Ο Guy Fawkes έγινε επαναστατικό σύμβολο χωρίς να το ξέρει

Η ιστορία του ανθρώπου πίσω από τη γνωστή μάσκα και τι πραγματικά συνέβη στις 5 Νοεμβρίου.

Μία πράξη που μπορεί σήμερα να θεωρηθεί άτακτη, μπορεί αύριο να θεωρηθεί επιτακτική ή και το αντίστροφο. Οι καταστάσεις διαφέρουν μεταξύ τους και μεταλλάσσονται ανάλογα τη χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να γίνει και με φυσικά πρόσωπα εκτός από πράξεις που ανεστάλησαν ή διακόπηκαν γιατί είχαν πάνω τους σταμπαρισμένο το δίπολο του καλού και του κακού. Τέτοια περίπτωση είναι και ο Guy Fawkes. Τον 17ο αιώνα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένας προδότης. Στις μέρες μας, με τη βοήθεια των κόμιξ, της ταινίας V for Vendetta και της οργάνωσης των Anonymous, θεωρείται ίσως το πιο αντιδραστικό και επαναστατικό σύμβολο του 21ου αιώνα.

 

 

Ο John Johnson βασανίστηκε φριχτά. Τελικά, αποκαλύπτει πως το πραγματικό του όνομα, είναι Guy Fawkes και ήταν ένας από τους πολλούς καθολικούς που απαρτίζουν την «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας». Στόχος της οργάνωσης, ήταν να ανατινάξει το ανάκτορο του Westminster. Πως θα το έκαναν αυτό; Χρησιμοποιώντας 36 βαρέλια πυρίτιδας τα οποία τα είχαν κρύψει στο κελάρι. Σκοπός τους η λαϊκή εξέγερση των Καθολικών οι οποίοι ζούσαν στο περιθώριο και υπό αυστηρά μέτρα. Ο προτεσταντικός Ιάκωβος ο Α’, αν και είχε μητέρα καθολική, όχι μόνο δεν έκανε τη ζωή των καθολικών καλύτερη, αλλά την επιβάρυνε και για το λόγο αυτό, έπρεπε να δολοφονηθεί.

Με λίγα ο λόγια, ο Guy Fawkes δεν υπήρξε ποτέ του ριζοσπαστικό στοιχείο εφόσον έχασε τη ζωή του στο όνομα της Καθολικισμού. Αυτό που πήραν και μετέτρεψαν σε επαναστατικό σύμβολο οι Alan Moore και David Loyd με τη σειρά κόμιξ V for Vendetta, ήταν η αόριστη πολιτική του κατεύθυνση και η αγάπη του για τα πυροτεχνήματα. Στις μέρες μας, οτιδήποτε έχει να κάνει με αναβρασμό και εκρήξεις, θεωρείται αντιδραστικό, όπως και ο τότε προδότης αλλά σήμερα επαναστάτης, Guy Fawkes.

Αποτέλεσμα εικόνας για v for vendetta gif

 

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, είναι πως ο Moore, σχεδίασε με αυτόν τον τρόπο τον V στο κομιξ για να δημιουργήσει ένα μπέρδεμα όσον αφορά τις προθέσεις του και τη γενικότερη προσωπικότητά του. Ήθελε με κάποιο τρόπο, να σε κάνει να αναρωτηθείς: Τελικά τι ήταν ο Guy Fawkes, ένας φανατικός του Καθολικισμού, ένας απλός τρελός ή ένας επαναστάτης με αιτία; Εσύ επιλέγεις.

Πόσο καλά θυμάσαι το V for Vendetta;

Μια ανώνυμη επιστολή που προοριζόταν για άλλους καθολικούς που θα βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο ανάκτορο ώστε αν την αποφύγουν, πρόδωσε τα σχέδια της «Συνομωσίας της Πυρίτιδας». Αν αυτό δεν είχε συμβεί και τελικά το τολμηρό σχέδιο της οργάνωσης είχε επιτύχει, ίσως είχαμε πιο ξεκάθαρη άποψη για το αν ο Guy Fawkes ή η μάσκα του καλύτερα, ήταν δικαίως ένα σύμβολο επανάστασης.

Εσύ θυμάσαι την 5η μέρα του Νοέμβρη;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved