Πώς το «Black Mirror» έγινε ο αγαπημένος μας εφιάλτης

Η σειρά-φαινόμενο ξεκινά και πάλι και μια συντάκτρια θυμάται τα επεισόδια που στοίχειωσαν τη σκέψη της.

Η sci-fi ανθολογία του Charlie Brooker που ξεκίνησε όντας ένα outsider στο Channel 4 της Αγγλίας και το 2015 εξαγοράστηκε από την πλατφόρμα – κολοσσό του Netflix, επιστρέφει στις 5 Ιουνίου με την 5η σεζόν. Τρία νέα επεισόδια («Smithereens», «Rachel, Jack and Ashley Too», «Striking Vipers») και ηθοποιοί που πλέον έρχονται από μεγάλα blockbusters του Hollywood, όπως οι Avengers (βλ. Anthony Mackie – «Falcon», Pom Klementieff – «Mantis») φέρνουν μαζί τους όλον τον high-tech προβληματισμό που μπορούσαμε να ζητήσουμε.

Η μέρα είναι κοντά , γι’ αυτό κι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε τα 3 επεισόδια που στοίχειωσαν τη σκέψη μας -μέχρι στιγμής.

 

3. Metalhead

Ένα επεισόδιο που βρίσκεται στις πρώτες τρεις θέσεις, όχι επειδή δεν υπήρχαν άλλα που να μας αρέσουν περισσότερο, αλλά κυρίως για το ζήτημα που θίγει και που φαίνεται να είναι το μέρος, στο οποίο πηγαίνει η ανθρωπότητα, με τέρμα τα γκάζια και χωρίς να κοιτάει πίσω. Το περίτεχνα στημένο, post-apocalyptic σκηνικό σε μεταφέρει ψυχρά και ωμά σε ένα μέλλον, όπου τα ρομπότ (aka τεχνολογία) έχουν καταλάβει τον κόσμο και οι άνθρωποι ζουν κυνηγημένοι σα μειονότητα, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους. Σκοτεινό, ανατριχιαστικό, αλλά όχι και τόσο παράλογο σα σενάριο…

 

2. White Christmas

Το «White Christmas» είναι η σταθερή αξία της σειράς κι αυτό φαίνεται και μόνο αν σκεφτείς ότι υπάρχουν εκατομμύρια φανς του «Black Mirror» σε όλον τον κόσμο και όλοι του δίνουν μία θέση στο top 3 τους. Το special επεισόδιο του 2014 αφήνει τον John Hamm να αναλάβει τα ηνία και να ενώσει τρεις διαφορετικές ιστορίες με έναν κοινό παρονομαστή: τη χειραγώγηση του ανθρώπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ένας άπειρος με τις γυναίκες άντρας που προσλαμβάνει έναν τεχνολογικό guru για να τον καθοδηγήσει βήμα – βήμα για να το πώς να «ρίξει» την outsider τύπισσα που του αρέσει. Μία μπλαζέ κι αφόρητα στον κόσμο της πλούσια που φτιάχνει ένα αντίγραφο ή -καλύτερα- μία προσομοίωση του εαυτού της για να την υπηρετεί για πάντα μέσα από την αιώνια φυλακή ενός «cookie». Μία απόσπαση ομολογίας από έναν δολοφόνο που έχει θάψει στο υποσυνείδητό του το φόνο… Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις ιστορίες; Τον John Hamm, φυσικά.

 

1. San Junipero

Ο ύμνος του «Black Mirror», η ωδή του Sci-Fi, δραματικού σύμπαντος κι η χαρά κάθε tech lover παίρνει σάρκα και οστά με το «San Junipero», που, όσες φορές και να το συζητήσουμε, δε θα σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε ΤΙ  ΗΤΑΝ  ΑΥΤΟ  ΠΟΥ  ΕΙΔΑΜΕ. Γιατί, ok, όλα τα επεισόδια έχουν κάτι που σε προβληματίζει για το πού πηγαίνει τέλος πάντων ο κόσμος μας, όμως, σε αυτό, ο Brooker μάλλον ήθελε να μας κάνει να τον θυμόμαστε για πάντα -και τα κατάφερε περίφημα.

Yorkie και Kelly στο προσκήνιο κι ένα σκηνικό που ξεκινάει με μία φαινομενικά πιο ρομαντική διάθεση και καταλήγει να εξελίσσεται σε ένα εγκώμιο του high-tech, όπου οι άνθρωποι έχουν την επιλογή να μεταφέρουν τη συνείδησή τους σε μία τεχνητή πραγματικότητα και να ζήσουν εκεί για πάντα. Απλά mind blown και σταματάμε εδώ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved