής, ο Downey βίωσε την πιο  δύσκολη περίοδο της ζωής του. Έχασε πολλές ακροάσεις στα δικαστήρια, προσπάθησε πολλές φορές να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης και τελικά κατέληξε για 6 μήνες στη φυλακή του Λος Άντζελες. Ο Downey βρέθηκε πάλι με ναρκωτικά  και γλίτωσε χάρη σε φυλακή την τριετή κάθειρξη, κάνοντας την ποινή με αναστολή. «Ήταν σαν να έχω μια καραμπίνα στο στόμα μου και να μου αρέσει η γεύση της κάνης» είχε σχολιάσει για τον εθισμό του. Μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να νικήσει την εξάρτηση του το 2003.

robert downey jr robert downey jr young 1dcb4976b7c0cdfd6e8cc278641d90f9 large 742757

Η επιστροφή

Χωρίς την βοήθεια του Mel Gibson, ο Downey δεν θα είχε καταφέρει να επιστρέψει στην μεγάλη οθόνη.  Αποδείχτηκε φίλος και σύμμαχος τη στιγμή που όλοι του γύριζαν την πλάτη. Ήταν ο Gibson που του έδωσε τον ρόλο στο «Η μπαλάντα ενός ντετέκτιβ» και που μεσολάβησε για να πάρει ρόλο στο «Gothika» αλλά και στο «Φιλιά και Σφαίρες» με τον Val Kilmer. Όμως η πραγματική επιστροφή ήταν με το «Iron Man». Ο Downey δεν αποτέλεσε μόνο μία πιστή παρουσίαση του Tony Stark. Μέσα από τον Iron Man «αναστήθηκε» και ο ίδιος. Βρήκε ξανά τον εαυτό του, έδωσε βάση στη γυμναστική και την διατροφή και αφοσιώθηκε στη δουλειά του. Πολύ περισσότερο, ο Iron Man τον βοήθησε να βρει και την πιο ευαίσθητη πλευρά του. Μέχρι σήμερα έχει κάνει άπειρες δωρεές σε παιδιά με κινητικά προβλήματα αλλά και σε όσα πάσχουν από καρκίνο και, σιγά-σιγά, μεταμορφώθηκε από έναν προβληματικό άνθρωπο σε έναν αληθινό ήρωα. «Είναι μέχρι να βγάλεις την στολή του Iron Man και να γνωρίσεις αυτά τα παιδιά. Καταλαβαίνεις μετά ότι ο ηρωισμός βρίσκεται αλλού» είχε δηλώσει στο Empire.

571f9b5f2200002900254905

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που ο «Bob» αξίζει ένα τεράστιο respect. Όχι μόνο επειδή κατάφερε να αναδυθεί από την κατρακύλα, αλλά επειδή θύμισε στον εαυτό του ότι οι πραγματικοί ήρωες δεν είναι μόνο αυτοί που σώζουν τον εαυτό τους. Είναι, κυρίως, εκείνοι που τον αφιερώνουν σε κάτι πιο αδύναμο από τους ίδιους. Και σε αυτό, μέχρι σήμερα, τα έχει καταφέρει άριστα.

Τι να μας πει και ο Iron Man;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved