Todd Williamson | Associated Press Ο Johnny Depp δεν άφησε τις ταμπέλες να τον καταστρέψουν

Η πορεία ενός αντισυμβατικού τύπου που παρέμεινε αυθεντικός παρότι έγινε σταρ.

Δεν γνώριζα κανέναν Johnny Depp. Ιδέα δεν είχα. Ο μοναδικός άνθρωπος που ήξερα εγώ, ήταν ο Hansen από το 21 Jump Street, όπου τον έβλεπα πιτσιρικάς να λύνει υποθέσεις μαζί με τον συνεργάτη και φιλαράκο του Penhall. Ωραίος τύπος ο Hansen. Στιλάτος, με ωραίο μαλλί και άρεσε και στα κορίτσια. Προφανώς και ήθελες να του μοιάσεις. Και κάποια στιγμή, σε ένα περιοδικό που βρέθηκε από το πουθενά στο σπίτι μου, μία φωτογράφηση του Johnny Depp με το τσιγάρο του, αποκάλυψε τον άνθρωπο πίσω από την πιτσιρικά αστυνομικό.

 

Η αρχή ενός θρύλου

Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι ο Johnny Depp, σε μία εικοσαετία από τώρα, θα θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος του σινεμά. Δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύει όλο αυτό με τις επιλογές των ταινιών στο Hollywood από ηθοποιούς και ατζέντηδες, αλλά ο Johnny ήταν ή πολύ τυχερός ή πολύ ταλαντούχος. Θέλω να πιστεύω πως ήταν λίγο και από τα δύο. Δηλαδή, ακόμη και αν το A Nightmare on Elm Street δεν είχε αποκτήσει την cult δοξασία που γνωρίζει τώρα, ήταν αρκετά τυχερός στο να επιλέξει στη συνέχεια μία τηλεοπτική σειρά φρέσκια, νεανική, την στιγμή μάλιστα που αυτές καταποντιζόντουσαν από τις ακριβές παραγωγές στις ταινίες. Τα κατάφερε όμως. Και την δεκαετία του ‘80 δεν είχες μόνο τον Johnny Depp, αλλά τον Josh Brolin από το Goonies, τον Mark-Paul Gosselaar από το Saved by the Bell ή ακόμη και τον Michael J. Fox από το Back to the Future. Είχαμε τα διπλάσια πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα, μιας και η κινηματογραφική βιομηχανία έριξε πράγματι πολλά λεφτά στις παραγωγές του θεάματος. Που είναι καλό γιατί έχουμε να θυμόμαστε πολλά, αλλά ήταν και εξίσου δύσκολο για έναν ηθοποιό να ξεχωρίσει. Ο Johnny πήρε το όπλο του για το Platoon, αλλά ήταν κάπου εκεί που έγινε και η γνωριμία του με τον Tim Burton και την πρώτη του γυναίκα, Winona Ryder. Ο Ψαλιδοχέρης Edward Scissorhands τον έκανε δέκα φορές πιο ποθητό στο γυναικείο κοινό και εκτόξευσε την καριέρα του.

 

 

Ο επιλεκτικός κύριος Depp

«Ποτέ μου δεν ήθελα την ταμπέλα από μία σειρά ή ταινία και πάντα με φόβιζε αυτό. Ήταν ο λόγος που αποφάσισα να αφήσω το 21 Jump Street. Γύρισα και μου είπα ‘‘πόσο ακόμα θα το κάνεις αυτό;’’». Είναι δύσκολο να αφήνεις την επιτυχία και την ασφάλεια ενός καλού paycheck ανά επεισόδιο και να δοκιμάζεις την τύχη σου. Ειδικά για την ηλικία του, ήταν σαν να ξεκινούσε από την αρχή παρόλη την επιτυχία που του είχε προσφέρει ο ρόλος του Tom Hansen. Μετά από μία μικρή απουσία και cameo στα Elm Street, η καριέρα του άρχισε να γίνεται επιλεκτική. Ο Depp είχε την τύχη να πρωταγωνιστήσει στις σκοτεινές ταινίες του κινηματογράφου του ‘90 που χαρακτήρισαν την καριέρα του. Αν την δεις αυτή την εποχή που βρίσκεται στην ηλικία των 56, θα εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο το πόσο καλά μπορούσε να υποδυθεί τον κάθε ρόλο που αναλάμβανε. Είναι μέχρι και σήμερα ένας εναλλακτικός τύπος και δεν δίσταζε να το δηλώνει μέσα από τους ρόλους που αναλάμβανε. Από το Ed Wood στο πλευρό του Martin Landau έπαιξε στο Fear and Loathing in Las Vegas όπου υποδύθηκε τον alter ego του Hunter S. Thompson, Raoul Duke, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε λάβει διθυραμβικές κριτικές για το Donnie Brasco με τον Al Pacino. Ταινίες όπως το Ninth Gate που υποδύθηκε τον Corso από το ομώνυμο βιβλίο του Arturo Perez-Reverte ή και το Sleepy Hollow του Tim Burton, πιστοποιούσαν ότι ο Depp ήταν ένας άνθρωπος που έδινε βάση στην ατμόσφαιρα.

 

 

Η γέννηση του Jack Sparrow

Κάθε φορά που μπαίνω στη διαδικασία να μιλήσω για τον Johnny Depp και τον Jack Sparrow, νιώθω πως τον έχω απέναντί μου να με κοιτάζει σπασμένος. Λες δηλαδή και δεν έχουν υπάρξει άλλοι αρκετά θεατρικοί ρόλοι που να έχει πρωταγωνιστήσει – όπως του Willy Wonka ή του Sweeney Todd. Όμως πραγματικά, ο Jack Sparrow ήταν ο ήρωας που ο Depp έβγαλε έναν κωμικό εαυτό που έκρυβε μόνο για τους φίλους του. Και ήταν πραγματικά ευχάριστη η έκπληξη. Οι ταινίες από ένα σημείο και μετά δεν βλεπόντουσαν -γνώμη μου πάντα- αλλά ήταν πάντα ο Jack Sparrow που έσωζε το aftermath της ταινίας. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν πραγματικά υπήρχε σενάριο για τον Depp ή του είπαν «άκου, πιάσε ένα μπουκάλι ρούμι και πες ό,τι σου κατέβει». Είχε άλλωστε ήδη ξεκινήσει να κάνει κάτι στο Broadway αλλά λάτρευε τις ταινίες και λάτρευε την μουσική. Νομίζω πως ο Johnny Depp είδε τον ρόλο του Sparrow σαν εναλλακτικός ροκάς. Ο τύπος δηλαδή που, ακόμη και αν οι ταινίες έγιναν mainstream, κατέληξε να τους πει «εγώ θα κάνω ό,τι γουστάρω». Και έκανε εδώ που τα λέμε γιατί λίγο έλειψε να τινάξει μία ολόκληρη ταινία στον αέρα για να δημιουργήσει μπάντα με τον Keith Richards των Rolling Stones που τον λάτρευε και να κάνει ολόκληρο tour μαζί του. Και ήταν κάπου εκεί που ο Depp έδωσε σε όλους να καταλάβουν, αν δεν το είχαν καταλάβει ήδη, πως επρόκειτο για καλλιτέχνη. Για έναν άνθρωπο που κατάφερνε να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε θέαμα, ακριβώς για τον λόγο που του άρεσε η κάθε μία ξεχωριστά δουλειά που αναλάμβανε. Αυτό είναι χάρισμα και πίστη στον εαυτό του. Αν είχε τραβήξει διαφορετικά μονοπάτια για να κυνηγήσει το χρήμα, πολύ πιθανόν να μην είχε διαγράψει τον δρόμο που γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά κάθε σταρ έχει και τις μελανές του σελίδες, έτσι δεν είναι;

 

 

Η κατάρα της Amber Heard

Ό,τι και αν ακούμε για τις σχέσεις των διάσημων, ποτέ, μα ποτέ, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια. Παρά μόνο όταν έχουν υπάρξει αποδεικτικά στοιχεία. Όταν οι πρώην του Johnny Depp, Vanessa Paradis και Wynona Rider, δήλωσαν δημόσια πως αποκλείεται ο ηθοποιός να χτυπούσε γυναίκα και πως δεν είχαν ούτε μία μνήμη από κάποιο τέτοιο σκηνικό, ουσιαστικά πιστοποίησαν αυτό που πίστευε μέχρι τότε το κοινό. Ότι ο Depp ανήκει μάλλον στα καλά παιδιά. Όμως η προβληματική του σχέση με την Amber Heard δεν του κόστισε μόνο λεφτά. Του κόστισε την υπόληψή του, τις δουλειές του, την δημόσια εικόνα του και την ψυχολογία του. Ο Depp έχει εμφανιστεί μεθυσμένος σε σώου, έχει χάσει δουλειές εξαιτίας της όλης ανακατωσούρας που συνέβη με την Heard και αυτή την στιγμή είναι ακόμη στα δικαστήρια, όπου αυτή την φορά την κατηγορεί ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμηση. Γιατί επειδή ακριβώς είσαι σταρ και επειδή κάθε γυναίκα στον κόσμο θα ήθελε να είναι μαζί σου, είναι πιο εύκολο να την πατήσεις και να θεωρήσεις μια γυναίκα κελεπούρι. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο κόσμος δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με τις γυναίκες. Όταν σε θέλουν τα πράγματα είναι εύκολα. Όταν τις θες εσύ είναι που μπορείς να τα κάνεις σκατά σε σημείο που δεν το έχεις φανταστεί».

 

 

Ένας πραγματικά ωραίος τύπος

Με τούτα και με εκείνα, ο Johnny Depp καλά κρατεί. Χαίρει απεριόριστης εκτίμησης από άντρες και γυναίκες, είναι φιλάνθρωπος και φιλόζωος, του αρέσει να ασχολείται με την μουσική, την μαγειρική και την συγγραφή και από αυτά που διαβάζουμε ήταν πάντα εκεί για όσους τον χρειάστηκαν. Δείχνει να είναι ένας πραγματικά ωραίος τύπος, που θα μπορούσε να πιει μπίρες μαζί σου, να μιλήσετε για γκόμενες, να κάτσετε μέσα να ακούσετε μουσική. Δείχνει προσγειωμένος και προσιτός. Μπορεί βέβαια να έχουμε κάνει σε όλα λάθος, αλλά αν είναι έτσι τότε μαγκιά του που έχει καταφέρει να ξεγελάσει όλο τον κόσμο.

 

 

Μακάρι να ξαναβρεί τον εαυτό του, να αφήσει πίσω τις αποτυχημένες επιλογές και να θυμηθεί γιατί το κοινό τον έχει αγαπήσει τόσο. Το αξίζει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved