Ο Mark Twain δεν ήταν ο συγγραφέας που έχεις συνηθίσει

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον άνθρωπο πίσω από τα «μεγάλα μυθιστορήματα».

Αν ήσουν συγγραφέας, θα ήθελες το βιβλίο σου «The Adventures of Tom Sawyer» ή το «The Adventures of Huckleberry Finn», να έχει ως όνομα δημιουργού το Samuel Langhorne Clemens ή το Mark Twain; Το πρώτο ήταν το κανονικό, το δεύτερο, το καλλιτεχνικό. Εσύ ποιο θα επέλεγες; Μάλλον το δεύτερο, αν και μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο.

Αυτό το πρόσωπο, όμως, δεν περίμενε κανείς να ζήσει, να μεγαλώσει και να γίνει ένας σπουδαίος συγγραφέας. Γεννήθηκε 2 μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο, κάτι που μέχρι τα 7 του χρόνια, τον ταλαιπώρησε με διάφορες αρρώστιες. Αυτή ήταν μία λεπτομέρεια που μπορεί να μην γνώριζες. Ακολουθούν άλλες 5.

Αν και η εκπαίδευσή του ήταν περιορισμένη, ο Mark Twain κατάφερε βρει δουλειά ως μαθητευόμενος τυπογράφος, μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1848. Η συγκεκριμένη δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική, όμως ήταν αυτή που τον έφερε κοντά με τη δημοσιογραφία και φυσικά τη συγγραφή. Τα πρώτα του, μικρά σατιρικά κείμενα δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν. Ήταν μόλις 15 ετών. Όχι και άσχημα, έτσι;

Ένας ανήσυχος άνθρωπος, τις περισσότερες φορές, έχει πολλά ενδιαφέροντα. Ένα δεν είναι ποτέ αρκετό γιατί δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη του όρεξη για αναζήτηση, κυρίως εσωτερική. Ο τότε Samuel Langhorne Clemens, έπιασε δουλειά, στα 17 του, ως βοηθός καπετάνιου. Στα χρόνια αυτά, πέρα από τις διάφορες τραγωδίες που βίωσε όπως την έκρηξη πλοίου και τον χαμό ενός φίλου του, ανακάλυψε έναν καινούριο εαυτό, τον Mark Twain.

Γνώριζες πως αυτό που χαρακτηρίζεται ως το «μεγάλο μυθιστόρημα», το βιβλίο «The Adventures of Huckleberry Finn», είναι βασισμένο σε πραγματικό πρόσωπο; Σύμφωνα με τον ίδιο τον Twain, αυτός είναι ο Tom Blankenswip, ένας άντρας που γνώριζε από μικρή ηλικία.

 

mark

 

Ο Twain ήταν ένας εξαιρετικός συγγραφέας και ολόκληρος ο κόσμος των γραμμάτων, του χρωστάει για τη συνεισφορά του. Το ίδιο έκανε και o Twain σε επιχειρηματίες, δηλαδή χρωστούσε. Μετά την επιτυχία των βιβλίων του, επέλεξε να ασχοληθεί με την επένδυση σε γραφομηχανές. Χρεοκόπησε. Η δακτυλογράφηση σε αυτές και η έκδοση βιβλίων, του ταίριαζαν καλύτερα.

Το πιο επιτυχημένο του βιβλίο, ήταν το «Innocents Abroad», κάτι αρκετά δύσκολο αφού μιλάμε για την πρώτη του ολοκληρωμένη του δουλειά. Συνήθως, τα βιβλία που ακολουθούν, είναι καλύτερα από το πρώτο και αυτό γιατί ένας συγγραφέας, ωριμάζει με τα χρόνια. O Twain, όμως, επέλεξε να κάνει το όνομά του γνωστό χωρίς να περιμένει τον χρόνο ή να βασιστεί σε μια καλή κριτική. Τι έκανε για αυτό;  Έγραψε ο ίδιος μια κριτική με ψεύτικο όνομα. Φυσικά, εκείνη εκθείαζε το βιβλίο του. Αρκετά έξυπνο.

Τι λες, ήταν ο Mark Twain ένας ακόμα συνηθισμένος συγγραφέας;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved