10 πράγματα που θέλω να έχουν μάθει οι κόρες μου μεγαλώνοντας

Πώς είναι να προετοιμάζεις τα παιδιά σου για την κοινωνία του σήμερα.

Δεν ξέρω ποια είναι η στιγμή που νιώθεις έτοιμος να δώσεις μαθήματα ζωής. Συμβουλές. Μπορεί και ποτέ. Η Εύα είναι πια 18. Χρονών όχι μηνών. Μεγάλη. Δεν ένιωσα έτοιμος όταν την αντίκρισα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Δεν νιώθω ούτε και τώρα. Το ίδιο και με την Έλενα. Που είναι δέκα. Επίσης χρονών. Νιώθω πολύ μπούφος απέναντι στα παιδιά. Σαν το αυτοκίνητο που καίει ντίζελ απέναντι σε ένα διαστημόπλοιο που έχει ένα ντεπόζιτο γεμάτο νιτρογλυκερίνη. Μεγαλώνοντας τις, το μόνο που είχα στο μυαλό μου ως κριτήριο ήταν η αγάπη. Να ξέρουν πως ότι κάνω για εκείνες, ότι συμβουλή τους δίνω είναι από και με αγάπη. Μαγικό συστατικό. Σκέφτηκα 10 συμβουλές-επιθυμίες για τη ζωή τους. Μπορεί να τις τους έχω ήδη πει. Μπορεί και όχι. Σίγουρα τους τις έχω δείξει. Με τον τρόπο μου. Άλλοτε με λόγια και άλλοτε με πράξεις. Ή παραδείγματα. Βλέπεις η ζωή είναι γεμάτη από στιγμές. Κάποιες περνάνε και άλλες μένουν. Ξεχώρισε και αξιοποίησε αυτές που μένουν. Και οι άλλες όμως δεν σου είναι περιττές. Γιατί είναι ζωή. Η ζωή σου. Η ζωή σας. Αν μπορούσα θα τις είχα μόνιμα «κολλημένες» πάνω μου. Με αυτό το «χριτς-χρατς». Για να ξέρω ότι δεν θα τις πειράξει κανείς. Αλλά θα φύγουν. Αυτό είναι το φυσιολογικό.

Οπότε ας έχουν αυτές τις 10 συμβουλές για μπούσουλα… 

 

MV5BOTI2MzM3MWUtNmZlMS00NDRkLWI5

 

1. Να είναι ειλικρινείς. Στις σχέσεις, στις φιλίες, στις δουλειές. Ακόμη και στις… έχθρες τους. Να τα λένε όπως τα νιώθουν. Να πηγαίνουν ευθεία. Ακόμη και πάνω στον τοίχο. Αλλά θα τα έχουν καλά με το… μαξιλάρι τους. Τον μεγαλύτερο κριτή όλων.


2. Να μην τσιγκουνεύονται. Γενικά. Από τα χρήματα μέχρι την αγάπη. Κανείς δεν πείνασε επειδή έδωσε ένα ευρώ παραπάνωγια να περάσει καλά ή για να κάνει ένα δώρο στον φίλο του. Είναι άλλο να μην είσαι σπάταλος και άλλο να είσαι τσιγκούνης. Και κατ’επέκταση μίζερος. Επίσης: Η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που όταν το μοιράζεσαι, δεν λιγοστεύει. Πολλαπλασιάζεται.

 


3. Να είναι καθαρές. Δεν έχει σημασία αν φοράς ακριβά ρούχα ή οικονομικά. Αν φοράς μάρκες. Αρκεί να μην σε… φοράνε εκείνα και πάνω απ΄όλα να είσαι καθαρός. Να μοσκοβολάς. Παντού και πάντα.


4. Να έχουν αξιοπρέπεια. Να μην δώσουν ποτέ σε κανέναν το δικαίωμα ότι μπορεί να τις «πατήσει». Με οποιονδήποτε τρόπο ή κόστος. Να βγαίνουν από μία σχέση/φιλία/δουλειά με τον ίδιο τρόπο που μπήκαν. Όρθιες. Να τους ανήκει ο εαυτός τους.


5. Να μην είναι αχάριστες. Η αχαριστία είναι ποινικό αδίκημα. Το μεγαλύτερο. Πρέπει να εκτιμάς και το παραμικρό που θα σου προσφέρει κάποιος. Και να προσπαθείς να το ανταποδώσεις. Να μην ξεχνάς ποτέ τι σου δόθηκε και από ποιον.

 

film 4407 i am sam hi res 91bce5c1

 


6. Να μην πληγώσουν ποτέ κάποιον εκούσια. Ναι, προφανώς και θα πληγώσουν όπως και θα πληγωθούν. Αλλά να μην είναι στόχος να ανοίξεις στον άλλο «πληγή». Να μην το κάνεις συνειδητά.


7. Να μην δεχτούν ΠΟΤΕ τη βία. Να μην αφήσουν το παραμικρό περιθώριο στον άλλον να σκεφτεί ότι μπορεί να τις χτυπήσει. Άσε που αν το σκεφτεί θα αναλάβει ο μπαμπάς.

 


8. Να κυνηγάνε τα όνειρα τους. Καμία μάχη δεν είναι χαμένη πριν τη δώσεις. Και κανείς δεν μπορεί να σου απαγορέψει να ονειρεύεσαι. Κυνήγα τα δικά σου όνειρα. Κανενός άλλου. Σίγουρα όχι αυτά που έχω εγώ για σένα. Γιατί η ζωή είναι δική σου. Μόνο. Όπως και η ψυχή σου. Μην τη θυσιάσεις για ένα… όνειρο.

 

fatherdaughter feajpg

 

 9. Να σέβονται το κορμί τους. Εκείνες πρώτες. Αν δεν θέλεις να σου φέρονται πρόστυχα μην είσαι πρόστυχη. Είναι άλλο το ωραίο, έστω το σέξι κι άλλο το πρόστυχο, το φτηνό. Δεν είστε φτηνές. Είστε οι ακριβές μου.

 

10. Να μπαίνουν πάντα στα… παπούτσια του άλλου. Πριν πάρεις μια απόφαση για τον φίλο, τον συγγενή, τον γκόμενο, τον άντρα, το παιδί σου μπες στη θέση του. Και ζύγισε όλα τα δεδομένα. Μετά πράξε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved