Ημέρα της Γυναίκας: Εκείνες που δεν μας άφησαν να τις ξεχάσουμε

Δυναμικές, με όραμα και κυρίως πολλά κότσια, κατάφεραν να διαπρέψουν τον 20ό αιώνα η καθεμιά με το δικό της τρόπο. 

H σημερινή ημέρα δεν είναι σαν τις υπόλοιπες. Κάθε όγδοη ημέρα του Μάρτη, αποτελεί μια μέρα κινητοποιήσεων. Μια ημέρα διαμαρτυρίας και υποστήριξης της ισότητας, μία ημέρα που από το 1977 έχει θεσμοθετηθεί από τον ίδιο τον ΟΗΕ ως η ημέρα εορτασμού για την αξιολόγηση της γυναίκας στην κοινωνία. Με λίγα λόγια, η Μέρα της Γυναίκας.

Μια τέτοια ημέρα λοιπόν, είναι που γυναίκες όπως η Emmeline Pankhurst, η Ιωάννα της Λωραίνης, η Amelia Earhart και άλλες πολλές σπουδαίες κυρίες και δεσποινίδες, μετατρέπονται σε σημαίες και αποτελούν λόγο ταύτισης και παραδειγματισμού. Είναι οι κυρίες που δεν περίμεναν από την ιστορία να γράψει για εκείνες. Εκείνες διαμόρφωσαν την ιστορία.  

Τα γράφει υπέροχα ο Κώστας Χρήστου για την Σουφραζέτα των Γυναικών.

Επειδή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρητό του Μενάνδρου «Γυνή γαρ ουδέν οίδε πλην ό βούλεται» -«Η γυναίκα δεν ξέρει τίποτα εκτός απ’ αυτό που θέλει» για κάθε Μητέρα Τερέζα αυτού του κόσμου υπάρχει πάντα μία Κλεοπάτρα που άφησε το στίγμα της στην ιστορία καταφέρνοντας να περάσει το δικό της μέσω κάποιου αυτοκράτορα, καλή ώρα του Ιούλιου Καίσαρα και του Μάρκου Αντώνιου, ή η Αυτοκράτιρα του Βυζαντίου Θεοδώρα που την αδικεί ιστορία και το βαρύ όνομα του Ιουστινιανού. Άλλωστε πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εορτή, τιμούμε τη Γυναίκα του 2021 αφιερώνοντας ορισμένες γραμμές σε 5 γυναίκες του 20ού αιώνα που φέρουν μεγάλη ευθύνη στη διαμόρφωση του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα, για τους σωστούς ή τους λάθους λόγους.

 

Marilyn Monroe

To Χρυσό Κορίτσι του Hollywood, η πιο ιδιαίτερη και ανατρεπτική προσωπικότητα, που μάζευε άπειρο κόσμο για να την παρακολουθήσει, έδωσε άλλο νόημα στην γυναικεία πόζα –όλο και σε κάποιο σπίτι υπάρχει ένας πίνακας πορτρέτο της- και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το σέξι στοιχείο στην σημερινή κοινωνία, αποτελώντας ταυτόχρονα το απόλυτο γυναικείο πρότυπο.

Αξέχαστη γιατί: Η ζωή της θυελλώδης, πραγματικά ξεσήκωσε σκάνδαλο όταν μαθεύτηκε ότι είχε ότι είχε ποζάρει γυμνή για το περιοδικό Playboy σε μια κοινωνία συντηρητική απέναντι στη γυναίκα. Παντρεύτηκε τρεις φορές αλλά η παράνομη σχέση της με τον John F. Kennedy είναι αυτή που την στιγματίζει μέχρι σήμερα. Μια προσωπικότητα με πάθος που μέχρι σήμερα θεωρείται πως κακομεταχειρίστηκε και αποτελεί θύμα στις περισσότερες κακοτοπιές. Ακόμα και έτσι όμως έμεινε στην ιστορία για σωστούς λόγους. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 6η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

 

 

Mata Hari

Πριν την Marilyn ήταν η Mata. Μια γυναίκα μοιραία, αποτέλεσε ατραξιόν κατά τη διάρκεια του WWI με τον αισθησιακό χορό της, που το ερωτικό της ταμπεραμέντο θα της έδινε μόνιμη θέση στις μεγαλύτερες κρεβατοκάμαρες της εποχής, αλλά και πολλών ανώτατων αξιωματικών. Όλος ο αντρικός πληθυσμός «σκλαβώνεται» στο πέρασμά της, αλλά για κακή της τύχη η μεγαλομανία της, την έφερε αντιμέτωπη με τα παιχνίδια κατασκόπων.

Αξέχαστη γιατί: Σε μια περίοδο όπως αυτή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το να ανέβεις στη σκηνή δίχως ρούχα ήταν κάτι το ανήκουστο, ωστόσο για μια γυναίκα με επιρροή και το know how όπως η Mata, ήταν απλώς άλλη μια μέρα στη δουλειά. Είχε το χάρισμα εκτός από τον ιδιαίτερο χορό της, να «χορεύει» και δύο ολόκληρα στρατόπεδα. Το ότι είχε προσεγγιστεί τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους Γάλλους για να κατασκοπεύει εκατέρωθεν ήταν και αυτό που ουσιαστικά οδήγησε στην εκτέλεσή της από το γαλλικό απόσπασμα το 1917. 

 

 

Oprah Winfrey

Έχει κατακτήσει τον κόσμο με το μυαλό και την αποφασιστικότητά της. Ο κόσμος ακόμα δυσκολεύεται να της βρει ένα και μόνο επάγγελμα καθώς έχει διατελέσει ιδιοκτήτρια και διευθύντρια μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδότρια περιοδικών, συγγραφέας βιβλίων, τηλεοπτική παραγωγός μέχρι και ηθοποιός. Το ότι είναι η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, αν σκεφτεί κανείς τι δυσκολίες πέρασε στα παιδικά της χρόνια απλώς μεγαλώνει τον μύθος της.

Αξέχαστη γιατί: Είναι μία γυναίκα που της αρέσει να λέει τη γνώμη της και δεν θα δεχτεί πιέσεις να πει κάτι διαφορετικό. Μέσω του talk show που φέρει το όνομά της έχει φέρει άπειρους διάσημους, ανοίγοντας πολλά κεφάλαια και στόρι που απασχολούν καθημερινά τον διεθνή τύπο. Δεν είναι περίεργο το ότι η επιρροή της Oprah στον κόσμο και ειδικά σε αυτόν της Αμερικής είναι τόσο μεγάλη που πολλοί θέλουν να την δουν μια μέρα και Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Η Oprah μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θελήσει», έχει πει ο φίλος της Richard Cher. Το αν θα το κάνει, ο χρόνος θα δείξει.

 

 

Υοko Ono

Την κοιτάζεις και δεν σου λέει τίποτα αν δεν ξέρεις την ιστορία της. Στα μάτια του απλού κόσμου είναι μια τύπισσα από την Ιαπωνία, μόλις όμως βάλεις τον παράγοντα John Lennon στο πλάι η κατάσταση σοβαρεύει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν κατάφερε απλώς να του κλέψει την καρδιά, αλλά να τον «κλέψει» η ίδια από την αγκαλιά της συζύγου του, Cynthia Lennon.

Αξέχαστη γιατί: Το «αντροχωρίστρα» θα μπορούσε να είναι παράσημο στο κεφάλι της Yoko Ono –δεν τυχαίνει συχνά άλλωστε μια τέτοια τύπισσα να εξιτάρει έναν τόσο θρυλικό καλλιτέχνη, όπως ο John-, ωστόσο η ιστορία την κατατάσσει σε ένα από τα πλέον μισητά άτομα, τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Σπιουνιές για τον Ringo Star στο αριστερό αφτί του John, κράξιμο για τον Paul McCartney στο δεξί και οι θρυλικοί Beatles έλαβαν τέλος. Έτσι απλά επειδή το ήθελε εκείνη.

 

 

Princess Dianna

Κάποτε ήταν απλώς η Dianna Spencer, μετά τον γάμο της με τον «αιώνιο» διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίγκιπα Κάρολο, έλαβε τίτλους όπως η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Δούκισσα της Κορνουάλης, Δούκισσα του Ρόθσι και Κόμισσα του Τσέστερ. Όλος ο κόσμος ωστόσο αναγνωρίζει ένα και μόνο όνομα: Πριγκίπισσα Dianna. Την γυναίκα που άφησε εποχή για το φιλανθρωπικό της έργο, με το μοναδικό χάρισμα να τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της.

Αξέχαστη γιατί: Το ότι οι Βρετανοί δεν είχαν σε εκτίμηση τον Πρίγκιπα Κάρολο δεν αποτέλεσε ποτέ κοινό μυστικό. Ωστόσο το θυελλώδες διαζύγιό του με την Dianna σε συνδυασμό με την απίστευτη αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό της, ουσιαστικά αποτέλεσαν την ταφόπλακα προς το πρόσωπό του. Ο τραγικός της θάνατος, σε τροχαίο το 1997, στο Παρίσι –που εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά- απλώς ισχυροποίησαν τη θέση της στην ιστορία.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved