Ο Graham Greene και η κατασκοπεία

Πώς ένας συγγραφέας επηρέασε τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο.

O Graham Greene, γνωστός συγγραφέας εξαιρετικών και κλασικών μυθιστορημάτων, υπηρέτησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και ίσως, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ήταν από τους πρώτους κατασκόπους που είχε «κάπως» τρελές ιδέες.

Ο αθεόφοβος δεν δίστασε να προτείνει στους ανωτέρους του την ίδρυση ενός οίκου ανοχής για «ψάρεμα» πληροφοριών από τους αντίπαλους στρατιώτες αλλά η πρότασή του -φυσικά- απορρίφθηκε από τους ανωτέρους του σαν «πολύ ακριβή λύση».

Στο πόστο του στο Freetown της Αφρικής μία από τις αρμοδιότητες του ήταν να ξεσκεπάζει λαθρέμπορους διαμαντιών από την Αγκόλα, μία αποικία της «ουδέτερης» Πορτογαλίας (οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τα διαμάντια για την κατασκευή εργαλείων ακριβείας οπότε η αποστολή ήταν υψίστης σημασίας).  

 

 

Έπρεπε να προσέχει για Γερμανούς κατασκόπους στην Δυτική Αφρική και να έχει το νου του για μία ξαφνική επίθεση των Γάλλων στο Vichy. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε James Bond αλλά η δουλειά του σαν κατάσκοπος ακόμη και σήμερα θεωρείται εκπληκτική από τους ιστορικούς.

Δες τι γράψαμε για τη Μάτα Χάρι

Η κατασκοπεία ήταν από πάντα στο αίμα του. Ο θείος του Greene, Sir William Graham Greene, ήταν μόνιμος γραμματέας στο συμβούλιο του στρατού της Μεγάλης Βρετανίας κι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο στήσιμο της Ναυτικής Μυστικής Υπηρεσίας. Ο αδερφός του Greene ήταν κατάσκοπος των Ιαπώνων τη δεκαετία του ’30. Η νεότερη αδερφή του Ελίζαμπεθ ήταν στον SIS από το 1938 στη Μέση Ανατολή.

Ο Graham Greene ήταν ειδικευμένος να αποκωδικοποιεί γράμματα και να στρατολογεί νέους κατασκόπους. Οι ικανότητες του πέρασαν και στα τρομερά αληθοφανή μυθιστορήματα του όπως το Power and the Glory (1940) και το Confidential Agent (1939). 

Μπορεί ο Graham Green να ήταν ένας απόλυτα επιτυχημένος συγγραφέας, γνώριζε όμως εκ πείρας το αντικείμενο του, δηλαδή την κατασκοπεία, κι αυτό φαίνεται και στα γραπτά του.

Ένας συγγραφέας που πραγματικά αξίζει να διαβάσεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved