Henry Kissinger: Μια πολύπλευρη πολιτική οντότητα

Kατάφερε να ξεγελάσει πολλούς και για αρκετό καιρό. Ποιος ήταν τελικά ο Henry Kissinger;

Ο κάποτε ισχυρός άντρας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, είναι πλέον ένας ηλικιωμένος κύριος με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα που παλεύει με κάθε τρόπο να δει το όνομά του σε δημοφιλείς ιστοσελίδες και στους τίτλους των μεγάλων εφημερίδων. Η πανδημία του κορονοϊου ήταν μία καλή ευκαιρία για τον ίδιο να αρθρογραφήσει στη Wall Street Journal και να μας κάνει γνωστό πως ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

O 97χρονος Henry Kissinger δεν είναι προφήτης, είναι απλά ένας κακός ιδεαλιστής, σχεδόν αδιάφορος. Έτσι ήταν και η πολιτική του καριέρα. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να ξεγελάσει πολλούς και για αρκετό καιρό. Ας πούμε μέχρι και σήμερα. Όταν όμως βρεθεί ένας τέτοιος άνθρωπος σε θέση ισχύος, γίνεται αυτόματα επικίνδυνος. Όλοι θέλουν να πετύχουν κάτι σε αυτή τη ζωή και πολιτικοί σαν τον Kissinger δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Θα κάνουν τα πάντα για να αφαιρέσουν το χαρτί που τους κόλλησαν κρυφά και που γράφει «αδιάφορος» στις πλάτες τους.

Richard Nixon: Ένας λάτρης της διαπλεκόμενης πολιτικής

Το πρόβλημα, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, είναι τα διάφορα προφίλ που έχουν χτιστεί με ή χωρίς την συγκατάθεση του Henry Kissinger τα οποία δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μία ξεκάθαρης εικόνας για το τι ήταν και το τι πρέσβευε σαν πολιτική οντότητα. Ήταν ένας άντρας που έκανε μικρές θυσίες για το γενικότερο καλό ή ήταν ένας πολεμοχαρής που έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την Αμερική;

Σύμφωνα με τον Nicholas Thompson, αρθρογράφο του περιοδικού The New Yorker, o Kissinger χειραγωγούσε έθνη και συνεργάτες και ευθύνεται επίσης για διεθνή εγκλήματα. Αν έκανε κάτι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η στάση του απέναντι στην Κίνα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Αποτελεί επίσης παράδειγμα του american success καθώς κατάφερε να φτάσει στο υψηλότερο σημείο που μπορούσε να φτάσει, όντας παιδί Γερμανοεβραίων μεταναστών. Σε ένα βράδυ, το Heinz έγινε Henry και ο Henry έχτισε μία καριέρα που ζήλεψαν πολλοί.

Το καλύτερο που μπορεί κανείς να πει για εκείνον, είναι απλά πως ήταν δημιουργικός στην διπλωματία του. Μέχρι εκεί. Όμως, για να το καταφέρεις αυτό χωρίς να είσαι ιδιαίτερα ταλαντούχος ή ευφυής, απαιτεί σθένος. Ο David Greenberg, καθηγητής Ιστορίας αλλά και συγγραφέας του Nixon’s Shadow: The History of an Image, χαρακτηρίζει τον Kissinger ως το πιο υπερεκτιμημένο δημόσιο πρόσωπο της εποχής μας. Σε αντίθεση με τον Nicholas Thomspon, θεωρεί πως δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και πως ο Nixon επεδίωξε την επαφή με την Κίνα.

Ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο. Ήταν ο Henry Kissinger ένας εγκληματίας πολέμου; Σύμφωνα με το βιβλίο του Christopher Hitchens, The Trial of Henry Kissinger, είναι. Το άλλοτε δεξί χέρι του Richard Nixon και του Gerard Ford, όπως μπορεί να διαβάσει κάποιος στο βιβλίο, ευθύνεται για τις χαμένες ζωές στο Βιετνάμ, στο Μπαγκλαντές, στην Κύπρο, στο Ανατολικό Τιμόρ και στη Καμπότζη. Ας μην ξεχνάμε, ήταν επίσης θερμός υποστηρικτής του Augusto Pinochet αλλά και της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η μεγάλη και μοναδική αλήθεια του Ronald Reagan

Γυρίζουμε την κασέτα πίσω. Stop/Play: To 1969, Nixon και Kissinger έδωσαν την εντολή να βομβαρδιστεί κρυφά η Καμπότζη. Η ενέργεια αυτή αφαίρεσε τις ζωές χιλιάδων αθώων. Αυτός ήταν ο Henry Kissinger και ο κόσμος, λόγω της πολιτικής του, δεν είναι ο ίδιος από τότε. Αυτό, δυστυχώς, δεν το ανέφερε στο άρθρο του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved