Dustin Snipes Είναι ο Kevin Bacon ο πιο αδικημένος ηθοποιός των τελευταίων χρόνων;

Με τόσες σπουδαίες ερμηνείες και δίχως μία υποψηφιότητα για Όσκαρ μάλλον έχουμε δίκιο.

Είναι ορισμένοι ηθοποιοί που τους είδες μικρός σε μια ταινία και σου έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση σε ένα ρόλο που τους συνέδεσες αποκλειστικά με το συγκεκριμένο ύφος. Κάτι τέτοιο μου συνέβη με τον Rowan Atkinson στο «Black Adder» και μετέπειτα στο «Mr. Bean», το ίδιο με τις κωμωδίες του Will Ferrell, ενώ ο Ed Harris εξελίχθηκε σε απόλυτο πρόσωπο του κακού. Μέσα στους παραπάνω εγώ έχω να προσθέσω και τον Kevin Bacon.

Η πρώτη μου επαφή μαζί του δεν ήρθε στο «Footloose» ή στο «Apollo 13» αλλά στο θρίλερ περιπέτειας «The River Wild». Εκεί όπου μια -ούτως ή άλλως- ένα οικογενειακό διήμερο για rafting εξελίχθηκε στον απόλυτο εφιάλτη, με τον Bacon να κρατά όμηρο την Meryl Streep και την οικογένειά της, σε ένα ρόλο που με στοίχειωσε για πολύ καιρό.

 

Ήταν τόσο έντονος, τόσο κακιασμένος, με τόσο μοναδικό και psycho ύφος που είχα πει μέσα μου ότι «αυτός ο τύπος δεν μπορεί να παίξει τίποτα άλλο πέρα από τον κακό της ταινίας».

Ο καιρός πέρασε, οι εφιάλτες υποχώρησαν και σε μια από τις κλασικές προβολές του «Star Channel», είδα και το «Apollo 13». Στην αρχή ομολογώ να πω, πως είχα εστιάσει περισσότερο στον Tom Hanks ωστόσο όσο περνούσε η ώρα συνειδητοποίησα πως κάτι μου θύμιζε ο αστροναύτης Jack Swigert. «Είναι, δεν είναι ο Wade από τον “Άγριο Ποταμό”» αναρωτιόμουν συνεχώς μην μπορώντας να προσέξω την υπόλοιπη ταινία. Πιο πολύ με ένοιαζε αυτό παρά η πλοκή και το αν θα επέστρεφαν ποτέ ζωντανοί στη Γη ο Tom Hanks, μαζί με τον Bill Paxton και τον τύπο που μου θύμιζε τον κακό.

Τελικά χρειάστηκε ένα μίνι ξέσπασμά για να μου λυθεί κάθε αμφιβολία. Ο Wade συμμετείχε στην ταινία αυτή τη φορά ως καλός και μάλιστα ήταν εξαιρετικός:

 

Μετά από τόσα χρόνια μπορώ να πω ότι «αλλαξοπείστησα» όσον αφορά την ποικιλία που μπορεί να προσδώσει ο Kevin Bacon στη μεγάλη οθόνη. Συνειδητοποίησα ότι μπορεί να υποδυθεί άπειρα στυλ χαρακτήρων κερδίζοντας μονίμως το ενδιαφέρον του κοινού, ακόμα και αν ο ρόλος του δεν προορίζεται για πρωταγωνιστικός. Αλλά αυτό είναι που κάνει τον Kevin Bacon να ξεχωρίζει. Η ποιότητα που βγάζει στο γυαλί και το μυστήριο των ματιών και των εκφράσεων που σου τραβάει μονίμως το ενδιαφέρον.

Και στις παρακάτω πέντε ταινίες απέδειξε ότι αδίκως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε μία υποψηφιότητα σε βραδιά των Όσκαρ. Ο Kevin Bacon βέβαια έχει παίξει σε άπειρες παραγωγές, οπότε πολλές ερμηνείες θα μπορούσαν να βρίσκονται στην βασική πεντάδα. Αυτές λοιπόν ήταν πολύ κοντά:

 

 

Και τώρα η πεντάδα:

 

Footloose

Πολλά χρόνια πριν το «Step Up» μια ταινία μας έδειξε ότι το περπάτημα έχει μικρότερη αξία από ότι ο χορός. Αυτό μάλλον πίστευε ο νεαρός Ren McCormack ο οποίος από το Chicago μετακομίζει με τους θείους του σε μια κωμόπολη της Oklahoma, το Bomont. Μόνο που εκεί θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα ήξερε. Όχι μόνο από άποψη προσώπων και καθημερινότητας, αλλά γιατί στην πόλη απαγορεύεται να χορεύεις.

Ξεχωρίζει γιατί: Δίχως φόβο παρά το αρχικό σοκ της απαγόρευσης, ο Ren πάει κόντρα σε όλους και σε όλα, θα παίξει ξύλο με τους «μάγκες» της περιοχής, θα γοητεύσει το κορίτσι του σχολείου και θα επιχειρήσει το ακατόρθωτο. Να μάθει σε όλους να χορεύουν. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, μάλλον όμως κανείς δεν φαίνεται να του το είπε.

 

Sleepers

Στο «Prison Break» ήταν ο Bellick αυτός που είχε το ρόλο του κακού νυχτοφύλακα, αλλά κακά τα ψέματα σε μια φυλακή γεμάτο καρτέλ, ναρκωτικά και βιαστές είναι λογικό να έχουμε περίεργες συμπεριφορές. Σε ένα αναμορφωτήριο από την άλλη έχεις την ελπίδα ότι οι φύλακες θα έχουν ένα χαρακτήρα πιο παιδαγωγικό με στόχο τον σωφρονισμό των νεαρών κρατούμενων και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Αμ δε…

Ξεχωρίζει γιατί: Στο «River Wild» τον τρέμει η ψυχή σου, ως Sean Nokes όμως στο «Sleepers» τον σιχαίνεσαι ως το κόκκαλο. Ο Bacon συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν μισητό έναν άνθρωπο, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς, τις κινήσεις , το κίνητρο και την εσωτερική ανωμαλία της ψυχής του που σε κάνουν να αδημονείς για δικαιοσύνη κάποια στιγμή στην ταινία. Αυτός όμως ήταν και ο σκοπός του στο φιλμ άλλωστε. Να τον σιχαθείς μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

 

Death Sentence

Ένα χρόνο πριν το «Taken» υπήρχε αυτό το story εκδίκησης. Σε αντίθεση όμως με τον Bryan Mills του Liam Neeson, o Nick Hume δεν είχε κανένα βιογραφικό ειδικών ικανοτήτων και εκπαίδευσης, παρά μόνο την οργή για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Ή καλύτερα ο φαρμάκι της εκδίκησης. Βλέποντας τον μικρό γιο του να δολοφονείται άλλωστε δεν είχε πολλές επιλογές, ειδικά από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι η δικαιοσύνη δεν ήταν με το μέρος του.

Ξεχωρίζει γιατί: Μας αρέσουν πολύ αυτά τα story εκδίκησης, ειδικά αυτά που ο βασικός ήρωας έχει ως μοναδικό του όπλο την μανία που προκάλεσε ο άδικος χαμός αγαπημένου του γιου. Στο πρόσωπο του Hume βλέπεις έναν απλό άνθρωπο ο οποίος θα βουτήξει στα άδυτα της ψυχής του προκειμένου να χάσει τον εαυτό του και τελικά να επιστρέψει με τη σκοτεινή πλευρά του και σαν τον Taxi Driver του De Niro να σπείρει τον φόβο στους εχθρούς του. Αν και τελικά όπως αποδεικνύεται, καμιά φορά δεν φτάνει να σκοτώσεις κάποιον για να εκδικηθείς, αλλά να εξαφανίσεις όλα του τα ίχνη για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

The River Wild

Η Gail Hartman (Meryl Streep) με τον άντρα της, Tom προσπαθούν να λύσουν τα θέματα του γάμου τους, πηγαίνοντας για rafting μαζί με τον γιο τους. Εκεί που όλα κυλάνε ομαλά στο δρόμο βοηθάνε δυο φίλους που έχουν χάσει τη βάρκα τους. Αυτό όμως το χαρούμενο «ΣουΚου» εξελίσσεται στο απόλυτο θρίλερ, καθώς οι διασωθέντες είναι εγκληματίες που προσπαθούν να διαφύγουν από τις Αρχές και ένας εκ των δυο δεν θα διστάσει να καθαρίσει όλη τη φαμίλια προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Το πραγματικό θρίλερ δεν είναι ο επικίνδυνος ποταμός, αλλά ο Wade του Kevin Bacon.

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι αδίστακτος, είναι τρομακτικός και χωρίς κανένα συναίσθημα. Ο Wade θα περάσει από τα επικίνδυνα νερά ακόμα και αν χρειαστεί θα σκοτώσει τον ίδιο του τον συνεργάτη του για να τα καταφέρει. Είναι από τους πιο κακιασμένους τύπους που έχει γνωρίσει ποτέ η μεγάλη οθόνη και ο Bacon δεν σε αφήνει δευτερόλεπτο να ηρεμήσεις.

 

Hollow Man

Ο αμερικανικός στρατός έχει αναθέσει στον Sebastian Caine και την ομάδα του να δημιουργήσουν ένα εκχύλισμα που σε κάνει αόρατο και ύστερα σε επαναφέρει στην κανονικότητα. Έχοντας κάνει μονάχα δοκιμές σε γορίλες, ο Sebastian δέχεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα δοκιμαστεί στον νεοσύστατο ορό, ωστόσο διάφορες επιπλοκές δεν τον αφήνουν να επιστρέψει στην κανονική του μορφή. Όντας αόρατος μέσα στον κόσμο το μυαλό του τρελαίνεται και η ομάδα του είναι η πρώτη που διατρέχει κίνδυνο. Ιδιαίτερα η συνεργάτης και πρώην κοπέλα του Linda που είναι σε σχέση με τον εξίσου συνεργάτη του Matt (Josh Brolin).

Ξεχωρίζει γιατί: Μπορεί να δυσκολεύεσαι να το συλλάβεις αλλά το να παίζεις τόσο καλά τον αόρατο και να είσαι τόσο τρομακτικός σε σημείο που να διακρίνεσαι μέσα στον όχλο, είναι μεγάλο επίτευγμα. Στον Sebastian συνειδητοποιείς από την αρχή ότι κάποια βίδα έχει λασκάρει, ωστόσο η πορεία από την τρέλα προς την απόλυτη παράνοια είναι που σου «σηκώνει» την τρίχα. Μπορεί η ταινία να μην πήρε και τις καλύτερες κριτικές, αλλά είναι ο Kevin Bacon στα καλύτερά του. 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved