Mark Lanegan: Ο τελευταίος μεγάλος ήρωας της grunge σκηνής

Ρίχνουμε μία ματιά στην πορεία του από τις αρχές των 90’s.

Ο Mark Lanegan είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα τώρα και πολλά χρόνια, ίσως από τότε που ήταν frontman των θρυλικών Screaming Trees.

Γεννημένος σε ένα σπίτι που κυριαρχούσε ένας αλκοολικός πατέρας και μία μητέρα που τον κακοποιούσε, πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Από τα 12 του χρόνια, όπως μας λέει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Sing Backwards and Weep», ήταν χαρτοπαίκτης, εθισμένος στο αλκοόλ, κλέφτης και μανιακός με το πορνό.

Στα 18 του είχε ήδη φάκελο στην αστυνομία για διαρρήξεις σε σπίτια, shoplifting, κστοχή ναρκωτικών, βανδαλισμό, ασφαλιστική απάτη, και 26 συλλήψεις για παράνομη κατανάλωση αλκοόλ.

Ο άνθρωπος δεν είχε κλείσει καν τα 20 και είχε ζήσει 7 ζωές.

Στα 21 του μπήκε στην μπάντα των Screaming Trees και κάπου εκεί αρχίζει μία ανοδική πορεία στην μουσική βιομηχανία, με το grunge να είναι στα καλύτερα του και τον Kurt Cobain να σπάει τα charts με το Nevermind.

Αυτά είναι τα demo από τις πρώτες μέρες των Nirvana. 

 

Από πολύ μικρή ηλικία ο Lanegan ήταν πολύ φίλοι με τον Cobain και είχαν ζήσει πολλές στιγμές μαζί στο Seattle.

Ο ίδιος λέει στην αυτοβιογραφία του πως ποτέ δεν ήθελε να είναι στους Screaming Trees αλλά αναγκάστηκε κάπως γιατί ήταν η μόνη του διέξοδος από την μικρή πάλη όπου γεννήθηκε, το Ellensburg της Washington (την αναφέρει χαρακτηριστικά σαν «dirty cow town»), για να πάει στο Seattle.

Στα 29 του και μετά από 8 άλμπουμ ζούσε πλέον στο Seattle, με ρόμπα και μποξεράκι, βλέποντας soap operas και καπνίζοντας σαν μανιακός, ο Lanegan ακούει το τηλέφωνο να χτυπάει αλλά δεν το σηκώνει ποτέ.

514OLZ4FGiL. SX329 BO1204203200

Ήταν ο φίλος του Kurt Cobain στην άλλη πλευρά της γραμμής. Λίγο πριν αυτοκτονήσει, εν έτη 1994.

Εκείνη την μέρα ο Cobain αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Τώρα στα 55 του χρόνια, από καιρό απεξαρτημένος από την ηρωίνη και το αλκοόλ, έχει πίσω του μία τρομερή σόλο καριέρα και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως η Isobel Campbell, o Greg Dulli και Queens Of The Stone Age.

Ο ίδιος ο Lanegan δεν θέλει να μιλήσει για την αυτοβιογραφία του. Κάθεται μπροστά από έναν καθρέπτη και υπογράφει βιβλία στους φανς, φοράει χοντρά γυαλιά αλλά ποτέ δεν γίνεται κάποια οπτική επαφή. Βγαίνει έξω και καπνίζει απανωτά τρία τσιγάρα, το τσιγάρο στριφογυρίζει μέσα στα δάχτυλα του που είναι γεμάτα με τατουάζ.

5582

«Ήταν πολλές οι στιγμές που ήθελα απλά να σταματήσω να γράφω αυτό το βιβλίο» λέει. «Έιχα όμως την υποχρέωση να το κάνω».

Η φωνή του είναι ακριβώς όπως όταν τραγουδάει, βραχνή, βαριά και γεμάτη γρέζι.

Ο Lanegan υποσχέθηκε στον φίλο του και παγκοσμίου φήμης εκλιπόντα σεφ, Anthony Bourdain, πως θα ολοκλήρωνε το βιβλίο.

«Δεν ήθελα να είναι άλλη μία βαρετή ροκ αυτοβιογραφία, ήθελα να είναι περισσότερο λογοτεχνία» λέει ο Lanegan.

To 2018 ο Bourdain αυτοκτονεί και ο Lanegan είχε ήδη φτάσει στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου.

«Έπρεπε να το τελειώσω, σαν υποχρέωση απέναντι του». Μετά προσθέτει κι ένα χιουμοριστικό σχόλιο: «Είχα ήδη εισπράξει το ένα τρίτο της αμοιβής και δεν μπορούσα να το πληρώσω πίσω, οπότε έπρεπε να το τελειώσω».

Όπως λέει ο ίδιος, οι γονείς του ήταν «προϊόντα» ακραίας φτώχειας και ωμής υποβάθμισης.

Πώς οι SunnO))) φτιάχνουν μέταλ μουσική για τις μάζες.

 

Η μητέρα του η Floy, όταν ήταν παιδί, είδε τον ίδιο της τον πατέρα να δολοφονείται έξω από το σπίτι τους. H ίδια ήταν πολύ σκληρή μαζί του από παιδί. Εκείνος προτιμούσε πάντα τον πατέρα του Dale. «Ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος, ο οποίος έπινε πολύ, ποτέ του όμως δεν μπόρεσε να με ελέγξει».

Στους Screaming Trees έμενε λόγω του ότι έβγαζε χρήματα κι έπρεπε να ζήσει. «Κυρίως τσακωνόμουν με τον Gary Lee Conner, τον κιθαρίστα. Είχα αποφασίσει να μείνω όμως γιατί έπρεπε να συντηρήσω το drug habit μου».

«Τον Kurt τον γνώριζα πολύ πριν γίνει superstar. Ήταν ένα γλυκό παιδί. Τότε δεν είχα σηκώσει το τηλέφωνο γιατί συνεχώς μου ζητούσε να του βρίσκω ναρκωτικά. Μια ζωή το σκέφτομαι. Ίσως αν το είχα σηκώσει τώρα ο Kurt να ήταν ακόμη μαζί μας».

«Είμαι ένα άτομο με πολλά ελαττώματα» λέει.

Τουλάχιστον έχει αυτογνωσία και φτιάχνει τρομερή μουσική. Αυτό εμάς μας φτάνει. 

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα σπουδαιότερα άλμπουμ του Μark Lanegan:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved