Peter Lindbergh: Ο σπουδαίος φωτογράφος που άλλαξε τη μόδα

Όταν ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους μόδας του πλανήτη, πέρασε στην ιστορία.

Σήμερα θα γιόρταζε τα 76 του χρόνια. Τελικώς ο Γερμανός Peter Lindbergh στις 3 Νοεμβρίου του 2019 άφησε πίσω του μια σπουδαία συλλογή εικόνων που δεν θα σβήσουν ποτέ στο χρόνο.

Ο μάγος του φακού είχε μια μακρά ιστορία συνεργασίας με τη Vogue, βάζοντας την υπογραφή του σε δεκάδες εμβληματικά εξώφυλλα.

Μάλιστα, η τελευταία του φωτογράφιση ήταν για λογαριασμό της βρετανικής Vogue με τίτλο “Forces For Change”, μια συλλεκτική έκδοση που έφερε την επιμέλεια της δούκισσας του Sussex, Meghan Markle και για πολλούς θεωρείται ήδη ιστορική.

Με τον φακό του, κατάφερε να μαγνητίσει τη δύναμη στα πρόσωπα 15 γυναικών που με τη δράση τους αλλάζουν τον πλανήτη.

Δες τη μόνη γυναίκα που δεν ενέδωσε στον James Bond.

 

Η φωτογράφιση έλαβε χώρα σε τρεις ηπείρους και κράτησε αρκετές μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί. «Έκανε τους πάντες να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους», δήλωσε ο Edward Enninful, διευθυντής της British Vogue.

«Μερικές φορές αγχώνομαι ότι είμαι ένας ηλικιωμένος βλάκας, αλλά είναι τόσο υπέροχο που φωτογραφίζω αυτό το project», δήλωσε πριν λίγο καιρό για τη συνεργασία του με τη βρετανική Vogue, που έμελλε να είναι και η τελευταία της ζωής του.

Ο εκλεπτυσμένος και κινηματογραφικός τρόπος με τον οποίο τραβούσε τις λήψεις του έχει χαρακτηρίσει την ιστορία της φωτογραφίας και της μόδας.

Αξεπέραστα θεωρούνται τα πορτρέτα του για τα ημερολόγια Pirelli και οι καμπάνιες του για διάσημους οίκους μόδας.

Γεννήθηκε το 1944 στην Ανατολική Γερμανία και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου.

Αφού ταξίδεψε για δύο χρόνια στην Ισπανία και το Μαρόκο, κατάλαβε ότι η μεγάλη του αγάπη είναι ο φακός και αποφάσισε να σπουδάσει φωτογραφία στο Ντίσελντορφ.

Δες τα πιασίματα της Hope Howard.

 

Ήταν αυτός που έγραψε ιστορία – πάλι στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue – συστήνοντας τον Ιανουάριο του 1990 πέντε από τα πιο επιδραστικά supermodels που αργότερα κατέκτησαν τον πλανήτη: Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington και Tatjana Patitz.

Πήγε τη φωτογραφία μόδας ένα βήμα παρακάτω, τοποθετώντας τις εικόνες του στο πλαίσιο μιας αφήγησης ή ενός σεναρίου.

Η μουσική του Kurt Weill, το θέατρο του Bertolt Brecht, το Βερολίνο του Μεσοπολέμου, η ζωγραφική του Max Beckmann και οι ταινίες του Fritz Lang ήταν από τις σημαντικότερες επιρροές του, που καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν την τέχνη του. Έκλεισε στις εικόνες του τη ματαιοδοξία, τις φευγαλέες λεπτομέρειες, την αξεπέραστη λάμψη και το αστείρευτο ταλέντο των πιο γνωστών ανθρώπων του πλανήτη.

Εικόνες που θα μείνουν για πάντα στις αίθουσες των μεγαλύτερων μουσείων για να τις θαυμάζουμε.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις κάποιες από τις πιο εμβληματικές του φωτογραφίες:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved