Calamity Jane: Η γυναίκα που θρυμμάτισε το μύθο της Δύσης

Ίσως η πρώτη γυναίκα που έβαλε παντελόνια και το εννοούσε.

Ναι μπορεί οι περισσότεροι να την γνωρίσαμε μέσα απ’ τα κόμικ του Λούκυ Λουκ αλλά αυτό δεν μας σταματά και δεν μας εμποδίζει απ’ το να την θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα ως ένα γιγαντιαίο σύμβολο ελευθερίας και να γυρεύουμε λίγες αποδείξεις της πραγματικής της ύπαρξης, που οι ιστορικές πηγές αναφέρουν σαν μια γυναίκα γεμάτη δύναμη, ένας ακρογωνιαίος λίθος στην μετέπειτα πορεία του Δυτικού πολιτισμού.

Μπορεί η συνήθης εσθήτα της να μην ήταν τίποτε παραπάνω από δέρματα ζώων ραμμένα μεταξύ τους έτσι ώστε να κρύβουν τη γύμνια της και να την καλύπτουν απ’ τη ζέστη και το κρύο της Αμερικάνικης Δύσης, η Calamity Jane όμως γνώριζε πολύ καλά τους τρόπους αυτού του κόσμου του εχθρικού και του γεμάτου κακοτράχαλων δυσκολιών.

John Dillinger: Η ημέρα που στρίμωξαν τον Νο.1 Δημόσιο Κίνδυνο

 

Η Calamity Jane γεννήθηκε στο Missouri το 1852. Οι γονείς της ήταν φτωχοί κι έπρεπε καθημερινά να παλέψουν, όχι πάντα νόμιμα, για να θρέψουν τους ίδιους και τα παιδιά τους. Όταν η Martha Jane έγινε 11 ετών, η οικογένεια πήγε στην Montana, ακολουθώντας τον πυρετό του χρυσού. Όμως η μητέρα της πέθανε από πνευμονία στην διαδρομή και λίγο αργότερα πέθανε και ο πατέρας της. Αναγκάστηκε λοιπόν να φροντίσει τον εαυτό της από 12 χρονών.

Calamity Jane frontierswoman

Η κορμοστασιά της έμοιαζε με το σουλούπι ενός άνδρα, ψηλή και άχαρη, μυώδης και σκληροτράχηλη από μικρή, πάλευε να επιβιώσει μέσα στο δύσκολο τοπίο των γυμνών δυτικών πόλεων του 1880. Δεν ήταν λίγες οι φορές που για να κερδίσει τα προς το ζην πουλούσε το κορμί της σε παρανόμους – άλλωστε το επάγγελμα της πόρνης ήταν το πιο εύκολο εκείνη την περίοδο όπως αναφέρουν οι πηγές – εκείνοι όμως, σαν αντάλλαγμα της ευγνωμοσύνης τους, πολλές φορές της μάθαιναν, σαν αντάλλαγμα, πως να καβαλάει άλογα και να πυροβολεί με όπλα.

John Wayne: Ο άνθρωπος που έσωσε την Αμερικάνικη Δύση

 

Στα 23 της χρόνια πήγε στη Νότια Ντακότα και στην θρυλική πόλη του Deadwood, εκεί γνώρισε τον παράνομο Wild Bill Hickok, έναν άντρα που σημάδεψε τη ζωή της μια για πάντα. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε την γνωστή τηλεοπτική σειρά που τους έκανε ακόμη πιο γνωστούς στο ευρύ κοινό με την ονομασία Deadwood.

Η Calamity Jane ήταν ακριβώς σαν άντρας, σκληρή και ψηλή, μασούσε ταμπάκο, έφτυνε, κάπνιζε, έβριζε, έπαιζε χαρτιά κι έπινε σκληρά ποτά, πυροβολούσε κι έμπλεκε σε καβγάδες.

Calamity Jane by CE Finn c1880s crop

Ήταν όμως πάντα γυναίκα, κι ήθελε να το διαφημίζει, μπορεί να φορούσε παντελόνια αλλά στο βάθος της ήταν πάντα μία Αμαζόνα, μία Αμαζόνα άγρια και αχαλίνωτη, μία γυναίκα που δεν είχε κανέναν φόβο μέσα της και πάλεψε μόνη σ’ έναν ζοφερό κόσμο αντρών.

Κάποτε έκανε και μία κόρη, προσπάθησε να γίνει αγρότισσα και νοικοκυρά αλλά αυτή ζωή δεν την κράτησε για πολύ.

Ο μύθος λέει πως μόνη της, εκδικήθηκε για τον θάνατο του αγαπημένου της  Wild Bill Hickok, πιάνοντας τον δολοφόνο του, τον Jack McCall.

b4a650943a902d28d4bd7caf6a0441f1

Το 1895, η φήμη της έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν έγινε μέρος του show του Buffalo Bill, πυροβολώντας στόχους και καβαλώντας άγρια άλογα. Τα λεφτά δεν ήταν σταθερά. Η Calamity Jane με κάποιον τρόπο έγραψε μια αυτοβιογραφία, την οποία πουλούσε στους θεατές. Μεθούσε και καυγάδιζε σχεδόν καθημερινά. Ο αλκοολισμός, οι στερήσεις και η άγρια ζωή της, επιδείνωσαν την υγεία της και πέθανε στις 1 Αυγούστου του 1903, στα 51 της χρόνια.

Μπορεί ο μύθος της να μπλέκεται πολύ συχνά με τα πραγματικά γεγονότα, εμείς όμως θυμόμαστε την παροιμία που λέει πως «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», οπότε συνεχίζουμε να έχουμε πίστη σ’ έναν αιώνιο θρύλο της Δύσης, ίσως την πρώτη γυναίκα που εναντιώθηκε μέσα σε μία αμιγώς ανδρική κοινωνία.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες της Calamity Jane:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved