O Valterri Bottas είναι ο wingman που όλοι θα θέλαμε να έχουμε

Ο teammate του Hamilton στην Mercedes δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν.

Η Formula 1 δεν ήταν ποτέ το παιχνίδι των underdogs. Ένας ικανός πιλότος σε συνδυασμό με καλό μονοθέσιο σημαίνει αυτόματα και πλασάρισμα στις top θέσεις του εκάστοτε Grand Prix, όταν δε μια ομάδα έχει την ευτυχία να διαθέτει και αθλητή κορυφαίου επιπέδου, τότε δεν μιλάμε απλά για πλασάρισμα στο βάθρο αλλά για φαβορί ολόκληρης της σεζόν.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν ο Ayrton Senna, ο Niki Lauda και ο Michael Schumacher στα χρόνια της Ferrari, αυτό συνέβαινε με τον Fernando Alonso στα καλά χρόνια της Renault, αυτό βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επί Hamilton στη Mercedes.

Όπως έχει δείξει η ιστορία βέβαια κανείς κορυφαίος δεν έφτασε στο ζενίθ δίχως ένα στήριγμα. Αυτό το στήριγμα ήταν για τον G.O.A.T. Michael Jordan ο Scottie Pippen, για τον Romario ο Bebeto, για τον Kobe Bryant o Gasol, ή για τον Schumacher o Rubens Barrichello.  

Στη Formula One του σήμερα, το δεξί χέρι του Lewis Hamilton είναι ο Valterri Bottas.

 

 

Ρίχνοντας μια ματιά στους Φινλανδούς οδηγούς αγώνων ανακαλύπτει κανείς ότι πρόκειται για μια μεγάλη σχολή κορυφαίου επιπέδου, με μερικά ονόματα να προκαλούν ίλιγγο. Kimi Räikkönen και Keke Rosberg δεν είναι αμελητέες ποσότητες όπως και η «βεντέτα» της συγκεκριμένης κατηγορίας που ακούει στο όνομα, Mika Häkkinen. Παράλληλα στη λίστα θα μπορούσε να είναι και υιός του Keke Rosberg, Nico ο οποίος πανηγύρισε πρωτάθλημα το 2016 αλλά μένει εκτός λόγω γερμανικής υπηκοότητας.

Η κληρονομιά είναι «βαριά» και για έναν πιλότο όπως ο Bottas ο οποίος μάλιστα στις αρχές του φαινόταν ότι θα κυριαρχήσει μελλοντικά, η πίεση ήταν μεγάλη. Μην ξεχνάμε ότι το ξεπέταγμά του στην μεγάλη κατηγορία όπου από τη 17η θέση του 2013 την επόμενη εκτοξεύτηκε στην 4η με το μονοθέσιο της Williams ήταν ένα πρώτο δείγμα με πολλές υποσχέσεις.

 

 

Όλα έδειχναν ότι ένα καλό μονοθέσιο θα του εξασφάλιζε πολύ καλύτερη μοίρα και παρά την φθίνουσα πορεία των επόμενων χρόνων, η αιφνίδια αποχώρηση του πρωταθλητή τότε Nico Rosberg από την πανίσχυρη Mercedes του έδωσε το 2016 το «εισιτήριο» για καλύτερες επιδόσεις και πλασαρίσματα.

 

Στην ομάδα του Hamilton όμως…

Ο Βρετανός είναι ο Θεός και τίποτα δεν τον κουνάει. Είναι η κότα με τα χρυσά αβγά, το πρώτο όνομα στο πρωτάθλημα εδώ και χρόνια, αυτός από τον οποίο όλοι περιμένουν να σπάσει τα ακατάρριπτα ρεκόρ του Michael Schumacher και στη Mercedes δουλεύουν σκληρά για να μην υπάρξει περίπτωση αποτυχίας.

Όσο είναι ο Hamilton εκεί δεν υπάρχει χώρος για άλλον, δεν υπάρχουν άλλα φαβορί και σίγουρα δεν θα επαναληφθεί ό,τι συνέβη το 2016 όπου προμοτάραν περισσότερο τον Rosberg από εκείνον. Επομένως ο Bottas όσο παίζει μαζί με τον Hamilton, πάντα θα δουλεύει για τον teammate του. Θα είναι εκείνος που στην περίπτωση ισοβαθμίας θα πατήσει φρένο για να περάσει μπροστά ο Hamilton, ενώ θα κόψει το δρόμο στους «ενοχλητικούς» της Ferrari (δηλαδή Vettel και Le Clerc) στην προσπάθειά τους να αλλάξουν την κατάσταση στην κορυφή.

 

 

Ωστόσο ο Bottas δεν δείχνει να «ιδρώνει» ιδιαίτερα, είναι ευχαριστημένος που είναι νο.2 στην Mercedes και σαν τον wingman στο μπαρ, θα φροντίσει ώστε ο «κολλητός» να προμοταριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν πολλοί υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν ήταν κάτι το αξιοσημείωτο και ότι η δεύτερη θέση που κατέκτησε την περασμένη σεζόν είναι το πλαφόν του λόγω μονοθεσίου, εκείνος δεν φαίνεται να ενοχλείται. Είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η Mercedes, ο τέλειος teammate για να έχει ηρεμία ο Hamilton αλλά και να φέρνει πόντους (και μάλιστα πολλούς) στο γενικότερο πλασάρισμα της Mercedes στην κορυφή του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Το αν θα φτάσει ποτέ σε σημείο να κυνηγήσει ένα πρωτάθλημα κανείς δεν το ξέρει. Ίσως την επόμενη σεζόν αποφασίσει να αλλάξει ρότα και να κυνηγήσει αυτό που με βάση την απόδοση των τελευταίων χρόνων αξίζει να κυνηγήσει (δηλαδή ένα πρωτάθλημα) και να μπει σφήνα στους κορυφαίους Φιλανδούς, πλάι στους Häkkinen και Räikkönen.

 

 

Ακόμα όμως και αν δεν το επιχειρήσει κανείς δεν θα του πει κάτι. Ο Bottas έχει διαλέξει το μονοπάτι του, κάνει καλά τη δουλειά του και δείχνει να το ευχαριστιέται. Είναι τυχαίο άλλωστε που δεν τον έχουμε δει ποτέ να προκαλεί στα social media και κουβαλάει μαζί του πάντα ένα φωτεινό χαμόγελο παρά τα κρύα μέρη από τα οποία κατάγεται;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved