John Wayne: Ο άνθρωπος που έσωσε την Αμερικάνικη Δύση

Ο όρος cowboy δεν θα σήμαινε τίποτα χωρίς τις ταινίες του διάσημου ηθοποιού.

O άνθρωπος που γεννήθηκε για να κάνει μία σοβαρή επιτομή στην Αμερικάνικη κουλτούρα γεννιέται σαν σήμερα στην Iowa των ΗΠΑ, το 1907.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Marion Michael Morrison και η οικογένεια του μετακόμισε από νωρίς στο Glendale της Καλιφόρνια.

Σαν νέος σηκωνόταν από τις 5 το πρωί για να μοιράσει εφημερίδες, και μετά το σχολείο έπαιζε ποδόσφαιρο και έκανε κι άλλες δουλειές. Όταν τελείωσε το σχολείο, ήθελε να μπει στην Ναυτική Ακαδημία, τελικά όμως κατέληξε να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο για τον πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

Ο αληθινός Τιτανικός δεν κέρδισε κανένα Όσκαρ.

 

Ύστερα από ένα σοβαρό τραυματισμό αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές του και ξεκίνησε να εργάζεται τα καλοκαίρια σε κινηματογραφικές παραγωγές.

Κι αυτό ήταν η αρχή για μία καριέρα στην μεγάλη οθόνη που θα επηρέαζε μία ολόκληρη χώρα και ίσως μία κουλτούρα που θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο.

Τότε ήταν που γνώρισε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, Τζον Φορντ, ο οποίος του πρότεινε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία γουέστερν ταινία.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να συμμετέχει σε μικρές παραγωγές της εταιρείας «Fox» κερδίζοντας 75 δολάρια την εβδομάδα.

To Cowboy Bebop μεταμορφώνεται απο anime σε σειρά.

 

Την δεκαετία του 40 ο John Wayne θα έπαιζε σε μία σειρά από western φιλμς τα οποία θα τον έβαζαν στην τροχιά ενός μεγάλου σταρ που θα ενσάρκωνε μια για πάντα την γνήσια μορφή του καουμπόι.

Η ταινία που του έδωσε την ώθηση για μια επιτυχημένη καριέρα ήταν το Stagecoach και τότε ξεκίνησε να χτίζει το προφίλ του αρρενωπού σκληροτράχηλου καουμπόι.

Από τη δεκαετία του ’40 και για περισσότερα από είκοσι χρόνια έπαιξε σε δεκάδες ταινίες και απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές.

Ο John Wayne απέρριπτε τα γουέστερν που περιείχαν σκηνές έντονης βίας και σεξ και επισήμως, αυτός ήταν ο λόγος που αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον φυσικό του διάδοχο στα γουέστερν, τον Clint Eastwood.

O Clint Eastwood σου χαρίζει λίγο από την σοφία του.

 

Εκτός όμως από τα κλασικά του γουέστερν, ο John Wayne έπαιξε σε κλασικές πολεμικές ταινίες που τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Μερικές από τις πιο κλασικές του πολεμικές ταινίες ήταν τα Sands of Iwo Jima (1949), Flying Leathernecks (1951) και The Green Berets (1968).

Είχε έρθει αντιμέτωπος και με τον Frank SInatra ένα βράδυ σε γνωστό ξενοδοχείο του Λας Βέγκας.

Ο John Wayne προσπαθούσε να κοιμηθεί, αλλά η μουσική από το πάρτι που είχε διοργανώσει ο Sinatra στη διπλανή σουίτα δεν τον άφηνε.

Εκνευρισμένος χτύπησε την πόρτα της σουίτας και ζήτησε να μιλήσει με τον Sinatra.

Ο σωματοφύλακας του απάντησε ότι κανένας δεν μιλάει μαζί του και πιάστηκαν στα χέρια, με τον Wayne να σπάει μια καρέκλα πάνω του και να χαλάει το πάρτι του Sinatra.

Τι θα σου έλεγε σήμερα ο Frank SInatra για τις γυναίκες;

 

Το κοινό κουράστηκε με τους απλοϊκούς και ηρωικούς του ρόλους και ήθελε περισσότερο δράμα και αίμα, όσο οι δεκαετίες περνούσαν. Ο John Wayne όμως αποδείχτηκε χαμαιλέοντας.

Στο τρομερό γουέστερν True Grit του 1969, άρχισε να βγαίνει από τα στεγανά του «καλού ήρωα». Για τον ρόλο του εκεί κέρδισε το Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου. Στην τελευταία του ταινία του 1976, The Shootist, ενσάρκωσε έναν πιστολά ο οποίος είχε πλέον κουραστεί από τους ηθικούς του κώδικες και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής.

Ο John Wayne έχει μείνει στην ιστορία σαν ο ογκόλιθος των γουέστερν και άπειροι ηθοποιοί έχουν αντιγράψει το σκληρό του ύφος στην δραματική τέχνη.

Ο κινηματογράφος χρωστάει πολλά σε αυτόν τον άνθρωπο, ακόμη κι αν πολλοί ήταν εκείνοι που τον είχαν κατηγορήσει για έναν λαμπαδηφόρο του ψεύτικου Αμερικάνικου Ονείρου.

Στην τελική όταν ακούμε για cowboys, ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο κύριος John Wayne. Αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο και μιλάει από μόνο του. Όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του John Wayne που τον έκαναν τεράστιο σταρ παγκοσμίως:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved