Γιατί ο George Lazenby είναι ο πιο αντιπαθητικός James Bond;

Μία ματιά στο πυροτέχνημα του franchise που άφησε το κοινό του διχασμένο.

Αν συζητήσεις με κάποιον ισόβιο φαν των ταινιών του James Bond και θα σου πει ότι ο George Lazenby ήταν ο «τουρίστας» του franchise. Ο τύπος που πέρασε και δεν άγγιξε. Ήταν ο άνθρωπος που καλέστηκε να γεμίσει τα παπούτσια του Sean Connery με το ''On Her Majesty’s Secret Service'' και παρότι είχε μηδενική εμπειρία από υποκριτική, ήταν ο μοναδικός James Bond που προτάθηκε για βραβείο BAFTA – πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού μάλιστα. Μετά την πολυσυζητημένη σκηνή του No Time To Die που εμφανίζει τον Daniel Craig σε γαμπριάτικο κοστούμι, το μυαλό μας πήγε με την μία στον 007 του Lazenby και στην ταινία του. Και ψάξαμε όλα όσα πήγαν στραβά με αυτόν τον Bond.

 

 

Από μηχανικός, αστέρας του modeling

Ο Lazenby δεν ήταν καν Άγγλος. Ή έστω Σκωτσέζος. Ήταν Αυστραλός και μέχρι και σήμερα οι Άγγλοι δεν θέλουν πολλά πάρε-δώσε με τους πρώην εγκληματίες που αποίκησαν την μακρινή ήπειρο στο όνομα της βασίλισσας. Ο Lazenby μεγάλωσε με δύο τεράστια πάθη τα οποία κρατάνε στην ψυχή του μέχρι και σήμερα: τα αυτοκίνητα και τις γυναίκες. Για το δεύτερο δεν χρειάστηκε να κάνει σπουδές, αλλά φρόντισε για το πρώτο να εργαστεί ως μηχανικός ώστε να μάθει όλα όσα χρειάζεται ένα καλό αυτοκίνητο για να παραδώσει τα μέγιστα στους δρόμους. Πρόλαβε και δούλεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ως μηχανικός, αλλά το πάθος του για τις γυναίκες του άλλαξαν τα σχέδια. Κάποια στιγμή το 1963 τα παράτησε όλα και ακολούθησε στο Λονδίνο μία γυναίκα που είχε ερωτευτεί. Βρήκε δουλειά ως πωλητής αυτοκινήτων στο βορειοδυτικό Λονδίνο, αλλά γρήγορα τον εντόπισε scouter από πρακτορείο modeling. Ο Lazenby έκανε τόσο εκπληκτική δουλειά σαν μοντέλο που έφτασε να βγάλει σε μία χρονιά -σε σημερινή αναλογία- 250.000 ευρώ. Το πρόσωπο του ήταν στις περισσότερες από τις διαφημίσεις και ήταν κάπου εκεί, που τον πρόσεξε ο πιο ανέλπιστος τύπος. Ο Albert Broccoli.

 

Κάνε εδώ το απόλυτο James Bond κουίζ.

 

O νέος James Bond

Η παραίτηση του Sean Connery είχε πέσει στο τραπέζι σαν χειροβομβίδα και η παραγωγή ήξερε πως θα δυσκολευόταν να κρατήσει το franchise ζωντανό αν δεν έβρισκε έναν ηθοποιό που να μπορεί να συνεχίσει την επιτυχία του Connery. Η επιλογή του George Lazenby, όπως λέει ο μύθος, συνέβη όταν ο Broccoli τον γνώρισε στο μπαρμπέρικο που κουρευόντουσαν μαζί. Ωστόσο ο παραγωγός τον είχε ήδη προσέξει από μία διαφήμιση και όταν αποφάσισε να ρωτήσει για εκείνον, έμαθε το μπαρμπέρικο το οποίο επισκεπτόταν και αποφάσισε να τον συναντήσει εκεί.

Ο Lazenby λέγεται πως έκανε καλή εντύπωση στην οντισιόν. Φόρεσε ένα Rolex Sumbmariner, έφτιαξε τα μαλλιά του σαν posh Άγγλος και μάλιστα φόρεσε ένα κοστούμι από την Saville Row που προοριζόταν για τον Sean Connery. Δεν είχε καθόλου εμπειρία, αλλά είχε αυθορμητισμό, κάτι που έκανε τον δικό του Bond πιο «ζωντανό». Ο σκηνοθέτης Peter Hunt που στις προηγούμενες ταινίες είχε εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και film editor, τον έβαλε να γυρίσει μία σκηνή δράσης. Ο Lazenby χτύπησε κατά λάθος με μία γροθιά τον υπεύθυνο των σκηνών με κασκαντέρ, αλλά το λάθος του λέγεται πως στάθηκε κρίσιμο για την επιλογή του. Είχε το παρουσιαστικό, το ύψος, την ομορφιά και το μόνο που του έλειπε ήταν η αγριάδα ενός πράκτορα. Και το έβγαλε και αυτό. Ο ίδιος ο Lazenby θα σχολίαζε στο ντοκιμαντέρ Becoming Bond πως «Είδαν 300 άτομα για τον ρόλο, αλλά πιστεύω πως ήταν το background μηχανικού που τους κίνησε το ενδιαφέρον. Κέρδισα μία οντισιόν και στη συνέχεια τον ρόλο».

 

 

To Her Majesty’s Secret Service

Η ταινία έκανε την πρώτη της πρεμιέρα στο Λονδίνο λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1969. Ο Lazenby είχε εμφανιστεί έχοντα μακρύτερα μαλλιά και γενειάδα, κάτι το οποίο δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τον James Bond της ταινίας αλλά ο λόγος ήταν απλός: ο Lazenby είχε αποφασίσει πως δεν θα πρωταγωνιστούσε σε επόμενη. Η ταινία τα πήγε καλά, αλλά ο Lazenby όχι. Παρότι οι κριτικές της εποχής ήταν διθυραμβικές για το στόρι, την φωτογραφία  και για την -τότε- επαναστατική τεχνολογία του stereo, ο Lazenby ήταν από την πρώτη στιγμή το μήλο της Έριδος. Για την παραγωγή ήταν η ιδανική «μετραγραφή», ενώ οι κριτικοί έψαχναν να βρουν έστω και μία σκηνή που θύμιζε τον Bond που άφησαν με τον Connery. Δεν τους άρεσε που ήταν υπερβολικά στιλάτος, δεν τους άρεσε το posh του upper class πράκτορα και σε γενικότερες γραμμές δεν τους άρεσε τίποτα. Ο Lazenby ωστόσο προτάθηκε για Σταρ της Χρονιάς στα Golden Globe Awards (σ.σ.: έχασε από τον Jon Voight) και μέχρι το τέλος της ίδια χρονιάς είχε προτάσεις για 18 διαφορετικές ταινίες. Με το πέρασμα των χρόνων, η ταινία κέρδισε όλο και περισσότερες θετικές κριτικές, με τον Steven Soderbergh να την αναφέρει ως την απόλυτη James Bond ταινία του.

 

 

Η αποχώρηση, οι γυναίκες και το πυροτέχνημα

Ο ίδιος ο Lazenby λέει δέχτηκε την πρόταση να υπογράψει για έξι ταινίες και να πάρει 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά είναι πολλοί που πιστεύουν ότι απλά τα φούσκωσε για να δημιουργήσει περισσότερο ντόρο γύρω από το όνομά του. Για τον ίδιο τα πράγματα ήταν πιο απλά. «Είναι δύσκολο να φοράς κοστούμι όταν διασχίζεις την περίοδο της Εποχής των Χίπηδων και των Λουλουδιών» θα παραδεχόταν αργότερα ο Lazenby. Μετά την ταινία είχε γίνει με βεβαιότητα το σύμβολο αρρενωπότητας που έψαχναν οι γυναίκες, αλλά όχι οι γυναίκες που ο ίδιος ήθελε. Ο ίδιος ίσως να μην το σκέφτηκε ποτέ, αλλά η εμφάνιση και το lifestyle του τα έλεγαν όλα. Ο Lazenby ήθελε να περνάει παρέα με γυναίκες που πήγαιναν στο Woodstock, που χόρευαν σε πάρτι στο σπίτι με πολύ ποτό και κάνοντας μαριχουάνα και ζώντας σαν playboy. Όλα αυτά με μία κουλτούρα πολύ διαφορετική από τον τρόπο με τον οποίο την ασκούσε ο Bond, που θα προτιμούσε να την πέσει στο κορίτσι του κλαμπ όπου θα έπαιζε baccarat. «Έπαιζα με πέντε γυναίκες ταυτόχρονα  την ημέρα και δεν με ένοιαζε καθόλου» έλεγε στο ντοκιμαντέρ ο Lazenby. «Ήταν η εποχή που απλά ήθελα να περάσω καλά» σχολίασε και θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν ο μοναδικός Bond που όντως τον έφαγαν οι γυναίκες.

Για τον περισσότερο κόσμο, ο Lazenby είναι η μελανή σελίδα στο franchise του James Bond, ενώ για άλλους ο ηθοποιός που θα μπορούσε να ωριμάσει μέσα από αυτές τις ταινίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρωταγωνίστησε σε μία από τις καλές ταινίες του franchise, με τον ίδιο να είναι μέχρι και σήμερα ο χαμηλότερος σε βαθμολογία Bond στις προτιμήσεις του κοινού. Φταίει η απειρία του; Η βιασύνη της παραγωγής; Ο ίδιος ο Broccoli; Το πρόβλημα ήταν πως ο Lazenby ήθελε απλά να περνάει καλά. Και το να είσαι ηθοποιός χρειάζεται κάτι περισσότερο από καλό look. Αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο ιδανικός για να συνεχίσει, αλλά το γεγονός ότι σήμερα που είναι 80 χρονών δεν έμεινε γνωστός για καμία άλλη του εμφάνιση, σίγουρα λέει πολλά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved