Assosiated Press Mickey Cohen: Ο Al Capone του Los Angeles

Η ιστορία ενός μποξέρ που έφτασε να ελέγχει όλη την Πόλη των Αγγέλων.

Το οργανωμένο έγκλημα ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα topics των ταινιών του Hollywood. «The Godfather», «Scarface», «The Untouchables», «L.A. Confidential» και πολλές άλλες παραγωγές στήθηκαν γύρω από τους νόμους και τη δράση της Μαφίας αφήνοντας ξεχωριστή παρακαταθήκη στην ποπ κουλτούρα. Ο χώρος του θεάματος όπως αυτός του Hollywood, ένα μέρος που το χρήμα ρέει άφθονο, έλκει πάντα αυτούς που το μυρίζονται πριν καν αυτό ξεφυτρώσει. Όπως το Chicago είχε τον Al Capone, το Las Vegas τον «Bugsy» Siegel, η Νέα Υόρκη τον «Lucky» Luciano, είχε και η Πόλη των Αγγέλων τον γκάνγκστερ της.

Και το όνομα αυτού, Mickey Cohen.

 

 

Πολλές φορές οι γονείς πηγαίνουν στο σχολείο και ρωτάνε για τις δυνατότητες του παιδιού τους και ως πού μπορεί να φτάσει στη ζωή του. Αν αυτό γινόταν στην περίπτωση του Mickey, οι δάσκαλοί του (όχι ότι είχε ποτέ) έχοντας την εικόνα του από μικρή ηλικία, το πού ξεκίνησε, πώς ανδρώθηκε και τι τύπος ήταν θα έπρεπε να σκίσουν όλα τους τα πτυχία μόλις συνειδητοποιούσαν ότι έφτασε να διοικεί μια ολόκληρη πόλη. Και όχι οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ αλλά εκείνη που είναι συνυφασμένη με το θέαμα, που τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αδίστακτου γκάνγκστερ και μια τυπικά προσεγμένη εμφάνιση αρκούν μέχρι για πορτιέρης, που χρειάζεσαι μια ζωή μέσα στο σταριλίκι και τους διάσημους, λες και δεν είσαι μαφιόζος αλλά ηθοποιός ή τραγουδιστής.

Τι ήταν άλλωστε ο Εβραίος Crime Lord μέχρι να φτάσει στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος; Όπως όλοι οι μεγάλοι μαφιόζοι στην ιστορία των ΗΠΑ, έτσι και ο «Άρχοντας του L.A.» πέρασε τα πρώτα του χρόνια μακριά από τα θρανία και συγκεκριμένα στους δρόμους. Ένας τύπος σκληρόπετσος, που ακόμα και αν δεν είχε στο αίμα του τη διαφθορά και τα βρώμικα παιχνίδια, έμαθε από νωρίς το πώς να ελίσσεται και να επιβιώνει στις δυσκολίες, δίχως τρόπους και λέγειν αλλά με όπλο τη θέληση και τις γροθιές του, έκανε παραδόσεις παράνομου αλκοόλ στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης των ΗΠΑ και αργότερα εξελίχθηκε σε έναν από τους τραμπούκους του Al Capone.

 

 

Μέχρι όμως να μπει ενεργά στο παράνομο κύκλωμα προσπάθησε να βγάλει το κατιτίς του (θεωρητικά) μακριά από την παρανομία αλλά μέσω του αθλήματος που τα στημένα παιχνίδια είναι καθημερινό φαινόμενο. Την πυγμαχία. Ο Mickey μπορεί να μην ήταν το πρώτο ταλέντο αλλά ήξερε πώς να επωφελείται ακόμα και από την ήττα του, με αποτέλεσμα να βγάλει τα πρώτα του χρήματα κάτω από το τραπέζι των αγωνοδικών. Αυτό ήταν που του έδωσε και το ψευδώνυμο «Gangster», κάτι που φανέρωνε ξεκάθαρα ότι δεν έπαιζε ποτέ με βάση το γράμμα του νόμου. Αυτή του η διορατικότητα τον τράβηξε μακριά από τον αθλητισμό και σύντομα τον έστειλε στο Chicago, το Cleveland και ένα μικρό πέρασμα από την φυλακή όταν κατηγορήθηκε για δολοφονία. Στην σημερινή πόλη του LeBron James, ο Mickey Cohen πραγματοποιεί τη γνωριμία που τον εκτόξευσε στην πραγματικότητα του υπόκοσμου.

Έχοντας πλέον απομακρυνθεί από την παλιά του δουλειά ως υπεύθυνος χαρτοπαιγνίων και άλλων στοιχηματικών δραστηριοτήτων, ο Mickey ξεκινά φιλία με τους αρχιερείς τις εβραϊκής Μαφίας, Benjamin «Bugsy» Siegel και το κολλητάρι του Charlie «Lucky» Luciano, Meyer Lansky και μαζί με τον πρώτο αναλαμβάνουν ένα ακατόρθωτο εγχείρημα στη μέση της ερήμου, που σήμερα ονομάζεται Las Vegas.

Από την άμμο και τη ζέστη, μαζί με τον «Bugsy» γίνονται κολλητοί και γιγαντώνονται στα μάτια όλων καθώς δημιουργούν από το πουθενά την πόλη του τζόγου και της καλοπέρασης. Ταυτόχρονα όμως o Cohen επιβλέπει την οργάνωση του Lansky στο Los Angeles και αναλαμβάνει να καθαρίσει την ντόπια φαμίλια που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή. Πλέον δεν είναι ένα απλό «πιόνι», είναι «μαέστρος» πίσω από μια πλήρως εξοπλισμένη ορχήστρα γεμάτη από «πιάνο του Chicago» (σ.σ. τα διάσημα περίστροφα της μαφίας, τα αυτόματα Thompson) και η έναρξη της βεντέτας ήταν το ουσιαστικό τέλος των αντιπάλων του.

tommy

 

Αφεντικό του L.A.

Ο «Bugsy» Siegel ήταν «οραματιστής» και μια διαφορετική πάστα μαφιόζου για την εποχή εκείνη. Σταρ και crime boss μαζί και ο Mickey δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει το ιδιαίτερο στυλ του συνεργάτη και κολλητού του, που σαν σταρ πόζαρε πλάι στα μεγάλα ονόματα της τότε showbiz. Ο άγριος και τραμπούκος μποξέρ, εκείνος που δεν μπορούσε καν να μιλήσει, αρχίζει να μαθαίνει τρόπους, τι απαιτείται για να είναι στυλάτος και πώς να φέρεται σε έναν κόσμο ιδιαίτερο όπως αυτός των διασήμων και η διαδικασία της μετάλλαξής του ξεκινάει. Σύντομα είναι ένας άλλος Mickey, ίσως το μεγαλύτερο μάθημα που μπορούσε να του μεταφέρει ο κολλητός του, που όμως όσο περνούσε ο καιρός δεν είχε πολλά ψωμιά ακόμα.

Ο Lansky βλέποντάς τον να καταχράται τη συμφωνία τους διατάζει την δολοφονία του και σύντομα η θέση της κεφαλής μένει κενή. Όχι για πολύ όμως. Ο Cohen αναλαμβάνει και είναι πλέον το πρώτο όνομα στην πόλη των αγγέλων. Όπως ο Siegel είχε τον ίδιο για δεξί χέρι, έτσι και ο Cohen προσλαμβάνει για στήριγμά του τον John Stompananto και οι δυο τους είναι τα δύο πρόσωπα της πόλης.

Διάβασε τι είχαμε γράψει για το δεξί του χέρι και την διάσημη ηθοποιό, Lana Turner.

Αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει καθόλου στον έτερο μαφιόζο της πόλης, Jack Dragna ο οποίος ανοίγει βεντέτα μαζί του και αρκετό αίμα κυλάει στους δρόμους του Los Angeles.

 

 

 

Οι αγριότητες κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αστυνομίας και ο Mickey σύντομα θα βρεθεί στη στενή με την κατηγορία της φοροδιαφυγής το 1951. Η ποινή ανέρχεται στα τέσσερα χρόνια ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Cohen να διοικεί πίσω από τα κάγκελα. Όταν αποφυλακίστηκε το 1955, επέστρεψε πιο αποφασισμένος από ποτέ για να πάρει πίσω τα ηνία της πόλης του.

 

Εκβιασμοί και Alcatraz

Όντας γνώστης πλέον της showbiz, ανακαλύπτει σκάνδαλα και ξεκινάει εκβιασμούς κατά των διάσημων κερδίζοντας μεγάλα ποσά από τα «άπλυτα» που απειλεί ότι θα βγάλει στη φόρα. Από τη δύνη του πάντως δεν θα γλιτώσει η Lana Turner η οποία προσπαθώντας να συγκαλύψει τη δολοφονία του John Stompananto από την κόρη της, είδε το όνομά της στις εφημερίδες πλάι σε όλα τα ερωτικά μηνύματα που αντάλλαζαν εκείνη την εποχή με τον κολλητό του Mickey.

 

 

Το 1961 ωστόσο ο Cohen θα βρισκόταν ξανά στη δύνη του κυκλώνα και η φοροδιαφυγή θα τον στείλει αυτή τη φορά στο Αλκατράζ προκειμένου να εκτίσει ποινή 15 ετών σε ηλικία 48 χρονών. Στην πιο διάσημη φυλακή όλων των εποχών θα την περάσει ζάχαρη ζώντας στο κελί του Al Capone, ωστόσο η συνέχεια θα είναι σκληρή μαζί του. Μεταφέρεται σε φυλακή της Atlanta όπου το 1963 δέχεται άγρια επίθεση με έναν σωλήνα από τον συγκρατούμενό του, Burl Estes McDonald και μένει μερικώς παράλυτος.

 

 

Το 1972 ο Mickey αποφυλακίζεται και ξεκινάει περιοδείες όπου μιλάει για την κακοποίηση εντός των φυλακών. Ο Crime Lord, ο «Gangster» Cohen δεν θυμίζει σε τίποτα τον άρχοντα του Los Angeles και μια μέρα σαν την σημερινή (29/7/1976) παραδίδεται στον καρκίνο του στομάχου. Παρά το γεγονός ότι είναι από τους πιο ξακουστούς μαφιόζους στην ιστορία, σπάνια τον βλέπουμε στην ποπ κουλτούρα ενώ η ταινία που τον απολαύσαμε περισσότερο από όλες ήταν στο «Gangster Squad» όπου ο φανταστικός Sean Penn υποδύθηκε μια φανταστική version του Mickey Cohen. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved