Το British Gangsters δεν αστειεύεται

Η σειρά-κειμήλιο που δείχνει ότι οι Άγγλοι gangsters δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα και από κανέναν.

Από το θέατρο μέχρι τη μουσική και το σινεμά μέχρι το ποτό, η ατάκα ‘‘English do it better’’ είναι ίσως από  τις πιο διαδεδομένες. Και δεν είναι υπερβολή. Κάπως έτσι έρχεται να κολλήσει και το όλο κομμάτι των gangsters και των συμμοριών. Δηλαδή, οκ, ξέρουμε τι ήταν ικανή να κάνει η  cosa nostra αν σε είχε βάλει στο μάτι, αλλά δεν πάει το μυαλό σου για την ωμή, ημίτρελη και άνευ όρων βία που πραγματοποιούσαν οι αγγλικές συμμορίες. Τα μέλη της αδίστακτα, υπό την επήρεια του αλκοόλ και των ναρκωτικών, μπορούσαν να σκοτώσουν άνθρωπο για την πιο μικρή αφορμή. Ο Mad Frankie Fraser. Ο Jimmy the Weed για τον οποίο έγραψαν τραγούδι οι Thin Lizzy. Ο Patsy Manning και Stephen "The Devil" French. Oνόματα άγνωστα σε σένα αλλά που έκαναν την αστυνομία να τρέμει από τον φόβο της.

 

 

Όλα αυτά ωστόσο μπήκαν σε μία σειρά από τον συγγραφέα Brian Anderson στο βιβλίο Faces, το οποίο έφτασε μέχρι τα χέρια του σκηνοθέτη Bruce Burgess. Το British Gangsters: Faces of The Underworld έγινε διαθέσιμο για τον κόσμο τον Ιούνιο του 2014 και παρουσίασε όλους τους εν ζωή gangsters που έδρασαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζοντας συμμορίες και τις ιστορίες του που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Αφηγητής και παρουσιαστής της τηλεοπτικής σειράς των 14 συνολικά επεισοδίων που προβλήθηκαν σε δύο κύκλους, ήταν ο Bernard O’Mahoney, ο ιδρυτής της συμμορίας Essex Boys του οποίου ο πατέρας και ο παππούς υπήρξαν «στρατιώτης» των Kray Twins – των δίδυμων gangster που γνώρισες μέσα από την ταινία Legend με τον Tom Hardy.

 

38 Eddie Richardson

 

Το British Gangsters κερδίζει στις ιστορίες, για τον βασικό λόγο ότι δεν είναι στημένες. Δεν είναι αυτό το βαρετό Χολιγουντιανό concept με τις τέλειες ληστείες, τα καλοστημένα δολοφονικά χτυπήματα και τις σχεδόν μυθικές έριδες. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Κάποιος μαθαίνει κάτι για κάποιον. Μπαίνει σε ένα μπαρ ή τον περιμένει σε ένα στενό και τον δολοφονεί χωρίς να νοιαστεί για τον απόηχο της πράξης. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι τακτικοί θαμώνες της φυλακής. Κάποιοι θα βγουν πιο γρήγορα, αλλά θα κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Δέχονται τις συνέπειες, αλλά δεν προδίδουν την «φίρμα», όπως αποκαλούν την συμμορία. Οι γειτονιές δεν μιλούν. Στο Μάντσεστερ, κανείς δεν τολμάει να καρφώσει τον Jimmy the Weed από τους Quality Street Gang, γιατί είναι αγαπητός και δεν πουλάει ναρκωτικά στα παιδιά. Στη Γλασκόβη, ο αντίστοιχος Νονός ακούει στο όνομα Walter Norval και οι στρατιώτες του της XYY Gang,  παίρνουν όρκο σιωπής. Όταν πεθαίνει το 2014 από πνευμονία τον Αύγουστο του 2014, μέλη των Clash παίζουν το I Fought The Law ενώ μεταφέρεται το φέρετρο.

 

JS44998669

 

Όλα αυτά σε ένα κορυφαίο γκανγκστερικό ντοκιμαντέρ, το οποίο συνεχίζει να συναρπάζει τους πιστούς του genre μέχρι σήμερα. Με κορυφαίες ιστορίες και πρόσωπα που αξίζει να γνωρίζεις. Αν δεν το έχεις δει, έρχεται καλοκαίρι. Κάνε το μικρό αυτό δώρο στον εαυτό σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved