Κανείς δεν υπήρξε πιο σκληρόπετσος από τον αυθεντικό Seth Bullock

Ο badass τύπος που απολαύσαμε στο «Deadwood» κάθε 23η Ιουλίου έχει την τιμητική του.

Όταν μιλάμε για Άγρια Δύση είναι συγκεκριμένα τα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό. Τα μεγάλα καουμπόικα καπέλα, τα χαρακτηριστικά πιστόλια που προσέδιδαν αντρίλα και σκόνη σε κάθε τους πυροβολισμό, τα σπιρούνια πίσω από κάθε μπότα, το άγριο μακρύ μουστάκι, οι μονομαχίες και προφανώς οι ήρωες που απολαύσαμε μετέπειτα στην ποπ κουλτούρα. Πρόσωπα όπως ο Clint Eastwood, ο Lucky Luke, ο Chris Graham του Yul Brynner, τα spaghetti western του Sergio Leone ή η χαρακτηριστική μουσική του Ennio Morricone.

Δες τι γράψαμε για τον Ιταλό συνθέτη που δημιούργησε την καουμπόικη μελωδία.

Αν θέλουμε όμως να μιλάμε με πραγματικά ονόματα αυτά είναι του Wild Billy Hickok, της Calamity Jane, του Buffalo Bill ή του Wyatt Earp. Ανάμεσά στους πρώτους δύο υπήρχε και ένας ακόμα ο οποίος έκανε κάτι το αδιανόητο σε μια εποχή και κυρίως έναν κόσμο που το νόμιμο έμοιαζε με αδιέξοδο. Σε μια πραγματικότητα που δεν χωρούσαν οι φοβισμένοι και επιβίωναν μονάχα οι δυνατοί, εκείνος σαν σούπερ-ήρωας εφάρμοζε τον νόμο προστατεύοντας τα συμφέροντα του τόπου και των γύρω του. Είναι ο σερίφης του Deadwood, εκείνος που τα έβαλε με όλους αγνοώντας τη λέξη «κίνδυνο», όχι επειδή τον διακατείχε η άγνοια, αλλά επειδή μέχρι και ο ίδιος ο «κίνδυνος» τον έτρεμε.

Ο Seth Bullock.

 

 

Δεν είναι από εκείνους που τον θυμάται εμφατικά η ιστορία καθώς η δημοσιότητα και η φήμη δεν ήταν κάτι που τον ένοιαζε. Αν ήθελε να τον ξέρουν για ένα πράγμα αυτό ήταν ότι ήταν δίκαιος και να τον πλησιάζουν όλοι δίχως φόβο. Ταυτόχρονα όμως όποιος είχε άμεση ή έμμεση σχέση μαζί του δεν έπρεπε ποτέ να παραβεί τον νόμο, να τον υποτιμήσει, ή να κάνει κακό σε κάποιον δικό του. Τότε τα αντίποινα ήταν δυσβάσταχτα και ο ίδιος μετατρεπόταν σε τιμωρός.

 

 

Έχοντας μεγαλώσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και με έναν πατέρα που τον έδερνε συχνά για να του επιβληθεί ο νεαρός Seth έμαθε από μικρός να σέβεται τον νόμο αλλά και να πειθαρχεί. Μπορεί να μην φοβόταν να χρησιμοποιήσει τα αιματηρά του χέρια για να πετύχει τον σκοπό του ωστόσο σπάνια ξεπερνούσε τα όρια, φτάνοντας στο σημείο να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου, παρά το γεγονός ότι ως Σερίφης ή Ομοσπονδιακός που ήταν κανείς δεν θα του το καταλόγιζε ως έγκλημα.

Αν υπάρχει ένα «μελανό» σημείο στην καριέρα του, αυτό ήταν όταν ως σερίφης του Lewis and Clark County της Montana σκότωσε τον κατάδικο Clell Watson. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί οι δυο τους προχώρησαν σε ανταλλαγή πυρών όταν ο εγκληματίας του έκλεψε το άλογό του. Η μάχη ήταν άγρια, αλλά ο Bullock κατάφερε να αιχμαλωτίσει τον αντίπαλό του, με φυσικό επακόλουθο η δικαστική αρχή να τον καταδικάσει σε θάνατο δια απαγχονισμού.

Την ημέρα όμως της κρεμάλας, ένας από τη συμμορία του Watson ύψωσε πιστόλι στον δήμιο με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί προσωρινά ο μελλοθάνατος. Ωστόσο ο ορκισμένος φανατικός της δικαιοσύνης Bullock, έσπευσε προς την κρεμάλα και κατεβάζοντας τον μοχλό μετετράπη για πρώτη φορά δήμιος, ενώ ταυτόχρονα ακινητοποίησε και τον συνεργάτη του θανόντα.

 

 

Μετά από αυτή τη συμπλοκή ο Bullock παρέα με τον συνεργάτη του, Sol Star αποφάσισαν να μείνουν μακριά από την επιβολή του νόμου και να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα σιδερικών και εργαλείων.

Δεν θα το έκαναν όμως στην Montana, αλλά σε έναν νεοσύστατο καταυλισμό στην Νότια Dakota, ένα μέρος που πάλευε για την ανεξαρτησία του και ήταν ο παράδεισος για τους παράνομους της Άγριας Δύσης οι οποίοι αναζητούσαν ένα νέο σπιτικό. Το Deadwood.

Και αυτή είναι μια γεύση από το πώς ήταν το μέρος στις αρχές του, περίπου το 1876:

 

Ζώντας σε ένα μέρος όπου ο νόμος ήταν κάτι το άγνωστο, το «τέρας δικαιοσύνης» που έκρυβε μέσα του ο Bullock δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του. Μόλις τη δεύτερη μέρα του στον καταυλισμό έγινε μάρτυρας της δειλής δολοφονίας του θρυλικού Wild Bill Hickok από τον Jack McCall για μια παρτίδα πόκερ. Λόγω έλλειψης σοβαρών οργάνων του νόμου ο δολοφόνος αφέθηκε ελεύθερος ωστόσο ο Bullock ήταν η ξεκάθαρη επιλογή για να επιβάλλει την τάξη σε ένα δύσκολο μέρος. Και το κατάφερε μάλιστα δίχως να σκοτώσει ποτέ κανέναν.

Η πιο συχνή του κόντρα στο camp γινόταν με τον ιδιοκτήτη του οίκου ανοχής Gem Theater, Al Swearengen με τον οποίο γίνονταν επικοί καβγάδες για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο Deadwood. Κάποια στιγμή ωστόσο η κόντρα τους θα εξομαλυνόταν και θα πορεύονταν παρέα για το κοινό καλό του καταυλισμού, προστατεύοντάς το από εξωγενείς παράγοντες και εχθρούς που ήθελαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και τη γεωγραφική του θέση προς όφελός τους (βλ. Wyatt Earp).

 

 

Στη σειρά «Deadwood» -και στην ταινία του 2019-, ο Timothy Olyphant (Seth Bullock) και ο Ian McShane (Al Swearengen) δίνουν ρεσιτάλ για μια φιλία… μίσους, ανάμεσα σε δύο άτομα τόσο διαφορετικά που με το πέρασμα των επεισοδίων και τους καβγάδες τους δένει το μοναδικό κοινό που διαθέτουν. Το καλό του τόπου τους.

 

 

Ο Seth Bullock τελικά μπορεί να μην έμεινε στην ιστορία ως κάποιος διαβόητος ληστής ή διαχρονικός πιστολέρο, σαν όλους τους υπόλοιπους έκαναν την Αγρία Δύση αυτό που είναι μέχρι σήμερα. Ήταν ένας τύπος απλός, μιας άλλης πιο ρομαντικής εποχής όπου δεν θα χρειαζόταν να βιώνει καθημερινά το «σπάσιμο» των κανόνων και να αντιμετωπίζει «καθάρματα» των δρόμων και πιστολάδες που παραμόνευαν να σε ληστέψουν ακόμα και για ένα σελίνι.

Το γεγονός ότι μετά το «Deadwood» διατήρησε φιλική σχέση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Theodore Roosevelt φανερώνει ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στη σκοτεινή πλευρά που χαρακτήριζε τον κόσμο του, ακόμα και αν οι γύρω του επιρροές του ασκούσαν έλξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Bullock απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1919 από καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι θαμμένος στο Mount Moriah Cemetery, πλάι στον Wild Bill Hickok, την Calamity Jane και άλλες αξιοσημείωτες μορφές της Άγριας Δύσης.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved