Sam Giancana: Ο αρχιμαφιόζος που αγαπούσε την Showbiz

Ο κολλητός του Frank Sinatra ήταν μια νέα μόδα για το οργανωμένο έγκλημα.

Είναι ένα όνομα που προκαλεί ανατριχίλα, ιδιαίτερα στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος. Πολλοί τον ξέρουν ως τον πλέον βίαιο κάπο της Μαφίας του Σικάγου, άλλοι ως τον τύπο πίσω από τη δολοφονία του J.F.K. ή αυτόν που συνεργάστηκε με τη CIA για να «φάνε» τον Fidel Castro. Ο Sam «The Cigar» Giancana ήταν όλα αυτά, αλλά η ιστορία στάθηκε πολύ πιο φιλική από όσο θα έπρεπε μαζί του.

Διότι πέρα από τη σκληράδα, τις απάνθρωπες πράξεις και τα εγκλήματα, στους κύκλους του κόσμου η κληρονομιά του γράφει: O φίλος του Frank Sinatra.

 

 

Σίγουρα δεν ήταν και το καλύτερο παιδί

Ως έφηβος ακόμα ήταν στη συμμορία του Al Capone και έμαθε τα μυστικά του παιχνιδιού πλάι στον καλύτερο. Ο Capone βλέποντας σε αυτόν το κοφτερό μυαλό και τον αδίστακτο χαρακτήρα τον ξεχώρισε αμέσως και άρχισε να «εξημερώνει» έναν νέο διάδοχο που θα κουβαλούσε με απόλυτη επιτυχία το έργο που ο ίδιος είχε ξεκινήσει. Μόνο που ο Giancana ήταν μια άλλη ιστορία. Δεν ήταν σαν το αφεντικό του. Του άρεσε η μεγάλη ζωή και το φαίνεσθαι, κάτι που στους κύκλους της Μαφίας έμοιαζε ανήκουστο. Πέραν αυτού όμως οι επιλογές του ήταν ένα θέμα που βασάνιζε τη φαμίλια και τους συνεργάτες του, ενώ ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του στάθηκε πολλές φορές αφορμή στο να γίνει κινούμενος στόχος για τις Αρχές και τις αντίπαλες Οικογένειες.

Παρόλα αυτά κανείς δεν τον ακουμπούσε. Ο Giancana είχε τα κονέ και τον καλύτερο τρόπο για να τα αξιοποιήσει. Στη φαρέτρα των φίλων του βλέπεις δεν είχε μόνο παράνομους και σκληρόπετσους μαφιόζους, αλλά πρόσωπα της showbiz και του πολιτικού κόσμου. Στην κορυφή της λίστας του, η οικογένεια Kennedy.

 

giancana4

 

Ο κάπο της Φαμίλιας του Σικάγου μάλιστα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκλογή του John F. Kennedy, καθώς θα του χαρίσει την ψήφο των συνδικάτων που έλεγχε η Μαφία στηρίζοντας και οικονομικά την καμπάνια του. Δεν θα το έκανε όμως έτσι, ήθελε και αντάλλαγμα. Όχι όμως λεφτά ή κάποια τροποποιημένη νομοθεσία που να βολεύει το οργανωμένο έγκλημα. Ο Giancana το μόνο που ζήτησε ήταν απλώς να παραβρεθεί σε δείπνο στον Λευκό Οίκο. Τίποτα άλλο, απλά και μόνο για να φαίνεται στην κορυφή του παγόβουνου.

Δυστυχώς η χάρη δεν θα του γίνει ποτέ και ο Giancana δεν θα το συγχωρέσει ποτέ στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα αποδειχτεί ποτέ. Έτσι και αλλιώς είχε άλλο άσο στο μανίκι.

 

9

 

 

Και αυτός ο άσος ονομαζόταν Frank Sinatra

Για τον πολυαγαπημένο τραγουδιστή πολλά έχουν γραφτεί για τη σχέση του με τη Μαφία, ένα θέμα που ανέκαθεν προσπαθούσε να αποφεύγει έτσι ώστε να μην στοχοποιείται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο χαρακτήρας του Johnny Fontaine στο «Godfather Franchise» έχει επηρεαστεί από τον ίδιο. Σε μια περίοδο μάλιστα που θεωρείται ο άρχοντας του είδους του, η εικόνα πλάι στους άρχοντες του οργανωμένου εγκλήματος μόνο κακό μπορούσαν να του κάνουν. Αντιθέτως όμως έκαναν καλό σε εκείνους, κάτι που ίσχυε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Giancana.

Ο διάσημος μαφιόζος ήξερε πως πλάι στον Sinatra έμενε σε θέση ισχύος σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, αλλά κυρίως αυτό που κατάφερνε ήταν να λαμβάνει γνώση και το πώς να βιώνει αυτό που αποκαλούσε «καλή ζωή».  Μετά το θάνατο της γυναίκας του το 1954 ο Giancana εθεάθη πολλές φορές με γνωστές γυναικείες παρουσίες δίπλα του όπως η τραγουδίστρια Phillys McGuire και ένα διάσημο call girl, την Judith Exner, που λέγεται ότι την μοιραζόταν με τον J.F.K.

Μεγαλύτερο παράσιμό του ωστόσο, ήταν με διαφορά η Marilyn Monroe

 

Ο καλός ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται

Σύντομα όμως θα άρχιζαν τα δύσκολα για τον Giancana, τις επιχειρήσεις του αλλά και τη σχέση του με τον Sinatra. Ο Robert Kennedy ως Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια προσπάθειά του να «καθαρίσει» το τοπίο, εξαπέλυσε ένα τρομερό ανθρωποκυνηγητό κόντρα στη Μαφία, κάτι που δημιούργησε «σύννεφα» στις σχέσεις του με τους Kennedy αλλά και τον ίδιο τον Sinatra.

Ο Robert πίεζε συνεχώς τον Frank για πληροφορίες και το πρωτοπαλίκαρο του Giancana, Johnny Formosa, πρότεινε στο αφεντικό του να τον εκτελέσουν. Ο Sam σε άλλες περιπτώσεις θα το είχε κάνει δίχως δισταγμό, όμως στην περίπτωση του Sinatra δεν μπορούσε να το κάνει. Ήταν ο φίλος του και ο πιο ισχυρός «δεσμός» του στην showbiz. Ήταν ο τύπος που ιδανικά θα ήθελε να είναι αλλά η φύση της δουλειάς του δεν τον άφηνε. Και κάπως έτσι οι δυο πλευρές απομακρύνθηκαν.

 

sin

 

Ο Giancana μπορεί να μην έχει όνομα βαρύ όπως του Al Capone ή Charles «Lucky» Luciano, ωστόσο παραμένει ένας τύπος που έπαιξε διαφορετικά το παιχνίδι του Μαφιόζου, βρίσκοντας «δίαυλο επικοινωνίας» μεταξύ της showbiz και του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως είχε κάνει και ο Bugsy Siegel.

Διέφερε σε κάθε του κίνηση, από το ότι δεν «καθάρισε» ως όφειλε έναν άνθρωπο (Sinatra) που όλοι φοβόντουσαν ότι θα καρφώσει τη Φαμίλια, στο ότι δεν είχε πρόβλημα να παραβεί τους θεμελιώδεις Νόμους της Μαφίας –κάτι που του κόστισε τη θέση του- μέχρι και ότι αντί να γιορτάζει τα γενέθλια του στις 24 Μαΐου του 1908 εκείνος το επέλεγε πάντα να το κάνει τη 15η ημέρα του Ιουνίου. Επειδή έτσι ήθελε.

Ο Sam the Cigar τελικώς θα δολοφονηθεί 4 μέρες μετά 67ά του γενέθλια, δεχόμενος 7 σφαίρες στο κεφάλι, λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί σε επιτροπή της Γερουσίας που εξέταζε την πιθανότητα συμμετοχής του σε μία από τις πολλές συνομωσίες της CIA κατά της ζωής του Fidel Castro.

.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved