Η πολύπλευρη προσωπικότητα του James McAvoy

Ένας χαμελαίοντας της υποκριτικής, μέσα από 5 ρόλους που τον ανέδειξαν.

Στις μέρες μας έχουμε κατατάξει πολλούς ηθοποιούς με βάση το στοιχείο τους. Άλλος είναι κωμικός, άλλος του δράματος και το μόνο βέβαιο είναι ότι χάσαμε το μέτρημα με τους χαζοκομεντί. Όσο ανεβαίνουμε τα χολιγουντιανά σκαλιά ωστόσο, ανακαλύπτουμε πολλαπλές ικανότητες στους ηθοποιούς σε σημείο που να μην αρκούμαστε σε κάποιον που ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο είδος ταινίας, αλλά σε κάποιον που μπορεί να υποδυθεί με ευκολία πολλαπλά είδη.

Κάποτε ήταν ο Robert De Niro, μετά ήταν ο Edward Norton. Σήμερα λοιπόν αυτός ο κάποιος είναι ο James McAvoy.

 

 

Μπορεί σε πολλούς να μην γεμίζει το μάτι, καθώς μέχρι να συμμετάσχει στο «X-Men: First Class» του 2011 δεν θεωρείτο καν στην ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Σίγουρα δεν είναι το κλασικό πρόσωπο με την βαριά γοητεία που ταιριάζει σε έναν Σκωτσέζο, αλλά εκείνον της διπλανής πόρτας, με το χαμόγελο του 20χρονου που όμως κρύβει μέσα του μια πολυποίκιλτη προσωπικότητα.

«Ως κοντός άνδρας, συχνά έχω ακούσει πως είμαι πολύ κοντός για κάποιο ρόλο. Ή ακόμα και όταν κερδίσω κάποιο ρόλο, συμβαίνει να με κάνουν να νιώθω, πως φυσικά θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό…» έχει παραδεχτεί ο ύψους 1,70 ηθοποιός. Ακόμα και έτσι ωστόσο έχει βρει ήδη τον τρόπο να ξεχωρίζει μέσα στα μεγαθήρια της υποκριτικής φαρέτρας.

Διότι πλέον σε όποια ταινία μάθεις πως συμμετέχει ξέρεις πως έχεις πολλά να περιμένεις. Όχι όμως γιατί γνωρίζεις πραγματικά ότι θα προσδώσει κύρος και βαρύτητα στον ρόλο, αλλά γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις από εκείνον.

Πριν όμως διαβάσεις τις 5 κορυφαίες ερμηνείες του ρίξε μια ματιά και σε άλλες ταινίες που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του:

 

 

X-Men: First Class - Charles Xavier / Professor X

Βουτιά στο παρελθόν και στα origins των αγαπημένων μας μεταλλαγμένων της Marvel. Η ταινία που έδειξε τη δημιουργία των X-Men αλλά που έριξε φως στην άσπονδη φιλία μεταξύ των Charles Xavier και Erik Lehnsherr. Την αιώνια μάχη του Professor X και του Magneto.

Ξεχωρίζει γιατί: Στην πρώτη ταινία X-Men που δεν εστιάζει στον Wolverine, μαζί με τον Michael Fassbender ο McAvoy συνθέτει ένα μοναδικό δίδυμο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας καθόλη τη διάρκεια του φιλμ. Είναι η ταινία στην οποία ο Σκωτσέζος πιάνει έναν ήρωα με μεγάλο πρεστίζ και τον πλάθει με δικό του τρόπο, σε σημείο που μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο τον εικονικό Patrick Stewart που κατείχε μέχρι πρότινος τον ρόλο.

Διάβασε το αφιέρωμα που γράψαμε για τον Michael Fassbender.

 

Atomic Blonde - David Percival

Φαντάσου έναν James Bond σε γυναίκα. Αυτό ακριβώς «ντύθηκε» η Charlize Theron στο «Atomic Blonde» και όποιος βρέθηκε απέναντί της το μετάνιωσε πικρά. Ο μόνος που της έβαλε δύσκολα ήταν ο… συνεργάτης της, David Percival.

Ξεχωρίζει γιατί: Η επιβλητική Charlize τραβάει τα βλέμματα σε κάθε της ταινία, ωστόσο ο McAvoy αν και πιο κοντός καταφέρνει ανεβάσει το πρεστίζ της ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα χρειαστεί να αναμετρηθούν. Αρχικά συνεργάτης, ύστερα προδότης, ο Percival αποτελεί την κωμική πινελιά της ταινίας, αλλά αυτή η τρέλα στο μάτι σε κάνει να φοβάσαι πως ανά πάσα στιγμή θα κάνει κάτι το απρόβλεπτο. 

 

 

Atonement - Robbie Turner

Ένας έρωτας μετ’ εμποδίον κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η 13χρονη Briony Tallis μην μπορώντας να χωνέψει ότι η μεγάλη της αδερφή Cecilia έχει ερωτική σχέση με τον γιο της οικονόμου του σπιτιού Robbie Turner, τον κατηγορεί ότι είδε να τη βιάζει μαζί με την μικρότερη ξαδέρφη της. Ο Robbie οδηγείται στη φυλακή και ύστερα πολεμά στο μέτωπο, αλλά η αγάπη του για την Cecilia δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται.

Ξεχωρίζει γιατί: Στη μεταφορά του βιβλίου του Ian McEwan στην μεγάλη οθόνη, James McAvoy και Keira Knightley φέρνουν στη ζωή το πολύπαθο ζευγάρι και σε πείθουν από την αρχή ότι πρόκειται για πραγματικό έρωτα. Είναι τόσο έκδηλος ο πόθος σε κάθε του βλέμμα του McAvoy που υπερνικά τα στερεότυπα της εποχής και αναδεικνύουν το χαρακτήρα του σε έναν τύπο που επιθυμείς να ταυτιστείς απλά και μόνο γιατί ελπίζεις ότι η εξιλέωση βρίσκεται κοντά.

 

 

The Last King of Scotland - Nicholas Garrigan

Όταν ο γιατρός Nicholas Garrigan προσελήφθη από τον δικτάτορα της Ουγκάντα Idi Amin ως συμβουλός του, o Σκωτσέζος είχε μόνο σεβασμό για το άτομό του. Μετά από λίγο καιρό ωστόσο αυτός ο σεβασμός θα μετατραπεί σε ατέρμονο τρόμο και καθημερινό εφιάλτη, μόλις διαπιστώσει ότι πίσω από το πρόσωπο του αφεντικού του κρύβονται αιμοδιψείς προθέσεις ενός αδίστακτου δολοφόνου.

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι λογικό να γοητεύεσαι από την εύνοια ενός δυναμικού ατόμου, ωστόσο μόλις συνειδητοποιήσεις ότι από πίσω βρίσκεται ένα «τέρας», τότε κάθε στιγμή πλάι του σου προκαλεί ανατριχίλα. Ο McAvoy σε κάθε του σκηνή δίπλα στον επιβλητικό και βραβευμένο με Όσκαρ για τον συγκεκριμένο ρόλο, Forest Whitaker, με μια και μόνο ματιά του αποτυπώνει τον τρόμο που σου δημιουργεί μια τέτοια περσόνα, ενώ η καθημερινή του πάλη για επιβίωση είναι κάτι που σε απασχολεί μέχρι το τέλος της ταινίας.

 

 

Split - Kevin Wendell Crumb / The Horde

Όταν ο M. Night Shyamalan δημιουργούσε το «Unbrekable» κανείς δεν περίμενε ότι πολλά χρόνια αργότερα θα επέστρεφε με τον αντίπαλον δέος του. Όχι ένα συγκεκριμένα αλλά με 23 διαφορετικές προσωπικότητες παγιδευμένες στο σώμα του James McAvoy. Εν τέλει μας έδειξε τις 8 εξ αυτών αλλά κάθε μία ήταν και διαφορετική. Ιδιαίτερα η τελευταία.

Ξεχωρίζει γιατί: Όταν πρέπει να παίξεις τόσα διαφορετικά άτομα σε μια ταινία, οφείλεις να δημιουργήσεις ένα διαφορετικό περιβάλλον για τον καθέναν. Το ανατριχιαστικό με τον Horde του James McAvoy είναι ότι παρότι έχει το ίδιο πρόσωπο, οι εκφράσεις, οι φωνές και οι διαφορετικές κινήσεις σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρόκειται όντως για διαφορετικά άτομα. Ακόμα και αν για την τελευταία περσόνα δεν χρειαζόταν να μιλήσει πολύ.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved