Assosiated Press Το τεράστιο ψυχικό ανάστημα του Peter Dinklage

Ο ηθοποιός που δεν χρειάστηκε βραβεία για να κερδίσει τον κόσμο.

Ίσως να είναι ντροπή που δεν γνώριζα τον Peter Dinklage σαν ηθοποιό πριν το Game of Thrones. Θυμάμαι, μετά βίας, μία σειρά από εμφανίσεις του στην τηλεοπτική σειρά Nip/Tuck, με τους πιο ψαγμένους να λένε πως το Station Agent, η ταινία που τον ανέδειξε, είναι μία από τις καλύτερες που γυρίστηκαν στις αρχές του 2000.

 

 

Πέρασαν 10 χρόνια για να τη δω και χάρηκα να διαπιστώσω όλη αυτή την ευγένεια και την μεγαλοπρέπεια που σου βγάζει ένας τύπος σαν τον Dinklage. Δεν ήταν ποτέ τυχαίος. Είχε πάντα το ταλέντο και απλά έπιασε από τα μαλλιά την ευκαιρία. Όπως προσπαθεί να κάνει και ο Tyrion Lannister.

 

 

Μετά το τέλος της τρίτης σεζόν του Game of Thrones, γνωστό lifestyle περιοδικό είχε ρωτήσει μεταξύ άλλων τον ηθοποιό αν θα έκανε παρέα σε ένα πάρτι με τον Tyrion. «Οπωσδήποτε. Έχουμε την ίδια άποψη για τον κόσμο τριγύρω μας και θα βρίσκαμε αρκετά κοινά για τον τρόπο με τον οποίο μας έχουν φερθεί. Δεν θα ήταν συζήτηση μίσους. Απλά θα τσουγκρίζαμε τα ποτήρια και θα λέγαμε ο ένας στον άλλο τι καλά τα καταφέραμε». Ήταν μία δήλωση που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για την πραότητα και την γαλήνη που έβγαζαν οι λέξεις. Δεν θέλω να σταθώ στον νανισμό αυτόν καθ’αυτόν. Μπορώ όμως να φανταστώ, πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι άλλοι τριγύρω σου. Μπορώ όμως να φανταστώ και πόσο πιο γλυκιά είναι μία νίκη που κερδίζεις. Ότι το συναίσθημα και η δήλωση «τα κατάφερα» προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερη ικανοποίηση. Και αυτή δεν μετριέται με βραβεία Emmy. Όσο και αν τα αξίζεις. 

 

 

Ο Dinklage όσον αφορά την εμφάνιση του, είχε δηλώσει πως όταν ήταν πιτσιρικάς συνήθιζε να είναι μόνιμα θυμωμένος. Μετά το αποδέχτηκε προσπαθώντας να βρει ειρήνη. Αυτή την αναζήτηση του δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα την μοιραζόταν με έναν ήρωα της φανταστικής λογοτεχνίας που όπως ο Peter,έτσι και αυτός, ψάχνει την δική του θέση στον κόσμο. Ένα από τα χειρότερα σχόλια που είχα διαβάσει κάποτε, ήταν πως ο Dinklage «Παίζει καλά τον νάνο γιατί μπαίνει στο πετσί του ρόλου και τον αντίκτυπο της εμφάνισης». Πόσο άδικο ακούγεται αυτό για έναν ηθοποιό που υιοθετεί και βρίσκει κοινά με τον ήρωα του;

 

 

Ο λόγος που ο Dinklage ήταν ο ιδανικός Tyrion, δεν έχει να κάνει με το ότι χωράνε στα ίδια ρούχα. Έχει να κάνει πως μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τη ζωή. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, θα ήταν αδερφές ψυχές. Δεν έχω γνωρίσει τον Dinklage και ούτε πρόκειται, αλλά κάτι μου λέει πως βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Tyrion. Ότι μοιράζονται την ίδια αγωνία και τις ίδιες σκέψεις που τους προκαλούν αυπνίες, αλλά την ίδια στιγμή έχουν τέτοια αποφασιστικότητα και δύναμη που πολλές φορές θα απορούν και οι ίδιοι για το πόσο καλά τα κατάφεραν και πόσο μακριά έχουν φτάσει. Ο λόγος που αγαπήσαμε τον Tyrion τόσο πολύ, είναι επειδή ενσαρκώνεται από έναν ηθοποιό που έχει την ίδια αντίληψη για τη ζωή. Που έχει βρεθεί στην ίδια θέση, ακόμη και αν δεν έχει λογοδοτήσει μπροστά σε δικαστήριο του King’s Landing.

 

 

Δεν του χρωστάμε λοιπόν μόνο μία υπέροχη εμφάνιση σε μία υπέροχη σειρά. Του χρωστάμε όλη αυτή την μοναδική οξυδέρκεια που χρησιμοποίησε για να παρουσιάσει τον ρόλο. Την πρόκληση του να είσαι ο Peter και την ικανότητα να σκέφτεσαι την κάθε κίνηση όπως ο Tyrion. Ή και ανάποδα πολλές φορές.

Κλείνοντας και χάρη στην πένα του George R.R. Martin, να πούμε πως ο Tyrion Lannister υπήρξε και διδακτικός χαρακτήρας. Μέσα από τις συνομιλίες του και τια ατάκες του, δίδαξε πράγματα τα οποία αντιμετωπίζεις καθημερινά, ακόμα και αν δεν βρίσκεσαι στο πλευρό μίας βασίλισσας. Και θα διακρίνεις εύκολα πως οι παρακάτω θα μπορούσαν να μιλούν για σένα.

Και ο Peter είναι αυτός ο γίγαντας που θέλουμε να βλέπουμε εκεί έξω. Εντός και εκτός οθόνης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved