DB Cooper: Ο αεροπειρατής με το Bourbon

H απίστευτη ιστορία του «Zodiac των αιθέρων» που δεν τον βρήκε ποτέ το FBI.

Οι ιστορίες μυστηρίου πάντα έκρυβαν μια γοητεία παραπάνω από όλες τις άλλες (τυπικές) ιστορίες. Άνθρωποι που έρχονται για να προκαλέσουν την προσοχή των Αρχών και τελικά να εξαφανιστούν από προσώπου Γης, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Πέραν του μυστηρίου με την περσινή σύλληψη Λιβανέζου υπηκόου στη Μύκονο, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι τρομοκράτης και ο διαβόητος αεροπειρατής της TWA του 1985 -σε αυτή βασίστηκε η ταινία «Delta Force» με τον Chuck Norris- θυμήθηκα την μοναδική ιστορία αεροπειρατή που δεν βρέθηκε ποτέ. Εκείνου που την έκανε «αλεξίπτωτο» με 200.000 δολάρια και το FBI τον έψαχνε επίσημα ως το 2016 σε μία περίπτωση άλυτου μυστηρίου που θυμίζει το δολοφόνο Zodiac στις ΗΠΑ. Του περιβόητου D.B. Cooper.

 

 

24 Νοεμβρίου 1971, ημέρα του Thanksgiving: Ένας άνδρας γύρω στα 40 με το όνομα Dan Cooper αγοράζει πληρώνοντας 20 δολάρια σε μετρητά εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την πτήση 305 της Northwest Orient Airlines από το Portland προς το Seattle. Οι μάρτυρες τον περιγράφουν ως έναν άνδρα ύψους περίπου 1,80 που φορούσε μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και μία μαύρη γραβάτα. Λόγω της Ημέρας το αεροπλάνο είχε μόνο 36 επιβάτες, περίπου το 30% όσων χωρούσε. Με την ολοκλήρωση της επιβίβασης ο Cooper κάθεται στη θέση 18C και όταν το αεροπλάνο είναι πια στον αέρα ζητά από την αεροσυνοδό να του σερβίρει bourbon με σόδα και της δίνει στο χέρι ένα σημείωμα.

Η αεροσυνοδός Florence Schaffner νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο «ραβασάκι» ξαναμμένου επιχειρηματία δεν ανταποκρίνεται αρχικά. Στη συνέχεια, της απευθύνεται χαμηλόφωνα και της λέει «δεσποινίς καλύτερα να διαβάσετε το σημείωμα, έχω μαζί μου βόμβα». Αφού η αεροσυνοδός το διάβασε, ο Cooper της ζήτησε να καθίσει δίπλα του και τις έδειξε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε στη βαλίτσα του.

Ο αεροπειρατής-μυστήριο έκλεισε τη βαλίτσα, ενημέρωσε τη Schaffner για τα αιτήματα του και εκείνη με τη σειρά της τα μετέφερε στον πιλότο. Ήθελε 200.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα ευρείας κυκλοφορίας (δηλ. των 20 δολαρίων αφού τα χαρτονομίσματα των 50 και των 100 δολαρίων δεν πολυκυκλοφορούσαν ακόμα και πριν την εποχή του πλαστικού χρήματος), 4 αλεξίπτωτα (2+2 εφεδρικά) και ένα βυτιοφόρο ανεφοδιασμού να περιμένει στο Seattle για να ανεφοδιάσει το αεροσκάφος μόλις προσγειωθεί εκεί. Όταν η αεροσυνοδός επέστρεψε από το cockpit του πιλότου, είδε τον Cooper να φορά σκούρα γυαλιά ηλίου.

 

 

Άλλη αεροσυνοδός περιγράφει τον Cooper ως εντελώς ήρεμο, καλοσυνάτο, χωρίς καμία σκληρότητα ή αγριάδα στη συμπεριφορά του. Στη συνέχεια ζήτησε ένα δεύτερο bourbon και νερό, πλήρωσε για το ποτό του και πήγε να δώσει φιλοδώρημα στη Schaffner, ενώ ζήτησε να παρασχεθεί γεύμα στα μέλη του πληρώματος που θα τον ακολουθούσαν από το Seattle προς την πόλη του Μεξικού ύστερα από την απελευθέρωση των 36 επιβατών μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων του από την αεροπορική εταιρεία και το  . Εδώ αξίζει να πούμε ότι πρόκειται όχι μόνο για την εποχή πριν την 11η Σεπτεμβρίου που άλλαξε τον κόσμο και την αεροπλοΐα για πάντα, αλλά τότε που στα αεροδρόμια στις ΗΠΑ δεν έψαχναν καλά-καλά τα πράγματα των επιβατών ειδικά για τέτοιες εσωτερικές πτήσεις ρουτίνας.

Ο Cooper έλαβε 10.000 μη προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων που οι πράκτορες του FBI φωτογράφησαν και ζήτησε αλεξίπτωτα πολιτικής και όχι στρατιωτικής χρήσης. Αφού η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε οι 36 επιβάτες έφυγαν σώοι. Μετά από περίπου 2 ώρες και διαπραγματεύσεις για το σχέδιο πτήσης και το χαμηλό υψόμετρο στο οποίο θα πετούσε το Boeing 727, απογειώθηκε με τον Cooper και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Στη συνέχεια τους κλείδωσε στην καμπίνα του πιλότου και έμεινε πίσω μόνος του. Ύστερα από άλλες 2 ώρες ο πιλότος άκουσε να χτυπά ο συναγερμός για την ενεργοποίηση της πίσω σκάλας του αεροπλάνου. Ο «ατσαλάκωτος» αεροπειρατής είχε εξαφανιστεί στον αέρα σε κάποιο απροσδιόριστο σημείο της διαδρομής μεταξύ του Seattle και του Reno της Nevada παίρνοντας μαζί του 2 αλεξίπτωτα και τα 200.000 δολάρια σε 20δόλαρα.

Το μέρος στο οποίο είχε πηδήξει και προσγειωθεί με το αλεξίπτωτο ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί λόγω της μεγάλης απόστασης που διένυσε το Boeing. Μέχρι να καταλάβουν τα μέλη του πληρώματος ότι ο Cooper έφυγε, είχε γίνει... καπνός. Ούτε όμως τα μαχητικά αεροσκάφη που συνόδευαν την πτήση αντιλήφθηκαν κάποιον να πηδά από το αεροσκάφος. Ακολούθησαν πολυετείς ανακρίσεις, έρευνες και η σύλληψη ενός άνδρα με το όνομα Dan Cooper που δεν είχε καμία σχέση.

 

 

Από τις εκτενείς έρευνες του FBI με τον κωδικό NORJAK ( Northwest Hijacking) δεν προέκυψε ποτέ η πραγματική ταυτότητα του Cooper παρότι ανακρίθηκαν περισσότεροι από 800 ύποπτοι και οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε περίπου 20 που βρίσκονταν κοντά στο προφίλ του αεροπειρατή. Οι θεωρίες μυστηρίου, συνωμοσίας και οι επιστημονικές έρευνες ακόμα και για το αν ο Cooper επέζησε της πτώσης αποτελούν αγαπημένο θέμα συζήτησης ανάμεσα σε πρώην πράκτορες του FBI.

Μοναδικό χειροπιαστό στοιχείο; Το 1980 ένας 8χρονος κοντά στην πόλη Vancouver της πολιτείας της Washington ανακάλυψε δεσμίδα με 5.800 δολάρια στις ακτές ενός ποταμού της περιοχής. Τα διαβρωμένα χαρτονομίσματα ταίριαζαν στο σειριακό αριθμό με εκείνα του αεροπειρατή. Κατά καιρούς 2-3 Aμερικανοί φέρονται να ομολόγησαν σε συγγενείς τους πριν πεθάνουν ότι ήταν ο Cooper, αλλά καμία ομολογία δεν στέκει. Πέραν τούτου παρότι έχουν επιστρατευθεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες ερευνητές, διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες και έχουν γίνει πολλές δημοσιογραφικές έρευνες, το FBI αποφάσισε το 2016 να κλείσει επίσημα την υπόθεση και θα την ξανανοίξει μόνο υπό έναν όρο: εάν κάποιος φέρει τα αλεξίπτωτα ή τα χρήματα.

Ή σε περίπτωση που ένας 85χρονος Αμερικανός (όσο θα είναι ο αεροπειρατής με το Bourbon και όχι με το Ρούμι εάν ζει ακόμα) συλληφθεί στις διακοπές του στη Μύκονο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved