Pablo Picasso: Μια ζωή περικυκλωμένος από γυναίκες

Ο πιο αναγνωρίσιμος ζωγράφος του 20ού αιώνα, είχε μια ιδιαίτερη και πολυτάραχη σχέση με το γυναικείο φύλο. 

Όταν ο Carl Jung είδε από κοντά τους πίνακες του Pablo Picasso, τον χαρακτήρισε σχιζοφρενή. Μπορεί και να ήταν, μπορεί και όχι. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι πως μιλάμε για το μεγαλύτερο εγωκεντρικό κάθαρμα που κράτησε ποτέ πινέλο. Για τον συγκεκριμένο, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν είναι απαραίτητα κακοί και ούτε φυσικά τον μειώνουν. Στις μεγάλες προσωπικότητες, έχουμε την τάση να παραβλέπουμε τις ατέλειες ή να τις μεταμορφώνουμε σε προτερήματα. Ο Pablo Picasso, όχι μόνο ανήκει σε αυτό τον κλειστό κύκλο με την ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά ίσως να είναι ο ίδιος αυτός που τον δημιούργησε. Δεν έκανε λάθη, διότι ο περίγυρός του αρνιόταν να του τα αναγνωρίζει. Όσοι το έκαναν, εκτός από τον ίδιο, έχαναν και το μυαλό τους.

«Χρειάζεται αρκετός καιρός για να γίνεις νέος». Το βάθος αυτής της φράσης, είναι αρκετό για να μας πνίξει. Ο τρόπος που επέλεξε να ζήσει τη ζωή του, καθρεφτίζεται σε αυτά τα λόγια. Όσο ο Πικάσο μεγάλωνε ηλικιακά, τα παιδικά και ανώριμα αισθήματα όπως αυτά του θυμού, του εγωισμού και της εκδίκησης, μεγάλωναν μέσα του. Ήταν ένα παιδί που αγαπούσε τους ταύρους, τις γυναίκες και το δράμα. Όχι να το βιώνει ο ίδιος, αλλά να το δημιουργεί και να το ζουν άλλοι. Οι περισσότερες γυναίκες της ζωής του και κυρίως αυτές που υπήρξαν μούσες του, αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα. Οι ιστορίες τους, μαρτυρούν τις δυσκολίες του να βρίσκεσαι στη ζωή του πιο αναγνωρίσιμου ζωγράφου όλων των εποχών.

 

Πέντε πράγματα που δεν ήξερες για τον Πάμπλο Πικάσο:

 

 

Η πρώτη μούσα του ήταν η Fernande Olivier, η γυναίκα που βρέθηκε σε πολλά έργα του κατά τη «Ροζ Περίοδο». Όσο περνούσε ο καιρός, ο Picasso γινόταν όλο και πιο κτητικός. Εκείνη τον άφησε για να γίνει ίσως η μοναδική γυναίκα που βγήκε αλώβητη από τη συνύπαρξη μαζί του. Η φυγή της έμοιαζε αρκετά με ένα «παιχνίδι» που παίρνει ζωή και αποφασίζει να φύγει από τα χέρια ενός παιδιού. Μην ξεχνάτε, ο Πάμπλο, ήταν ένα τέτοιο.

Η Eva Goeul, ήταν η επόμενη μούσα του και θεωρείται το κέντρο του κυβισμού, η γυναίκα που υπήρξε η απόλυτη έμπνευση των έργων του. Όταν εκείνη πέθανε από φυματίωση, ο νεαρός τότε ζωγράφος θα επισκεφτεί την Ιταλία. Εκεί θα γνωρίσει την Olga Khokhlova, μια Ρωσίδα μπαλαρίνα. Θα γίνει η πρώτη του γυναίκα και μαζί θα αποκτήσουν έναν γιο, τον Paulo. Οι πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις του Πάμπλο, θα οδηγήσουν την Όλγα στην ολική ψυχική κατάρρευση. Παρά τις προσπάθειές της να αποτραβηχτεί από εκείνον, το αποτύπωμά του θα μείνει για πάντα πάνω της.

 

 

Η επόμενη στη λίστα με τις κατακτήσεις του Πικάσο, θα είναι η Marie-Thérèse Walter η οποία θα μείνει έγκυος όσο εκείνος ήταν παντρεμένος με την Όλγα Κόκχλοβα. Ο δημιουργός της Γκερνίκα, ήταν 29 χρόνια μεγαλύτερός της και ο θαυμασμός της για εκείνον, τον διευκόλυνε στο κομμάτι της χειραγώγησης. Ούτε η κόρη τους, η Μάγια, δεν μπόρεσε να τον σταματήσει από την αναζήτηση για μια νέα επιβεβαίωση της σημαντικότητάς του. Μια νεαρή φωτογράφος και ζωγράφος, η Ντόρα Μαρ, θα μπει στη ζωή του. Για την ακρίβεια, ο Πάμπλο έγινε μέρος της δικής της.

Όπως η Όλγα, έτσι και εκείνη, θα τραυματιστεί ψυχικά από τη σχέση τους. «Μπορεί σαν καλλιτέχνης να είσαι εκπληκτικός, αλλά ηθικά μιλώντας, είσαι ένα τίποτα». Ήταν μια αλήθεια που κανείς δεν είχε τολμήσει να ξεστομίσει και εκείνη τη φώναξε δυνατά όταν έμαθε πως μια κοπέλα με το όνομα Francoise Gilot, είναι η νέα του κατάκτηση. Μαζί με την 21χρονη φιλόδοξη ζωγράφο θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Κλοντ και την Παλόμα. Στο βιβλίο της, Life with Pablo, γράφει για τα όσα έζησε μαζί του πριν τον παρατήσει λόγω της έντονης συμπεριφοράς του.

Στα 79 του χρόνια, θα παντρευτεί ξανά. Η νέα του γυναίκα ακούει στο όνομα Jacqueline Roque και θα μείνει στο πλευρό του μέχρι εκείνος να πεθάνει. Όταν εκείνη θεώρησε πως είχε ολοκληρώσει όσες ενέργειες ήταν απαραίτητες για την μεταθανάτια ζωή των έργων του Pablo, αυτοκτόνησε. Κανένα ανθρώπινο ον το οποίο άγγιξε ο Pablo Picasso δεν είχε μια κανονική ζωή. «Όταν θα πεθάνω, θα υπάρξει ένα ναυάγιο, και όπως συμβαίνει πάντα με τα μεγάλα πλοία, πολλοί άνθρωποι θα βυθιστούν μαζί μου». Η προφητεία βγήκε αληθινή.

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved