10 λόγους για τους οποίους αγαπάμε τον Jason Statham

Είναι ο κορυφαίος action hero της εποχής μας;

Μπορεί όταν γκουγκλάρεις «Jason», το πρώτο αποτέλεσμα να είναι ο Τζέισον Μομόα, το δεύτερο ο Τζέισον Μπορν και το τρίτο να είναι ο Τζέισον Στέιθαμ. Αλλά, μεταξύ μας τώρα, ποιος Μομόα; Ο Καλ Ντρόγκο και ο Άκουαμαν, που έχει κολλήσει 12 ένσημα στη σόουμπιζ; Και ποιος Μπορν; Χαρακτήρας είναι, που τον έχει υποδυθεί εξαιρετικά ο Ματ Ντέιμον, δεν είναι «άνθρωπος». Ο Στέιθαμ όμως, είναι άνθρωπος. Και τυπάρα.
 

Και τον τιμούμε βαθιά για (τουλάχιστον) 10 καλούς λόγους.

1. Διότι είναι ο «Τρανσπόρτερ». Αυτός και κανένας άλλος απ' όσους έχουν βγάλει μετά απ' αυτόν ή θα βγάλουν στο μέλλον. Να' ναι καλά ο Λικ Μπεσόν, που δημιούργησε έναν από τους πιο απολαυστικούς χαρακτήρες, που έπαιξε σε τρεις ταινίες, με αδιανότητα ξυλίκια και κυνηγητά στους δρόμους.

 

 

2. Διότι από το 2010 είναι με την Ρόζι Χάντινγκτον - Γουάιτλι. Στην οποία «ρίχνει» σχεδόν 20 χρόνια. Και με την οποία έχουν κάνει ένα παιδί. Και η οποία «τον παρακαλάει» να την παντρευτεί, αλλά ο ήρωάς μας το παίζει δύσκολος. Ποιος θα μπορούσε να το παίξει δύσκολος σε ΑΥΤΗ τη γυναίκα; Μόνο εσύ!

3. Διότι όλες τις σκηνές δράσης, τις γυρίζει ο ίδιος. Και δεν θυμίζουν «κανονικές» σκηνές δράσης, αλλά περίτεχνες χορογραφίες. Βοηθάει το γεγονός ότι στα νιάτα του ήταν πρωταθλητής στις καταδύσεις κι επίσης ότι γνωρίζει κουνγκ - φου, καράτε και κικ - μπόξινγκ. Υπάρχει μια σκηνή από την ταινία «Κούρσα Θανάτου», όπου κάνει έλξεις στο κελί του και κάπου ψηλά στην πλάτη του πετάγονται κάτι μυς σε σημεία που δεν φανταζόσουν καν ότι μπορεί να υπάρχουν μυς.

 

 

4. Διότι η «French Connection» τον είδε και τον ξεχώρισε όταν ήταν ακόμα αθλητής καταδύσεων και του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μοντέλο. Διότι, όπως είπαν «τον επιλέξαμε επειδή θέλαμε το μοντέλο μας να μοιάζει με κανονικό άνθρωπο. Η εμφάνισή του είναι απλά η σωστή για τώρα: πολύ ανδροπρεπής». Ακούγεται τόσο ωραίο, που μοιάζει σχεδόν με παράσημο.

5. Διότι όταν ο Γκάι Ρίτσι έψαχνε έναν τύπο για τις «Δυο Καπνισμένες Κάνες», έμαθε ότι υπάρχει ένας Στέιθαμ, λίγο αθλητής, λίγο μοντέλο και λίγο ηθοποιός, ο οποίος γύρναγε με τον πατέρα του στις λαϊκές και στα παζάρια και πούλαγαν «ψεύτικα αρώματα και κοσμήματα στις γωνιές του δρόμου», όπως έχει πει αρκετά χρόνια μετά ο ίδιος ο Στέιθαμ. Ο Γκάι Ρίτσι έκανε τόσο καλή επιλογή, που τον πήρε για πρωταγωνιστικό ρόλο και στην «Αρπαχτή».

 

 

6. Διότι του έμαθε μπαλίτσα ο Βίνι Τζόουνς. Κι αν έχει τα σωστά πρότυπα στη ζωή σου, μόνο μπροστά θα πας. Και κάποια μέρα, εκτός από το να παίζουν μπάλα παρέα, έφτασαν να παίξουν παρέα στην ταινία «Mean Machine», όπου μια ομάδα φυλακισμένων παίζει έναν αγώνα με μια ομάδα δεσμοφυλάκων. Ο Βίνι Τζόουνς είναι το αστέρι της φυλακής αλλά έχει ένοχο παρελθόν (τα είχε «αρπάξει» κάποτε για να στήσει αγώνα), ο Στέιθαμ είναι ο τερματοφύλακας με κάπως βίαιη συμπεριφορά και δολοφονικές τάσεις. Απλά, απολαυστικοί.

7. Διότι εμφανίστηκε στο τέλος του «Fast and Furious 6» ως ο κακός, έπαιξε σε ολόκληρο το 7 ως ο πολύ πολύ κακός, για να γίνει στο 8 ένας λατρεμένος, υπάροχος και αποτελεσματικός σύμμαχος του Βιν Ντίζελ, του «Ροκ» και της υπόλοιπης παλιοπαρέας. Τα πήγε μάλιστα τόσο καλά, που μαζί με τον «Ροκ», έκαναν δική τους ταινία, λίγο παραδίπλα από τη σειρά του «Fast and Furious», με τίτλο «Hobbs and Shaw». Πυροβολισμοί, εκρήξεις, κυνηγητά με όλα τα επίγεια, πλωτά και εναέρια μέσα, καταστροφές παντός είδους, τα γνωστά.

 

 

8. Διότι οι «Αναλώσιμοι» που σοφά σχεδιάσε, εκπόνησε και εκτέλεσε ο Σιλβέστερ Σταλόνε, μαζεύοντας κυριολεκτικά όλους τους action - hero ηθοποιούς, δεν θα έφταναν ποτέ στο Έβερεστ της ποιότητας, της καφρίλας και της διασκέδασης, αν δεν υπήρχε ο Στέιθαμ στο καστ, ως υπαρχηγός του Σταλόνε, με το υπέροχο ονοματεπώνυμο Λι Κρίστμας. Καλός ο Λούντγκρεν, ο Τζετ Λι, ο Σβαρτζενέγκερ, ο Μπρους Γουίλις, ο Μελ Γκίμπσον, ο Χάρισον Φορντ, ο Μίκι Ρουρκ και όλοι οι υπόλοιποι Τιτάνες της υποκριτικής, αλλά χωρίς Στέιθαμ δεν πάτε πουθενά.

9. Διότι πρωταγωνίστησε στο «Meg», μια από τις πιο λατρεμένα σάπιες και κάλτ ταινίες με καρχαρίες που έγιναν ή θα γίνουν ποτέ. Ο «Meg», είναι ένας προϊστορικός καρχαρίας ονόματι Μεγαλόδοντας, ο οποίος με κάποιον τρόπο που εξηγείται σεναριακά (ο Θεός να το κάνει…) ανεβαίνει στους ωκεανούς και τρώει κόσμο και κοσμάκη, με μέγεθος περίπου δεκαπλάσιο από έναν Μεγάλο Λευκό καρχαρία. Κι αν υπάρχει ένας που μπορεί να τον αντιμετωπίσει και να τον καθαρίσει, φυσικά αυτός είναι ο Στέιθαμ. Μπόνους τιπ: φυσικά παίρνει και το κορίτσι στο τέλος…

 

 

10. Διότι μπορεί στο ξεκίνημα της καριέρας του κάποιοι να τον θεώρησαν έναν «νέο Μπρους Γουίλις» ή έναν πιο γυμνασμένο ανθυπο-Γουίλις, λόγω των action ταινιών, της ελαφριάς φαλάκρας, του ωραίου χαμόγελου και των αστείων ατακών στις ταινίες του, αλλά εκείνος είχε άλλα σχέδια: χάραξε το δικό του δρόμο στο Χόλιγουντ,  έχει συμμετάσχει σε ταινίες που πήγαν πολύ καλά εισπρακτικά και εμπορικά, κυρίως σε ταινίες που είναι πραγματικά διασκεδαστικές και περνάς καλά όταν τις βλέπεις, χωρίς ποτέ του να θελήσει να παραστήσει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό απ' αυτό που είναι ως ηθοποιός: ένας εξαιρετικός τύπος για ταινίες δράσης, γυμνασμένος, πειστικός και τόσο καλός ηθοποιός, όσο απαιτούν οι ρόλοι που αναλαμβάνει. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved