Mike Tyson: Το ένστικτο της επιβίωσης

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η απαράδεκτη πράξη του. Ο πιο επικίνδυνος μποξέρ που ανέβηκε ποτέ στο ρινγκ έκλεισε τα 54 χρόνια ζωής.

Δεν θα ασχοληθούμε με την επικαιρότητα και τα όσα γράφονται για την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Ούτε για την επικείμενη ταινία του με πρωταγωνιστή τον Jamie Fox. Θα ασχοληθούμε με το παρελθόν του και τις στιγμές που τον μετέτρεψαν σε ένα αγρίμι που ζητά εκδίκηση από αθώους. Οι αθώοι ήταν οι συναθλητές του με τα κόκκινα γάντια και τα κοντά σορτσάκια που αντιμετώπιζε στο ρινγκ. Κανείς από αυτούς που δέχτηκαν τις γροθιές του δεν καθόρισαν την παιδική του ηλικία, ωστόσο, όλοι τους βίωσαν την οργή που πήγαζε από αυτή. Τα 44 knockouts στην καριέρα του μαρτυρούν πολλά.
 
 
 
Το ένστικτο της επιβίωσης βρίσκεται μέσα μας σε αδράνεια, το ζήτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα το αφυπνίσουμε και σε ποια ηλικία αυτό επιλέγει να κάνει την εμφάνισή του. O Mike Tyson ίσως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ενεργοποίησε το ένστικτο αυτό από μόνος του, από το πρώτο κιόλας φως που έκανε τις κόρες των ματιών του να συσταλούν. Είναι ένα ζώο και όπως ο ίδιος έχει πει, το να σε αποκαλούν ζώο είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος.
 
Στα 7 του θα ζήσει την πρώτη του μεγάλη αλλαγή. Από ένα όμορφο διαμέρισμα στο Bed-Stuy θα βρεθεί μαζί με την οικογένειά του στο Brownsville του Brooklyn. Ο πατέρας του τους είχε εγκαταλείψει χρόνια πριν. Η μητέρα του έκανε τα πάντα για να μην μείνουν στον δρόμο. Κυριολεκτικά τα πάντα. Χρειάστηκε να κοιμηθεί ακόμα και με αγνώστους. Το αλκοόλ ήταν το μόνο που μπορούσε να την κάνει να ξεχάσει και η ακραία κατανάλωσή του έμοιαζε με μονόδρομο. Οι εικόνες που λάμβανε ο νεαρός τότε Mike Tyson εξελίχτηκαν σε παιδικά τραύματα που ρίζωσαν και γιγαντώθηκαν στο μυαλό του με την πάροδο του χρόνου.
 
 
Η νέα γειτονιά ήταν τρομακτική. Οι αστυνομικοί γυρνούσαν στους δρόμους με τις σειρήνες τους να ουρλιάζουν κάθε βράδυ. Τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν για να μεταφέρουν τραυματισμένα και άψυχα σώματα. Άνθρωποι μαχαιρώνονταν και ο ήχος από τους πυροβολισμούς είχε γίνει όπως αυτός των αυτοκινήτων: συνηθισμένος. Μέσα σε λίγες νύχτες έζησε όλα όσα έβλεπε στις ταινίες από την τηλεόραση του χαριτωμένου του διαμερίσματος. Πόση αθωότητα χωράει σε ένα τέτοιο περιβάλλον και πόσο δυνατή μπορεί να είναι αυτή ώστε να κρατήσει ένα παιδί μακριά από την παρανομία;
 
Στο σχολείο θα δεχτεί τις πρώτες κλοτσιές και γροθιές από τους συμμαθητές του. Το χαμηλό του ανάστημα και το γνωστό του ψεύδισμα ήταν αρκετό για να τραβήξει το ενδιαφέρον των νταήδων. Ύστερα θα αναγκαστεί να φορέσει γυαλιά μυωπίας. Ήταν και με σφραγίδα πια ο εύκολος στόχος. Μία μέρα καθώς γυρνούσε στο σπίτι, τον πλησίασε ένας κύριος και του ζήτησε χρήματα. Ο Tyson του είπε πως δεν έχει και τότε εκείνος άρχισε να τον ψάχνει. Αντί για χρήματα είχε μερικά ζεστά κεφτεδάκια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο από το κυλικείο του σχολείου. Αξίζει να φας ξύλο για λίγο στρογγυλεμένο κιμά; «Άφηνα τους νταήδες να μου παίρνουν τα χρήματα αλλά ποτέ δεν τους άφηνα να μου πάρουν το φαγητό». Τελικά κατάφερε να προστατέψει τα κεφτεδάκια του με όση αυταπάρνηση μπορεί να επιδείξει ένας 7χρονος. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα πατήσει το πόδι του στο σχολείο.
 
 
Τι κάνει ένα αγόρι στην ηλικία των 11 αν καταλάβει πως οι μπουνιές του μπορούν να του αποφέρουν χρήματα; Παλεύει. Παλεύει, σέρνεται και τα βάζει ακόμα και με κατά πολύ μεγαλύτερούς του ξέροντας πως θα χάσει τον αγώνα. Έβγαζε λεφτά ματώνοντας τη μύτη του και τη μύτες των άλλων. Μέχρι τα 13 του χρόνια είχε συλληφθεί 38 φορές. Ήταν ένας επαγγελματίας ληστής, ένας περιβόητος moneymaker. Όλο το Brooklyn άρχισε να μιλά για εκείνον. Τα χέρια του είχαν σκληρύνει από την αντίσταση που έβρισκαν στα αντίπαλα ζυγωματικά. Πλέον ζητούσε εκδίκηση από όλους αυτούς που κάποτε έκαναν την καθημερινότητά του δύσκολη. Δεν ξέχασε ποτέ το πρόσωπό τους παρά τα χρόνια που είχαν περάσει. Μπορεί να έβλεπε έναν από αυτούς να μπαίνει σε κάποιο μαγαζί για να κάνει τα ψώνια της ημέρας και τον τραβούσε έξω από αυτό χτυπώντας τον με μανία μέχρι να τον ρεζιλέψει. Το ίδιο συνέχισε να κάνει και στο ρινγκ. 
 
 
 
O Mike Tyson δεν θα έπρεπε να είναι το πρότυπο κανενός, εκτός και αν κάποιος θέλει να λάβει δωρεάν μαθήματα αυτοκαταστροφής. Ανήκει δίκαια στη λίστα με τους καλύτερους μποξέρ όλων των εποχών αλλά σε καμία περίπτωση η δύσκολη παιδική του ηλικία δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να κρύψει κάτω από τις χρυσές ζώνες του πρωταθλητή τις πράξεις του. Κατηγορήθηκε και πέρασε μερικά χρόνια στη φυλακή για βιασμό. Για την υπεράσπισή του στο δικαστήριο, ο μπερδεμένος του νους είχε την απίθανη ιδέα να προσλάβει έναν δικηγόρο με ειδίκευση στις φορολογικές υποθέσεις. Φυσικά, όλα πήγαν λάθος και κατέληξε πίσω από τα σίδερα για 3 χρόνια με ένα τατουάζ του Mao Zedong για συντροφιά.
 
Πόσο δίκαιο είναι να διαχωρίσουμε την προσωπική ζωή κάποιου από τις επαγγελματικές του επιτυχίες εφόσον μιλάμε για το ίδιο άτομο; Ο Mike Tyson ήταν ένας τρομερός αθλητής, κανείς δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό. Ένα μεγάλο «αλλά», ωστόσο, θα βρίσκεται πάντα δίπλα από το όνομά του.


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved