Vincent Price: Ο άνθρωπος που έκανε τα B movies τέχνη

Kι όμως ξεκίνησε σαν καρατερίστας και ο Michael Jackson τον έβαλε στο Thriller.

Έγινε γνωστός για την χαρακτηριστική του φωνή που όταν ακουγόταν νυχτερίδες μαζευόντουσαν κι αράχνες έκαναν την εμφάνιση τους. Είχε ένα ανεπανάληπτο Βικτοριανό στυλ στο παρουσιαστικό του που τον έκανε αμέσως ξεχωριστό και όλοι τον θυμόντουσαν. 

Ηταν ένας μάστορας στο horror b movie.

Το 1936 ο Price εμφανίσθηκε ως Πρίγκιπας Αλβέρτος στο θεατρικό έργο του Λώρενς Χάουσμαν Βασίλισσα Βικτωρία, με την Έλεν Χέιζ στον ομώνυμο ρόλο.

Παρά τη σύνδεσή του με τις ταινίες τρόμου, ο Price άρχισε ως καρατερίστας.

Πώς ο Alfred Hitchcock εμφανίζεται για λίγο σε όλες του τις ταινίες.

 

Η πρώτη του κινηματογραφική ταινία ήταν η κωμωδία Service de Luxe το 1938, ενώ καθιερώθηκε με την ταινία Λάουρα (1944) του Όττο Πρέμινγκερ με την Τζιν Τίρνεϊ, έχοντας πρώτα υποδυθεί δύο ιστορικά πρόσωπα, τον ιδρυτή του Μορμονισμού Τζόζεφ Σμιθ στην ταινία Μπρίγκαμ Γιανγκ (1940) και τον Γουίλιαμ Γκιμπς Μακάντου στο Πρόεδρος Γουίλσον (1944).

Συμμετάσχει επίσης στην ταινία Ουράνια Οπτασία (1943). Η πρώτη του συμμετοχή σε ταινία τρόμου ήρθε το 1939, με την ταινία του Μπόρις Καρλόφ Ο Πύργος του Λονδίνου (1939). Το επόμενο έτος υποδύθηκε τον ήρωα της ταινίας The Invisible Man Returns («Η επιστροφή του αόρατου ανθρώπου»), όπου όμως, εξαιτίας του αόρατου ήρωα, εμφανιζόταν μόνο επί ένα λεπτό, ενώ στο υπόλοιπο της ταινίας ακουγόταν μόνο η φωνή του.

Ο βασιλιάς του τρόμου αποκαλύπτει τις αγαπημένες του ταινίες. 

 

Ο Vincent Price ήταν ένας δεινός συλλέκτης τέχνης και φανατικός οπαδός του καλού φαγητού.

O Michael Jackson χρησιμοποίησε τη φωνή του στο άλμπουμ του Thriller.

O Tim Burton τον έκανε casting στην ταινία του Ο Ψαλιδοχέρης, έκανε τον εφευρέτη κι αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη.

Το μεγάλο ταλέντο του Vincent Price βρισκόταν στον χαρακτήρα του. Μπορούσε να παίξει τα πάντα, ακόμα και στα πιο χάλια σενάρια και στις πιο φτηνές παραγωγές, μπορούσε να απογειώσει αμέσως την ταινία, μόνο με την εμφάνιση του.

Midsommar: Ένα καρναβάλι τρόμου.

 

Του άρεσε να δουλεύει στον κινηματογράφο κι όπως έλεγε ο ίδιος «Προτιμούσα να είμαι πάντα απασχολημένος, ακόμη κι όταν ήξερα πως το σενάριο ή η παραγωγή δεν ήταν ότι καλύτερο».

Τη δεκαετία του 1950 ο Price έκανε την αποφασιστική στροφή στις ταινίες τρόμου, με έναν ρόλο στο House of Wax (1953), την πρώτη τρισδιάστατη ταινία που ήρθε μέσα στις πρώτες 10 σε εισπράξεις στη Β. Αμερική.

Αργότερα έπαιξε στις ταινίες Η μύγα (1958) και Η επιστροφή της μύγας (1959). Πέραν του είδους αυτού, έπαιξε στην επική υπερπαραγωγή Οι Δέκα Εντολές (1956) τον ρόλο του αρχιμάστορα Μπάκα, ενώ πρωτοεμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, στο The Martha Raye Show του NBC και σε τρία επεισόδια της σειράς Crossroads (1955–1956), μία μελέτη της ζωής κληρικών διαφορετικών δογμάτων.

John Wayne: Ο άνθρωπος που έσωσε την Αμερικάνικη Δύση.

 

Την δεκαετία του ’60 έκανε τεράστια επιτυχία με b movies τρόμου, τα οποία είχαν μεγάλη δημοτικότητα εκείνο τον καιρό.

Η φωνή του ακούγεται, μεταξύ άλλων, στο πρώτο σόλο άλμπουμ του Alice Cooper, το Welcome to My Nightmare (Μάρτιος 1975). Τον Οκτώβριο του 1976 ο Price εμφανίσθηκε ως guest star σε επεισόδιο του Muppet Show.

Ο Price, ο οποίος είχε σπουδάσει ιστορία της τέχνης (με μαθήματα και αγγλικής φιλολογίας) στο Yale, ήταν αξιοσημείωτος λάτρης της τέχνης και συλλέκτης.

Eμείς πάντοτε θα τον θυμόμαστε σαν τον άνθρωπο που έκανε τον τρόμο κάτι παραπάνω από αποδεχτό στο ευρύ κοινό, με μία μορφή κι ένα στυλ ανεπανάληπτο για τα δεδομένα της εποχής και ακόμη και σήμερα ηθοποιοί, σκηνοθέτες αλλά και τρελαμένοι με τα B movies μνημονεύουν.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του Vincent Price:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved